Návštěva hřebčína Albertovec - dnes od 20:00 s HorseTV.cz

15. 6. 2010 Veronika Jiroutová Autor fotek: HorseTV.cz

„Já viděl divoké koně…“ Kultovní písnička Jarka Nohavici a pohled na majestátní stádo koní nás úvodem dnešního pravidelného večerního pořadu HorseTV v osm hodin zavede do hřebčína Albertovec.

Jak už je u profesionální produkční společnosti dobrým zvykem, citlivě sestříhaný dokument, provázený velmi příjemným hlasem moderátora, nám představí vznik a historii známého hřebčína ve Štěpánkovicích u Opavy. Dobové videozáznamy, rytiny i fotografie dokreslují sugestivní výklad a my tak máme před sebou krásných 13 minut proměn času u koní.

Takže obšťastněte se příjemným pitím, usadněte do pohodlného křesla a pusťte si dnes v osm večer na čtvrt hoďky web koňské televize HorseTV.cz.

Stopáž: 13 minut

Odkaz ke spuštění: www.horsetv.cz
Odborná spolupráce: ing. Milan Vítek
Datum výroby pořadu: 2008

Ve 20 hodin opět zároveň uvolníme i jen zvukový záznam pro pomalejší připojení k nternetu. Nicméně tentokrát byla by veliká škoda si nechat obraz odcválat..

28.dílU založení hospodářského dvora Albertovec v obci Štěpánkovice u Opavy stál roku 1818 kníže Edward Lichnovský. Dvůr byl významnou součást panství na území Pruska, Polska a Slezska.

Roku 1952 se do Hřebčína Albertovec přemístil Státní hřebčín Hustouň ze Šumavy a chov se začal zaměřovat na šlechtění užitkových koní pro armádu. Později se začal orientovat na chov hospodářských koní a v šedesátých letech pak na export sportovních koní.

Privatizace v devadesátých letech odstartovala devastaci budov, likvidaci chovu... Obrat natal v roce 2005, kdy Josef Hájek s rodinou areál kupuje a nechává registrovat nový Hřebčín Albertovec. V současné době je v areálu okolo 170 koní, chov se vrací k původním liniím trakénského koně a strategie chovu si jako hlavní cíl určuje dostat se na evropskou úroveň.

Obnovou postupně prochází celý areál. Od výsadby stromů, které dávají areálu jedinečnou atmosféru, až po opravy zámečku, který bude soužit návštěvníkům jako hotel. V areálu byla po 17 letech znovu zprovozněna dostihová dráha, která tak otevírá dveře k pořádání nejrůznějších akcí....

Albertovská klisna s hříbětem

 

Můžete se ale také samozřejmě těšit na další vyprávění O koních bez koní a všechny své dotazy a náměty na nás sypat do tohoto diskuzního fóra: O koních bez koní - NÁMĚTY aneb co a koho byste rádi viděli.



.

Podobné články

Pro všechny pravidelné diváky vysílání HorseTv máme dnes tšpatné zprávy. O prázdninách nebude vysílat každé úterý, jak jsme zvyklí.. Nemusíte být ale…

Dokumentární film "Koňská hříva v českých zemích - Živé dědictví" z dílny FTV Production a Ministerstva zemědělství je další z povedených ukázek…