Zázraky pod taktovkou chiropraxe

8. 10. 2018 MVDr. Eliška Horáčková Autor fotek: archiv autorky

Chiropraxe se v posledních letech pod střechami našich stájí a přístřešků pomalu ale jistě "zabydlela". To ale mnoho nemění na skutečnosti, že se kolem tohoto nezávislého oboru medicíny, který se specializuje na diagnostiku a léčbu mechanických postižení vazů, kloubů a páteře, vynořilo, společně s mnoha poloamatérskými "praktikanty", i mnoho nejasností a polopravd. Abychom měli možnost se v této problematice lépe orientovat a zjistit, kudy vede cesta z přítmí na světlo poznání, požádala jsem o rozhovor veterinární lékařku a chiropraktičku Elišku Horáčkovou.

Eliško, první otázka pro tebe asi nebude příliš atypická... Co si má běžný majitel představit pod pojmem chiropraxe?

Chiropraxe je manuální diagnosticko-terapeutická metoda, která zlepšuje hybnost kloubů a pomáhá obnovovat celkovou rovnováhu organismu. Zakladatelem oboru je Daniel David Palmer, který jako první definoval předpoklad, že vychýlení jakékoliv části kostry může vést k tlaku na nervy. Tehdy se psal rok 1885. Od té doby tento obor samozřejmě dále pokročil a stal se běžnou součástí specializované lékařské praxe.

Chiropraxe využívá k odstranění kloubních blokád specifický hmat, který, pokud je dobře mířený, účinně navrátí hybnost a funkčnost kloubům. Následně dojde díky správné funkci nervového systému k optimalizaci celkového zdravotního stavu. Jednoduše řečeno, pokud se klouby (především ty mezi obratli) pohybují tak, jak mají, nejsou “zablokované”, nedochází k negativnímu ovlivňování nervové soustavy a tak mohou i svaly a vnitřní orgány správně fungovat.

Chiropraxe je dost často chybně chápána jako metoda, při které se „vrací kosti na své místo”. To je ale chybné vysvětlení. Pokud by kosti byly na špatném místě, měl by pacient podstatně závažnější zdravotní problémy. Vše je tedy na svém správném fyziologickém místě, pouze se to nehýbe v plnohodnotném rozsahu.

Jak tedy poznám, že můj kůň potřebuje chiropraktika?

Při blokádě obratlů dochází k dráždění nervů, které vychází z páteřního kanálu v těsné blízkosti meziobratlových kloubů. Pokud nervy nefungují tak, jak mají, dochází k dysfunkci svalů a vnitřních orgánů a to se navenek může projevovat různě. Nejčastěji majitelé koní popisují problémy s podsazením, ohýbáním nebo hovoří o celkové křivosti koně. Někdy jde například i o přeskakování do kontracvalu a křižování, abnormální nebo nepohodlné chody koně nebo celkovou neochotu k pohybu. Objevuje se i nervozita, projevy diskomfortu, například šklebení a kousání při dotahování podbřišníku.

Může chiropraktické ošetření pacienta významně ovlivnit?

Chiropraxe je opravdu velmi efektivní metoda. Dokáže pacientům rychle ulevit od bolesti, zlepšuje hybnost, zrychluje rekonvalescenci a proces hojení, protože dochází k celkovému vybalancování a harmonizaci organismu. Největší potenciál však vidím v preventivním ošetřování, díky kterému dokážeme velmi efektivně snižovat výskyt různých zdravotních obtíží (artróza, výhřez meziobratlové ploténky, onemocnění vnitřních orgánů, poruchy plodnosti).

Jak tyto blokády vznikají?

Často dojde k zablokování určitých segmentů páteře při drobných úrazech. Může k nim snadno dojít ve výběhu nebo i při běžném pobytu koně v boxe. Na druhé straně jsme to právě my, jezdci, kteří nejčastěji nevhodným tréninkem a neadekvátní zátěží svým koním ubližujeme. Pokud jsou přetíženy určité oblasti, tkáně v daném místě přestanou správně fungovat. Následkem toho dojde k přetížení ostatních oblastí, které musí vše vykompenzovat. Výsledkem pak může být právě zablokování a snížení hybnosti různých segmentů kdekoliv na těle pacienta. Je známo, že imobilizace, tedy nehybnost kloubů, je jedním z hlavních faktorů způsobující degeneraci pohybového aparátu.

Můžeme těmto blokádám efektivně zabránit?

Odpověď na tuto otázku vás možná překvapí, ale je to opravdu velmi jednoduché. To, čím můžeme vznik blokád ovlivnit, je v první řadě kvalitní a systematický trénink, díky kterému vybudujeme pevného, pružného a fyzicky zdatného koně i jezdce. Bez toho se to prostě neobejde. Velké benefity také přináší pravidelné protahování koně třeba za pamlskem, dostatečné zahřátí před tréninkem a vykrokování po zátěži. Dalším faktorem, který jsme schopni ovlivnit a působí na koně přímo, je kvalita jezdecké výstroje (sedlo, uzdečka, udidlo, chrániče). Zmínit musíme i korektury kopyt a podkování. Nezapomínejte také na pravidelné ošetřování chrupu veterinářem, protože koňské zuby stále dorůstají a pokud se samy špatně obrušují, mohou vzniklé ostré hrany koni způsobovat velké bolesti. Dojde tak často k zablokování čelistního kloubu a jazylky. Svaly, které se na jazylku upínají, vedou po celé délce krku až k hrudníku a jsou přímými aktéry správného vyklenutí hřbetu. Takže jednoduše řečeno, pokud koně bolí zuby, je dost možné, že bude mít problém i se zády.

Má smysl nechat ošetřit chiropraktikem i koně, který žádné potíže nevykazuje?

Určitě ano. A to právě proto, že nejlepší obranou před vznikem onemocnění jsou preventivní prohlídky. A pokud můžu být upřímná, tak na každém koni se nějaká ta drobná blokáda vždy najde :). Je to podobné i u lidí, kolik z vás právě teď alespoň trochu nebolí záda, krční páteř, kolena, ...?

Existuje nějaké doporučení, jak často je dobré tato ošetření provádět?

To záleží na tom, jak velké zátěži koně vystavujeme a také na tom, jestli souběžně řešíme i jiná onemocnění. Pro představu. Průměrně zatížený hobby kůň by si určitě zasloužil kontrolu zad dvakrát za rok. U sportovních koní si většina majitelů sjednává ošetření třikrát, čtyřikrát za rok, v některých případech i častěji. Intenzivnější návštěvy jsou potom vhodné, jestliže už se řeší konkrétní problém, a to jak s blokádou páteře primární nebo sekundární, následkem kompenzačních mechanismů třeba při kulhání. To potom můžeme ošetření provádět třeba každé tři týdny. Myslím, že z toho docela jasně vyplývá, že prevence se opravdu vyplatí.

Jak koně ošetření snáší? Je pro ně bolestivé?

Převážná většina koní si své ošetření velmi užívá. Účinek na nervový systém je patrný hned po prvních hmatech a tak dost často koně ošetření prospí. Někdy během první návštěvy koně vystrašeně reagují na můj „chiro-blok”, z kterého ošetření provádím. Většinou ale velmi rychle přijdou na to, že jim opravdu nejde o život. Klidný přístup je velmi důležitý a pacienti vždy dostanou tolik času, kolik na seznámení potřebují. Pokud řešíme závažné a chronické blokády, může být hmat pro pacienta krátkodobě nepříjemný. Rychle po provedení hmatu se ale dostaví příjemný pocit uvolnění. Doporučuji, abyste si chiropraktické ošetření vyzkoušeli sami na sobě. Já osobně se teď nechávám od kolegů v Anglii kontrolovat a ošetřit každý měsíc.

Jaký je rozdíl mezi Dornovou metodou a chiropraxí?

Základní rozdíl mezi těmito metodami je v tom, jak se při ošetření „obchází” svalové napětí, ke kterému zpravidla při blokádách páteře dochází. Dornova metoda obchází svaly tím, že s pacientem v průběhu ošetření pasivně nebo aktivně pohybuje a terapeut současně působí tlakem na dané místo.

Chiropraktik působí velmi rychlým a krátkým hmatem na specifické kloubní spojení v přesně daném úhlu. Reflexně poté dojde k uvolnění svalstva. Hmaty musejí být velmi přesné, aby byly účinné. Chiropraktické ošetření zvířat mohou provádět pouze veterinární lékaři postgraduálně vystudovaní a certifikovaní ve veterinární chiropraxi nebo humánní chiropraktici, pokud absolvují kurz veterinární chiropraxe.

Naproti tomu Dornovu metodu může provádět kdokoliv po absolvování víkendového kurzu.

Obě tyto metody jsou skvělé manuální metody, pomocí kterých můžeme našim zvířatům poměrně snadno a významně zpříjemnit život. Z vlastních zkušeností musím říct, že chiropraxe je ale metoda účinnější.

Nemůže si koňské tělo na "rovnání kostiček" zvyknout a pak již budě chiro zásah potřebovat pravidelně?

Ne, a to právě proto, že se nejedná o rovnání kostí!! Chiropraktický hmat primárně ovlivňuje nervová zakončení okolo meziobratlových kloubů. Tyto klouby, pokud byly zablokované a měly tedy sníženou hybnost, se tak trochu „flákaly”. Tím, že na nich provedeme chiropraktický hmat, aktivujeme nervový systém, klouby a svaly začnou opět „makat” tak, jak mají. A tak dojde k nastolení rovnováhy v celém organismu. Až do doby, než se zase z některého z výše zmíněného důvodu klouby zablokují. Je velmi důležité si uvědomit, že chiropraktický hmat se odehrává ve fyziologickém rozsahu pohybu daného kloubu. Tento rozsah pohybu je přesně anatomicky definován. Chiropraktický hmat nikdy nesmí překročit anatomickou bariéru kloubů, jinak by mohlo dojít k poškození. Proto je důkladná znalost anatomie naprosto esenciální.

Které diagnózy a problémy je schopen řešit chiropraktik a které ne?

Myslím, že na prvním místě je potřeba říct, že chiropraxe se neprovádí na pacientech, kteří mají akutní zánět, zlomeniny nebo nádorové onemocnění. Všechno musí být velice individuálně zhodnoceno před každým ošetřením. Protože i kůň, který kompenzuje odlehčováním frakturu zdiagnostikovanou a řešenou primárně adekvátní veterinární péčí, si zaslouží ošetřit chiroprakticky.

Není ale vhodné na kulhajícího koně volat jako prvního chiropraktika. Nejprve zavolejte veterináře, který se zabývá diagnostikou kulhání, a poté může být do terapie zařazeno chiropraktické ošetření. Mezi další problémy, které ve spolupráci s klasickou medicínou a vhodnou diagnostikou může následně velmi dobře řešit chiropraxe, patří kromě bolesti zad například i degenerativní onemocnění kloubů, chronické koliky, poruchy reprodukce, chronické záněty, zvýšená nervozita koně a mnoho dalšího.

Pokud se rozhodneme povolat do své stáje chiropraktika, jakou bychom měli za tento typ ošetření očekávat cenu?

Jistě, otázka peněz je vždy důležitá. Na tomto místě ale určitě není vhodné šetřit a hledat terapeuta podle finančních kritérií. Chiropraktické ošetření zvířat by měl provádět pouze veterinární lékař, který vystudoval postgraduálně veterinární chiropraxi. To lze aktuálně kvalitně a certifikovaně pouze v zahraničí. Takže pokud si zvolíte vysoce odborně způsobilou osobu, které svěříte své zvíře, očekávejte cenu za ošetření minimálně 1500 Kč. Pokud terapeut zakomponuje ještě další techniky jako například kinesiotaping, akupunkturu nebo masáže, bude cena samozřejmně vyšší.

Je možné krátce nastínit, jak ošetření probíhá?

Každé ošetření začíná tím, že společně s majitelem koně projdeme anamnézu a dosavadní "historii" konkrétního koně. Zajímají mě předchozí úrazy, onemocnění a terapie. Následně je kůň předveden v kroku a klusu na rovné čáře, případně na kruhu a také pod sedlem. Dále si vyšetřím celého koně pohmatem a provedu neurologické vyšetření. Následuje samotné chiropraktické vyšetření a ošetření. Velmi specifickými hmaty vyšetřím nejprve všechny klouby na páteři a následně na končetinách. Ty segmenty, které vykazují sníženou hybnost, jsou „zablokované”, a ty tedy ošetřím. Po ošetření je nutné počítat průměrně se třemi dny volna. Koně mohou být přechodně bolavější, víc polehávat a víc pít. To jsou vše běžné vedlejší účinky a měly by po pár dnech odeznít. Není proto vhodné plánovat ošetření těsně před závody.

V České republice je bohužel chiropraxe zatím poměrně neznámá metoda. Oproti tomu například ve Velké Británii najdete chiropraktika doslova na každém rohu a pravidelné ošetření si zde dopřávají kromě lidí nejen koně, ale i psi. Majitelé koní a stejně tak ani veterináři v České republice ale zatím nemají mnoho příležitostí, jak se o chiropraxi dozvědět víc. A protože se bohužel velice často setkáváme s tím, že je na chiropraxi nahlíženo jako na hrubou metodu, při které se násilně "rovnají kosti", rozhodly jsme se s mojí chiropraktickou kolegyní a kamarádkou veterinářkou Zuzkou Zápalkovou uspořádat informativní přednášky. Pokusíme se tak rozšířit povědomí o této fantastické, účinné a velice jemné technice. Pokud budete mít zájem, více informací naleznete na mém webu Veterinární chiropraxe - MVDr. Eliška Horáčková.

Není od věci zmínit, že specializované studium chiropraxe je finančně poměrně náročné. Cena kurzů se pohybuje okolo čtvrt milionu korun. Přesto se ale již i u nás počet vystudovaných veterinárních lékařů - chiropraktiků zvyšuje.

 

MVDr. Eliška Horáčková

Pracuje jako veterinární lékařka na oddělení reprodukce na Klinice chorob koní v Brně. Kromě klasické veterinární péče a specializace na chiropraxi koní a psů se zabývá i výzkumem oslí reprodukce.

 

 

Podobné články

Kdo z nás by neznal jásavě žluté pampelišky, které na pár jarních týdnů doslova zaplaví naše pastviny, louky a zahrady. Pampeliška lékařská ale není…

Když se vás zeptá nekoňák, co to je lonžování, pravděpodobně mu odpovíte něco ve smyslu, že kůň na opačném konci lonže běhá kolem vás dokola.…