Lékárničky pro koně

8. 6. 2023 Pavla Růžičková Autor fotek: Archiv Jezdectví

Všichni milovníci koní se jistě shodnou, že není hezčí pohled než na zdravého a spokojeného koně. Protože jsou pro nás koně často víc přátelé než jen zvířata, snažíme se o ně pečovat, jak nejlépe dovedeme.

Každý kůň se ale může zranit nebo onemocnět. Drobné nehody většinou majitelé zvládají ošetřit sami, jindy musí přijet veterinář. Ale vždy by měly být po ruce základní prostředky pro ošetření. Ne každá stáj má správně vybavenou lékárničku, a koně si navíc zranění mohou způsobit kdykoliv a kdekoliv, třeba na závodech nebo při celodenním výletu. Proto je dobré být vždy připraven, mít vlastní lékárničku a vozit ji s sebou.

Zatímco lékárnička do auta patří k povinné výbavě a koupíte ji na každé čerpací stanici, lékárničky pro koně ještě takovou samozřejmostí nejsou. To se rozhodla změnit Markéta Kramolišová, která na svém webu Zaostřeno na koně (www.zaostrenonakone.eu) nabízí hned tři verze lékárniček pro koně. Autorku nápadu jsme vyzpovídali.

Co vás vedlo k projektu lékárniček pro koně?

Mám dvě klisny českého teplokrevníka a jako každý pečlivý majitel vím, co obnáší, aby zůstaly zdravé a spokojené. Trvalo mi několik let, než jsem si kromě komplexního systému, zahrnujícího krmnou dávku, management koní a způsob práce s nimi, vytvořila poměrně ucelenou sadu pomůcek nutných k ošetření, díky které jsem schopna se o moje holky postarat tak, aby byly ve fyzické a duševní pohodě, když se něco stane. Hodně mých kamarádů má také koně a všichni řešíme stejné problémy a starosti. Když přišla řeč na zdraví, každý měl spoustu ověřených tipů, ale jednotnou představu, co všechno je potřeba mít v lékárničce, neměl nikdo. Chtěla jsem nám všem ulehčit život a sestavila jsem lékárničku pro koně.

IMG-2310-4-1024x1024-2x.png

Jak jste sestavila obsah?

Nastudovala jsem spoustu odborných materiálů a konzultovala projekt s veterináři, profesionálními jezdci a ošetřovateli. Výsledkem jsou tři varianty lékárničky pro koně: základní, rozšířená a závodní. Každá je pečlivě poskládaná tak, aby splnila požadavky téměř každého koně, jeho majitele a různých situací.

V každé lékárničce jsou navíc i čtyři karty s návodem pro první pomoc. Každá z nich se věnuje jiné oblasti – kdy volat veterináře a co dělat do jeho příjezdu, jak ošetřit nejčastější zranění nohou, co si počít v případě koliky a podobně. Ty pomohou ve stresové situaci, kdy si honem nevíme rady nebo si hned nevzpomeneme, jakou má kůň běžnou teplotu, puls, dech.

IMG-2317-2-1024x1024-2x.jpg

Jaký je rozdíl mezi základní a závodní lékárničkou?

Základní verze obsahuje desinfekci, sprej s ionizovaným stříbrem, orální pastu pro podporu při kolikových stavech, univerzální mast na svaly a šlachy, kapky do očí, obvazy, obinadla, sterilní gázové čtverečky, sterilní rukavice, kovovou pinzetu, nůžky, digitální teploměr a lékařskou vazelínu.

Závodní lékárnička pak obsahuje ještě praktické a vyzkoušené pomůcky, jako je chladivý ručník, čelová svítilna a stříbrná lepicí páska. Pro koňské sportovce prohřívací a chladivá mast, gel Aloe vera, hroznový cukr a energy booster, rychlou a spolehlivou dávku živin, která není považována za doping.

Obě lékárničky jsou v praktické tašce a obsahují také zmíněné karty s návody pro první pomoc.

IMG-2314-3-1024x1024-2x.jpg

Co a kdy použít?

  • Betadine – univerzální dezinfekční roztok na otevřená i téměř zahojená poranění na těle koně (kromě očí). Vhodný i na bakteriální a plísňová onemocnění, lze jej použít na dezinfekci kopyt při hnilobách či abscesech. Aplikovat neředěný či zředěný destilovanou vodou v poměru 1:10 nebo 1:100 (Betadine:voda).
  • Silverspray – na řezné rány, odřeniny, spáleniny. Proti množení bakterií, překryje ránu, kterou není třeba dále zakrývat.
  • Oční kapky – k vyplavení malých částeček z očí a na jejich zklidnění. Působí dezinfekčně a protizánětlivě.
  • Vazelína – při měření teploty na hrot flexibilního teploměru nebo na suchou nebo tvrdší kůži na těle
  • Univerzální mast (konopí, kaštan, kostival) – k masáži nohou i svalů těla pro jejich uvolnění (například po tréninku).
  • Aloe vera gel – k potření na odřeniny, spáleniny, podrážděnou či poštípanou kůži ke zklidnění. Nepoužívat na otevřené rány.
  • Chladivá mast – k masáži na zmírnění dosud hřejícího (stále zánětlivého) otoku nohou nebo po náročném výkonu pro uvolnění nohou, zejména v letních měsících.
  • Prohřívací mast – k masáži na odstranění zbytků již nehřejícího otoku nohou nebo po náročném výkonu pro uvolnění nohou (i svalů těla).

Co je dobré vědět:

Teplota – měří se zasunutím teploměru (se špičkou potřenou například vazelínou) asi 3–4 cm do konečníku, po celou dobu teploměr držíme

  • normální: 37,5–38,5 °C (hříbata až do 39 °C)
  • zvýšená nad 38,5 °C
  • horečka: nad 39 °C, volat veterináře
  • šok, úraz, ztráta krve: pod 37 °C, volat veterináře

Puls – měří se pod čelistí prsty (ne palcem)

  • normální: 35–45 tepů/minuta (po zátěži vyšší)

Dech – měří se sledováním slabin

  • normální: dospělý kůň 8–16 vdechů/min, hříbě 10–20 vdechů/min

Barva sliznice – na dásních, pyscích a spojivkách (očních víček)

  • normální: jasně růžové, lesklé a hladké sliznice
  • bledá: ztráta krve, bolest či chudokrevnost
  • červená, překrvená: horečka, zánět
  • cihlově červená:  dehydratace
  • nahnědlá: šok, problém krevního oběhu
  • modrá  nedostatek kyslíku, problém s oběhem/dýcháním, krizová situace

Čas naplnění kapilár (CRT) – měří se stlačením dásně nad řezáky prstem, sleduje se doba, za jakou bílý otisk zase zrůžoví

  • normální: 2–3 sekundy
  • nad čtyři sekundy: problém krevního oběhu

Dehydratace – měří se doba, za kterou se zase vyrovná kožní řasa na krku/lopatce

  • normální: do tří sekund

Zjistit, zda kůň:

  • vidí = přiblížit ruku k oku – kůň zamrká/uhne/přivře oko, pokud vidí
  • reaguje na podněty
  • může se hýbat

Stejně jako tomu bylo v roce loňském, i letos se na několika evropských túrách objevila nákaza virem EHV. Události minulého roku koňský svět v tomto ohledu zalarmovaly a přinutili jej reagovat přijímáním přísnějších opatření proti šíření nemoci. Následující fakta by měl znát každý majitel, chovatel, ošetřovatel i jezdec.

Podobné články

V posledních letech dochází k významnému vývoji v oblasti využití mezenchymálních kmenových buněk (MSC) ve veterinární léčbě, a to včetně…

koně a dekování, věčné téma

Počasí je stále poměrně nevyzpytelné. Koně jsou velmi adaptabilní a obvykle výrazné změny počasí zvládnou. Když ale ovlivňujeme jejich přirozené…