Jaký byl Den Koně na Mělníku? Na pohodu :o)

18. 5. 2009 EQCH redakce Autor fotek: Jana Burešová

Pořadatelé z Českého svazu chovatelů koní objednali na 17.5.2009 do areálu JK Mělník „Na podkově“ opravdu nádherné počasí a tak není divu, že se na krásu vlajících koňských hřív a dusot kopyt přišlo podívat velmi početné publikum návštěvníků, které bylo jistě spokojeno s pestrým programem, jenž byl na Den Koně naplánován.

Na začátek kolem 10.30h se v chovatelské přehlídce návštěvníkům představilo několik koní nejen z JK Mělník, ale i z jiných stájí z mělnického kraje. Diváci při této přehlídce mohli shlédnout ladnost pohybu koní, nebo také rozvernost malých hříbátek, které byli představeni jako mladé naděje budoucího sportu i chovu. V této přehlídce se představili koně např. z Eqilon Mělnická Vrutice, JK Mělník, stáje p. Brože z Mělníka, stáje p. Moravcové z Vraňan či stáje p. Jitky Vojtkulákové z Kokořína.

Den koní 2009 Mělník

Přehlídka koní.

Dále následoval vozatajský parkur a stavitel p. Šafrata si na vozatajce připravil velmi záludnou trasu i s vodním příkopem, přesto se však tito velmi odhodlaní páni i dámy s opratěmi v ruce nenechali zastrašit a jako vždy se postarali o velmi napínavou soutěž o to, kdo z osmi zůčastněných spřežení dojede do cíle jako první, aniž by při trase udělal chybičku. Vítězství však patřilo jen jednomu a žlutý flot poputoval do JK U Ryzáčka prostřednictvím pánů Čmejla a Mrňáka a jejich hnědobílého koňského dua. Druhé místo vybojoval p. Urban s rezavým dvojspřežíma a to bronzové třetí místo  patřilo nakonec samotnému staviteli parkuru, p. Šafratovi z Mělníka s klisnou Lucka.

Vítězné dvojspřeží panů Čmejla a Mrňáka.

Vítězné dvojspřeží panů Čmejla a Mrňáka.

Dvojspřeží p. Urbana.

Dvojspřeží p. Urbana.

Dekorování vítězů soutěže spřežení.

Dekorování vítězů soutěže spřežení.

Poté se diváci mohli těšit na očekávané představení herce Václava Vydry a jeho čtyřnohých partnerů - valachů Gustava a Démona. Sekání melounů, skákání bez otěží a mnoho dalších dovedností, které p. Vydra se svými svěřenci předvedl, jistě nadchlo mnohé, a proto obecenstvo náležitě vše ohodnotilo bohatým potleskem.

Výclav Vydra a jeho koně

Václav Vydra a jeho koně

Václav Vydra a jeho koně.

A Václav Vydra se také uklázal v dalším programu dne, a tím byl již 2. ročník mistrovství v parkurovém skákání bez otěží. Při této soutěži se utkalo o titul mistra 8 koní se svými jezdci a nutno podotknout, že Václav Vydra byl jediným mužem. Doufejme, že příští rok se mnohé mužské protějšky rozhodnou vyjet také bez otěží a soutěžní pole bude přinejmenším vyrovnané.  Na základní vyšce 80 cm se do rozeskakování probojovalo 5 adeptů, bojujících dále o titul, bohužel, Václav mezi nimi nebyl. Vítězkou se nakonec v rozeskakování na výšce 90 cm stala Darina Pálková, reprezentující JK Velvary, druhá se umístila Tereza Lešetická s Jitřenkou 3 a třetí Karolína Hájková s Rozárkou.

Lucie Srbová a Shafran, vítězové 2. ročníku mistrovství v parkurovém skákání bez otěží.

Lucie Srbová a Shafran, vítězové 2. ročníku mistrovství v parkurovém skákání bez otěží.

Velkým spestřením bylo také parkurové skákání masek, kde diváci shlédli jízdu v kostýmech fotbalového týmu, kadeřnice, černošky či automobilového závodníka, ale zcela nejvíce se zalíbil kostým jeptišky, která byla vyhodnocena jako nejlepší.

kostýmové skákání

kostýmové skákání

Kostýmové skákání.

Na své si přišli v tento den nejen milovníci koní, ale také milovníci opeřených dravců, protože ti zde byli k vidění při ukázce výcviku dravců ze Záchranné stanice pro dravce a sovy z Prahy – Komořan.

ukázka práce s dravci

Program byl opravdu pestrý a nechyběly také ukázky barokního ježdění, westernového ježdění, ukázky výcviku dětí a soutěže zručnosti. Mnozí si také mohli prohodit pár slov se samotným Václavem Vydrou a prodiskutovat různá témata týkající se nejenom ježdění bez otěží, ale i péče o kopyta atd.

p. Krajník

Pan Krajník.

jízda zručnosti

jízda zručnosti

Jízda zručnosti.

A tak byl svátek koně pro letošní rok na Mělníku řádně oslaven za účasti mnoha jezdců, koní a především diváků, kteří se zasloužili za „bezva“ atmosféru a přeci jenom se letos počasí umoudřilo a mnozí si domů odnášeli plno zážitků s prosluněného a příjemně stráveného dne.

Jana Burešová

 

Pořádali jste také Den koní, nebo se na něj poslední květnovou neděli teprve chystáte? Napište nám o něm a přiložte své zhodnocení a snímky, rádi o vás dáme vědět ostatním čtenářům našeho webu.

Své akce podobného charakteru můžete také po přihlášení zadat do našeho Kalendáře akcí.

Podobné články

Slovenská vytrvalostní jezdkyně Dominika Malíková Kleinová suverénně zvítězila v žebříčku FEI pro rok 2023. Jaká byla její cesta na vytrvalostní…

Dostihy jezdí jedenáctou sezonu, přičemž prvních osm let absolvovala vždy jen pár startů za rok. Poté, co však před třemi lety nastoupila k trenéru…