Už jste vyzkoušeli podestýlku nové generace?

14. 1. 2014 EQCH redakce Autor fotek: Granofyt.cz

Jako podestýlka - či stelivo - se odnepaměti používala a stále nejčastěji používá tradiční sláma. Je to zejména díky její dostupnosti a dobrým vlastnostem. Zlepšení vlastností slaměné podestýlky můžeme v dnešní době docílit jedině technologickou úpravou - především chceme-li zlepšit savost, snížit prašnost, usnadnit manipulaci a skladování. A právě to udělal Granofyt, kterého vám dnes představujeme jako nového partnera EQUICHANNELu.

Každý majitel koně se někdy v životě potýkal s otázkou vhodné podestýlky. Ať už hledáme vhodné řešení pro koně dušného či alergického, obézního, s hnilobou kopyt či jiným zdravotním problémem, vždy navíc zohledňujeme základní biologické požadavky zvířete:

  • Především je nutné, aby kůň nevdechoval škodliviny a ležel i stál v suchém.
  • Po náročné práci potřebují koně dostatečně pružné podloží k odpočinku a zvláště v zimě dostatečnou tepelně izolující podestýlku, aby nedocházelo k prochladnutí.

Vhodná podestýlka tak slouží jako prevence chorob a vede k zachování pevného zdraví pro všechny koně bez rozdílu, nejen pro ty těžce pracující či se zdravotním hendikepem.

Granofyt 5. denSláma - známý materiál v nové podobě

Jako podestýlka - či stelivo - se odnepaměti používala a stále nejčastěji používá tradiční sláma a jak už jsme si řekli v úvodu, dnes již umíme některé její vlastnosti upravit k lepšímu. Především chceme-li:

  • zlepšit savost
  • snížit prašnost
  • usnadnit manipulaci podestýlky a její skladování

Prvním krokem ke zlepšení těchto vlastností je zvýšení objemové hmotnosti. Dosáhneme toho tím, že se sláma nařeže nebo nadrtí (řezanka o hrubosti 2 až 5 cm). Takto upravená sláma (řezanka) funguje jako podestýlka mnohem efektivněji a déle vydrží.

Podestýlka nové generace Granofyt posunula tento fakt ještě o několik řádů dále a pomocí vysokých teplot a tlaků z tradiční slámy vyrobila drobné piliny o hrubosti 2 - 3 mm.

Rozhrnutí Granofytu 1. denProcesem výroby se objemová hmotnost slámy zvýší až o 1 800 %, zároveň se sláma ve všech částech tepelně ošetří a odstraní se drobné prachové částice. Takto upravená sláma má finální podobu ve formě granulí (pelet) o průměru 8 mm. Tato forma je určena pro snadnou manipulaci, balení a skladování. Vlivem vlhka a působením kopyt se granule v boxu snadno rozpadají na drobné slaměné pilinky. Podestýlka Granofyt tak postupně po nastlání nabývá na objemu a vytváří měkké a voňavé lože.

 

Granofyt po dnechEkonomika, praxe a zdraví

  • Díky úpravě za vysokých teplot je podestýlka Granofyt mikrobiologicky čistší nejen než ostatní varianty podestýlky, ale dokonce i než mnohý druh krmiva. Viz Výsledky testů na Salmonelu, E-coli, plísně a kvasinky.
  • Díky mnohonásobnému slisování slámy Granofyt dokáže 4x zvětšit svůj objem při navazování moči, pevný odpad se rychle vysuší a velmi snadno oddělí kvůli drobným pilinkám.
  • Tím, že je Granofyt po stlačení mnohonásobně těžší než například stejné objemové množství hoblin nebo slámy, nedovolí koni podestýlku tak snadno odhrnout až na podlahu. Není tedy nutné používat gumové podložky a matrace. Koně se v měkkém, pospolitém materiálu uvelebí mnohem snáze než v podestýlce, která se sama rozhrne vzhledem ke své lehkosti.
  • Denní údržba sestává z odstraňování tuhých částí a vyloženě mokrých míst (ta výrazně ztmavnou). Doplňování podestýlky se provádí jen jednou za několik dní (viz tabulka spotřeby na Granofyt.cz).
  • Navíc PH je (na rozdíl od dřevěných hoblin a pilin) neutrální, tudíž jako hnojivo neokyseluje půdu.
  • Podestýlka je k dispozici v pytlích po 14 kg nebo ve větších žocích a lze ji také dopravit jako "volně loženou".
  • Naši zákazníci si chválí nízké náklady za podestýlku na jednoho koně, které vycházejí při ideální spotřebě na neuvěřitelných 480 Kč/měsíc.

 

AKCE!

Do 31. 1. 2014 si můžete podestýlku Granofyt zakoupit s 30% SLEVOU.

...nebo si nechte vypracovat individuální nabídku.

 

Srovnání

„Nejhmatatelnější zlepšení je vymizení letité hniloby kopyt u mého koně. Během půl roku stání na Granofytu hniloba kompletně zmizela, kopyto je zdravé, kůň nejeví zvýšenou citlivost a opět si užívám maxima prostornosti jeho chodů. Jsem nadšen!"
Jakub Novotný, Sportovní Stáj Golem

 

 

A co na Granofyt říkají koně? :-)

video

Pokud máte k této podestýlce dotazy, neváhejte je našemu novému partnerovi položit pod článkem.

GranofytPodestýlka Granofyt

Společnost Granofyt je výrobcem a dodavatelem moderních podestýlek pro všechna domácí a hospodářská zvířata.

www: www.granofyt.cz
Facebook: https://www.facebook.com/Granofyt
e-mail: info@granofyt.cz
telefon: +420 - 724 916 936

Podobné články

Časopis Jezdectví dnes vydal tiskové prohlášení o změně na postu šéfredaktora, které níže otiskujeme v plném znění.

/data/imgs/00313045l.jpg

Milí přátelé, zpráva měsíce května pro všechny naše fanoušky je tu! Portál EQUICHANNEL a časopis Jezdectví se spojují pod křídly nové mediální…