Working equitation - zábavný způsob, jak jezdit vážně

31. 7. 2011 Lucie Hýblová Autor fotek: archiv autorky

Představujeme tuto fascinující disciplínu, uznávanou především v jižní Evropě, ale rychle se rozšiřující do dalších částí Evropy a Ameriky. Nyní se buduje základna této jezdecké disciplíny i v České republice. Máte chuť se přidat, trénovat s renomovanými trenéry a třeba si i zazávodit?

O čem to vlastně je?

Working equitation můžeme přeložit jako tradiční pracovní jezdectví. Working equitation využívá tréninkových metod, které byly aplikovány na koně pracující s dobytkem na farmách a rančích v různých zemích. Cílem je velmi poslušný, velmi obratný, rychlý, všestranně využitelný drezurakůň, perfektně zvládající jak drezuru na obdélníku, tak překonávání rozmanitých (převážně terénních) překážek, tak práci s dobytkem. Akce WE bývají i ukázkovým příkladem etnografické a kulturní přehlídky tradičních krojů a jezdeckého vybavení charakteristických pro každou zemi.

Několik nadšenců WE pod vedením Marie Vargové se rozhodlo tuto krásnou a zajímavou disciplínu rozšířit i u nás. Česká republika se připojila k mezinárodní organizaci WAWE (World Association for Working Equitation) již ke konci loňského roku. Zpočátku se v naší zemi našla jen malá skupina příznivců. Nyní se domníváme, že je nejvyšší čas seznámit s našimi aktivitami i plány širší jezdeckou veřejnost a rozšířit naše řady.

Máme pro vás připravený trénink working equitation se známou portugalskou trenérkou, chystáme překlad výukového DVD a také národní pravidla, díky nimž budeme moci již od příštího roku pořádat soutěže WE a školit své vlastní národní i mezinárodní rozhodčí. Věříme, že se brzy naše základna rozroste a tento sport si získá spoustu příznivců, stejně jako se tomu tak stalo v ostatních zemích.

Co obnáší soutěže working equitation?

Soutěže jsou složeny ze tří částí, u národních a mezinárodních soutěží ze čtyř částí:
1. drezurní zkouška
2. zkouška ovladatelnosti na překážkách
3. rychlostní zkouška
4. cow test

Soutěží se mohou účastnit děti i dospělí, amatéři i profesionálové, zdraví i handicapovaní jezdci. Soutěže budou probíhat v kategoriích dle věku a v různých stupních obtížnosti a to jak ze sedla, tak na ruce. O kategoriích a úrovních pro parajezdce bude teprve rozhodnuto ve spolupráci s odborníky.

Drezurní zkouška

Odehrává se v drezurním obdélníku o velikosti 20 x 40 metrů za zvuku hudby a po dobu cca sedmi minut se předvádějí předepsané cviky, kůň je jezdcem veden pouze jednou rukou pouze v krokových či cvalových pasážích (klusové pasáže pouze v dětských kategoriích). Cviky závisejí na stupni obtížnosti soutěže. Jednotlivé prvky se liší od klasické drezury tím, že vycházejí z cviků potřebných při práci s velkými stády dobytka na rozlehlých pastvinách. Můžeme si pod tím představit směs drezury a westernu se cviky jako sliding stop ze cvalu zakončený poloviční piruetou, přeskoky, práce na kruhu, překroky,... Dbá se na harmonii, soulad a ohebnost koně. Výkon je bodován třemi až pěti rozhodčími.

Zkouška ovladatelnosti na překážkáchzrucnost

Je cosi podobného hrám gymkhana či westernovému trailu. Kůň s jezdcem, převážně ve cvalu, překonává překážky, které by spolu mohli potkat při práci v terénu - například přecházení mostů, průjezd brankou, setkání s dobytkem, skoková překážka vytvořená z obdélníkových balíků slámy,... Rozhodčí bodují způsob, jakým jezdec s koněm zvládne určité překážky - lehkost pohybu, obratnost, jezditelnost a přístup koně k práci - jeho horlivost, reaktivita a ochota.

Rychlostní zkouška

Zde kůň s jezdcem projíždějí tytéž překážky, jež byly součástí zkoušky ovladatelnosti, ale snaží se je projet co nejrychleji a bez chyb. Hodnotí se rychlost, tj. jede se na čas a za chyby jsou časové penalizace.

Cow test

Tato část není povinná a nesetkáte se s ní na každých závodech. Může být součástí vyšších úrovní národních týmových soutěží a je nedílnou součástí týmových soutěží mezinárodních. Úkolem týmu je oddělit určené tele od stáda, zahnat je do vyhrazeného prostoru a udržet je v něm. Posuzuje se dosažený čas. Poranění koně nebo telete vede k vyloučení týmu.

Z historie závodů working equitation

První závody working equitation se konaly v Itálii s legendárním plemenem koní Maremmana a ve Francii s Camarqskými koni. Pak tyto závody přejali i Španělé s jejich "Doma Vaquera" a Portugalci. Po počátečním obrovském úspěchu u čtyř zakládajících zemí - Itálie, Francie, Španělsko a Portugalsko - se working equitation rychle rychlostrozšířilo do dalších států Evropy - do Německa, Belgie, Holandska, Anglie, Švédska, Švýcarska, Rakouska, San Marina a České republiky a mimo Evropu do Brazílie, Mexika, Kolumbie, USA, Kanady a Austrálie.

První krok k pořádání mezinárodních závodů učinili zakládající Italové, kde se v roce 1996 konalo první Mistrovství Evropy ve working equitation. I díky tomuto mistrovství working equitation zaznamenalo rychlý vzestup a začaly se přidružovat další země.
Rok poté zorganizovali Portugalci druhé Mistrovství Evropy, kterého se kromě Anglie, Portugalska, Španělska, Francie a Itálie zúčastnily i mimoevropské země Mexiko a Brazílie. Právě Brazílie je v současné době zemí, kde je working equitation nejrozšířenější, pořádá se tam mnoho soutěží a tento sport si získává další a další fanoušky. Vzhledem k rychlému rozvoji tohoto sportu, který vyžaduje zapojení národních federací, bylo nutné sjednotit pravidla pro mezinárodní soutěže a šampionáty. I proto byla během Mistrovství Evropy v roce 2004 v Itálii založena zmíněná mezinárodní organizace WAWE, jejímž hlavním cílem je organizovat a rozvíjet tuto jezdeckou disciplínu.

Na konferenci WAWE, která se uskutečnila letos v březnu ve Vídni, Česká republika přislíbila vyslat své zástupce na Mistrovství světa ve working equitation, které bude probíhat od 26. - 30. října v Lyonu (Francie) při mezinárodní koňské show Equitá. Prozatím máme pro účast na Mistrovství světa dva jezdce, kteří budou naši zemi reprezentovat, ale rádi bychom našli ještě další dva.

Protože letos u nás ještě neprobíhají soutěže, chtěla bych oslovit zájemce o účast na MS v této disciplíně touto cestou. Pro účastníky Mistrovství světa, ale i pro ostatní zájemce, s koňmi i bez koní, je na 20. - 21. srpna zajištěný trénink s portugalskou trenérkou a rozhodčí Claudií Elsner de Matos v Hřebčíně Favory. Uzávěrka přihlášek na trénink je 14. srpna.

Zájemcům, kteří chtějí vidět tuto soutěž naživo, mohu doporučit zajet příští víkend, tedy 6. - 7. srpna, do areálu Magna Racino v Ebreichsdorfu (Rakousko) na Working Equitation vs. Horseball.

logoChcete-li se přihlásit na trénink s portugalskou trenérkou, účastnit se mistrovství světa nebo se jen přidat do organizace Working equitation u nás, kontaktujte nás prosím na e-mailu info@viaelegans.cz nebo telefonicky na 732 356 181.

Webové stránky working equitation pro Českou republiku: www.workingequitation.cz

a mezinárodní organizace WAWE: www.workequitation-wawe.com

Vaše názory či dotazy pod článkem nás potěší!

Podobné články

Disciplína working equitation se u nás poměrně rychle rozvíjí a získává stále více aktivních příznivců. Závěrečný díl seriálu přiblíží dvě poslední…

Disciplína working equitation se u nás poměrně rychle rozvíjí a získává stále více aktivních příznivců. Atraktivní disciplínu nám přiblíží další díl…