Ohlédnutí za sezónou WEČR 2018

13. 1. 2019 Barbora Svobodová Autor fotek: archiv WEČR

Ustavující schůze spolku Working Equitation Česká republika, z.s. proběhla 22. května 2018 a od té doby proběhlo velké množství akcí. Přinášíme ohlédnutí za loňským WE rokem.

Sezonu odstartovaly červnové závody ve stáji Tamare Ptice, kde se předvedlo 33 soutěžních dvojic v otevřené soutěži i národních soutěžích třídy Z a S. Ve Rtyni nad Bílinou se uskutečnily jezdecké hry, které si užily převážně děti a začínající jezdci. Dvoudenní závody proběhly v areálu Chov koní Tasov, kde se jezdci utkali v soutěžích od třídy pro děti s vodičem až po pokročilou. Poprvé si také mohli workingoví jezdci v ČR vyzkoušet nově založenou lehkou třídu. Po posledních kvalifikačních závodech ve Vinařicích již bylo známo, které soutěžní dvojice se mohou zúčastnit Mistrovství WEČR 2018.

Vyvrcholení sezony - MČR proběhlo v luxusním jezdeckém areálu Královický dvůr zároveň s oblíbenou akcí Královických dožínek. Jezdci zápolili ve třech kategoriích - děti, junioři a senioři v jednotlivcích i týmech, k vidění tak bylo velké množství různých workingových testů.

Závěrečné závody sezony v Hoštce byly už kvalifikačními na MČR 2019, ale počítaly se ještě do žebříčku 2018.

Kromě závodů se mohli jezdci účastnit i seminářů s českými školiteli v Pticích, Rtyni nad Bílinou, Zádolí a Korycanech. V listopadu nás navštívil i workingový evropský šampion a drezurní Grand Prix jezdec Vasco Mira Godinho, který v Masečíně rozdal cenné rady před zimní přípravou.

V listopadu proběhla první Členská schůze spolku, kde se mimo jiné zvolil staronový výkonný výbor a kontrolní komise. O Členskou schůzi byl obrovský zájem, důkazem byla vysoká účast členů. V předvánočním čase 8. 12. se workingoví příznivci sešli na slavnostním zakončení sezony 2018 v Mutějovicích. Téma večera prvorepubliková elegance mělo úspěch, návštěvníci se “vymódili” k nepoznání. Program začal proslovem předsedkyně spolku WEČR Šárky Kopecké a poděkováním sponzorům, po kterém se plynule přešlo k vyhlašování žebříčku WEČR 2018. Ten byl vyhlášen zvlášť pro kategorii Děti, Junioři a Senioři. Pro každou kategorii byl promítnut videosestřih z MČR 2018 a medailonky prvních třech umístěných, na vše se můžete podívat na Youtube kanálu spolku WEČR. Přítomní na prvních 10 místech žebříčku dostali růžičku na památku a první tři byli oceněni šerpou, pohárem s motivem spolku a kyticí.

A jak sezóna 2018 dopadla?

Vítězem výkonnostního žebříčku v kategorii Senioři se stal Břetislav Růžička ze Rtyně nad Bílinou s koněm Legolas (15letý český teplokrevník), stříbrnou pozici obsadila Babeta Melčová s koněm Bankiet v těsném závěsu se Šárkou Kopeckou s koněm Gin Tonic.

Juniory ovládla Jindra Kučerová z Peruci s koněm Lidka 2 (12letá teplokrevná klisna), na 2. místo se vyšplhala Barbora Pleskačová s koněm Sacramoso Margeta XIII-20 a bronzové místo získala Natálie Pánková s koněm Rivolta.

V kategorii Děti zvítězila s velkým náskokem Kristýna Maternová z Prahy s koněm Gin Tonic (9letý lusitano), 2. místo obsadila Johana Zelená s koněm Rigolo a 3. místo Alice Weinfurtová s koněm Gabriel.

Pro hosty byl také připraven veselý doprovodný program, o který se postaraly Kristýna Maternová se Šárkou Kopeckou a jezdkyně ze stáje Black Horse Dressage. Speciální cena předsedkyně výkonného výboru spolku WEČR “Anděl WEČR” dojala oceněnou Barboru Svobodovou.

Po formálnější části večera se plynule přešlo k zábavě za doprovodu kapely idealBand, která hrála až do rána, a někteří návštěvníci tak téměř protancovali střevíce. Na slavnostní vyhlášení přišlo přes 100 návštěvníků, akce se velmi zdařila a všichni se již nyní těší na další koncem roku 2019.

Podobné články

Disciplína working equitation se u nás poměrně rychle rozvíjí a získává stále více aktivních příznivců. Závěrečný díl seriálu přiblíží dvě poslední…

Disciplína working equitation se u nás poměrně rychle rozvíjí a získává stále více aktivních příznivců. Atraktivní disciplínu nám přiblíží další díl…