Westernové ježdění - Western Riding (3)

6. 6. 2008 Jana Bílková

V minulém díle povídání o western ridingu jsme se věnovali přeskokům a chybám, které znamenají penaltové body. K penaltovým situacím může ale docházet i u dalších předepsaných manévrů.

Kdekoliv vúloze může soutěžní dvojice schytat trestných 5 bodů, pokud kůň projevuje neposlušnost povyhozením si nebo vykopnutím, popřípadě náznakem vzepnutí. Za velký projev takové neposlušnosti může být uděleno i celkové nulové skóre, protože úloha má být především předvedena s lehkostí, v disciplíně se má ukázat, jak kůň ochotně spolupracuje. Taktéž porušení předepsané úlohy, jako je otočení koně o více než 90 st. od předepsané dráhy, zastavení a couvání o více než dva kroky v místě, kde to není předepsáno, nebo obejití kladiny znamená, že hodnocení celé úlohy je za konečných 0 bodů, a stejně dopadnei ten, kdo zakopne o kužel. Zakopnutí na rovném povrchu je posuzováno pouze jako chyba a projeví se záporným hodnocením manévru, při kterém k němu došlo. Zakopnutí o kladinu je ohodnoceno jedním penaltovým bodem, lehký dotek o ni pouze ztrátou půlky bodu.
Ve western ridingu je ceněna lehkost a přesnost změn mezi jednotlivými chody a jejich plynulé předvedení. Chyba v kroku nebo klusu do dvou kroků je ohodnocena jedním trestným bodem, nad dva kroky jsou již přiděleny tři trestné body. Chyba ve cvalu se hodnotí rovnou třemi trestnými body, stejně jako nedodržení předepsaných míst pro změnu chodu nebo zastavení.
Chybou je i křižování nebo kontracval, které zpravidla souvisejí se špatným přeskokem a jejich penaltové hodnocení je pak vázáno k místu, kde se podaří jezdci chybu napravit (viz minulý díl).

Western riding patří k nejnáročnějším disciplínám nejen pro jezdce, ale i pro rozhodčího a jeho zapisovatele, protože jednotlivé manévry následují ve velmi rychlém sledu, každý z manévrů je zvlášť hodnocen podle ochoty koně a lehkosti předvedení a navíc mohou být získány v každém manévru i penalty. Přitom zejména v menších arénách je doba mezi jednotlivými přeskoky jen pár sekund, kůň po třech čtyřech cvalových skocích již vykonává další přeskok, který je opět hodnocen. Aby mohl být přeskok hodnocen kladně, musí zanechat v rozhodčím dobrý dojem. Těžko rozhodčí ocení zběsilý cval jako při rychlostní disciplíně pole bending, kde také kůň na slalomu prudce mění ve cvalu vedoucí nohu. Naopak příznivě bude ohodnocena jízda v klidném tempu, kde kůň předvede, že si nohy umí na požádání jezdce snadno přehodit. Dobrou volbou pro tuto disciplínu bude tedy kůň, který dokáže spolehlivě pracovat v klidném tempu, a takovým koněm nemusí být nutně "američan". Ve western ridingu může bodovat i jiný zástupce teplokrevných plemen. Tato disciplína je tak vhodná pro kůždého, kdo má rád "westernovou drezúru", ale např. stavba těla jeho koně není dostatečně vhodná pro náročné reiningové prvky, ve kterých se spíše uplatní westernová plemena.

Podobné články
Disciplína získává mezi jezdci na popularitě

Westernové ježdění se skládá z mnoha disciplín. V dalším pokračování našeho seriálu si přiblížíme hunterové disciplíny.

Westernové ježdění se skládá z mnoha disciplín. Ty nejoblíbenější si přiblížíme ve čtvrtém pokračování seriálu.