Veřejný trénink s dobytkem na ranči U starého kance

19. 4. 2010 Tereza Třeštíková Autor fotek: Tereza Třeštíková

V sobotu 17. dubna proběhl v Hoslovicích na ranči U starého kance v pořadí druhý VT s dobytkem. V místě mají rodea velkou tradici, pravidelně se zde totiž konají v průběhu sezony rovnou dvě, kde jezdci sbírají body do Poháru MČR. Letos zde bude v navíc vyhlášen Mistr ČR a to 25. září. Nyní se na sobotním veřejném tréninku sešla desítka koní a jezdců /více…/

Šárka Brymová a Jan Veselý při třídění dobytkaVzhledem k první letošní hoslovické akci a k poměrně malé základně rodeových jezdců v ČR byla účast relativně dobrá. Tréninku se účastnila mimo jiné loňská juniorská vítězka Poháru Dyka Krchová (pod WI-CZ), která bude letos premiérově startovat mezi seniory. Přivezla si sebou svého nového mladého QH valáška. Toho právě připravuje na dobytkářské disciplíny - s tréninkem jí pomahá, a to i na tréninku přítomný, Roman Belšán, který je úspěšným rodeovým jezdcem.

Dopoledne se pracovalo s celým dobytčím stádem, jezdci vybírali tele, které poté zahnali na opačný konec corralu (pozn. autora: corral je synonymum pro slovo jízdárna či kolbiště, používá se právě v souvislosti s rodeem), kde se ho snažili udržet. Simulovala se tak disciplína team penning (třídění dobytka) či cattle penning (oddělování telete).

Šárka Brymová při práci s teletemV poledne se šlo na společný oběd do nedalekého penzionu a restaurace patřícímu též k místnímu ranči. Aby si telátka odpočinula, po polední pauze se trénovaly rychlostní disciplíny - barrel race (závod kolem barelů) a pole bending (slalom mezi tyčemi).

Následoval opět dvouhodinový trénink s telaty, tentokrát zaměřený na spolupráci jednoho telete s koněm. Jezdci si tak procvičili házení lasem a koně rychlý start z výpusti za teletem. Tréninku se též účastnili dva mladí koně, pro něž byl kontakt s teletem premiérou. Nutno říci, že se oba tohoto úkolu zhostili výborně a věřme, že se stanou brzy úspěšnými i na soutěžích.

Co tedy říci závěrem? Celý trénink ke spokojenosti jezdců splnil očekávání a doufáme, že se bude objevovat v kalendáři ranče "U starého kance" pravidelně, plány takové tedy jsou!

Kalendář akcí ranče U starého kance

WWW: http://www.danek-group.cz/kalendar/kalendar.htm

Podobné články

Czech Quarter Horse Association připravila další ročník Festivalu hřebců amerických plemen. A ani v letošním roce nebudete ochuzeni o předvedení…

Deník

Za romantikou Divokého západu, kde se problémy řešily na místě a pravdu měl ten s rychlejší rukou, se vydali diváci jezdecké akce Equiservis Pink…