Horsemanship Clinic 2005 nabídla pro každého něco

Skutečně napříč jezdeckými styly jde program nyní již tradiční akce, pořádané Czech Quarter Horse Association (CZQHA) ve spolupráci s American Quarter Horse Association (AQHA). Zúčastnit se mohou jezdci s koňmi všech plemen. Letošní úspěšný ročník proběhl na konci července na ranči El Paso v Říčanech u Prahy.

El Paso nabídlo vše, co je ke hladkému průběhu čtyřdenního tréninkového programu potřeba, tj. jízdárnu, kruhovku, stáje a perfektní zázemí k ubytování, stravování, ale i společenským akcím. Majitelé (manželé Ilona a Vladimír Červenkovi) se po celou dobu skutečně překonávali a dělali účastníkům a jejich koním "pomyšlení". S jejich nově vzkvétajícím rančem je nutno do budoucna počítat jako s plnohodnotným evropským střediskem pro všestranné využití, což je samozřejmě vzhledem k blízkosti Prahy výborná zpráva.

Lektorství se na letošní "klinice" ujali studenti a zaměstnanci Colorado Stato University, která byla letos AQHA pověřena uspořádáním řetězce těchto vzdělávacích akcí v Evropě. Trenéři (jmenovitě Tyler Krause, Rachel Knorr, Kayce Wanger, Charity Lehmann a šéftrenérka Bobbie Skelton) mají za sebou bohaté zkušenosti z výuky jezdectví ve westernovém i anglickém stylu, několik let studia na oboru "Equine Science" (zaměřeném skutečně a pouze jen na koně!), stejně tak jako úspěchy na sportovních kolbištích (např. Kayce juniorský titul vicemistryně světa v reiningu AQHYA). Jsou to tedy ti nejpovolanější a navíc jsou sehranou skupinou, protože s obdobným programem již absolvovali cestu po Spojených státech.

Letos se "na startovní čáře" sešli zástupci westernu i anglie. Skeptici, kteří si myslí, že tyto dva jezdecké styly nejdou na jednom kolbišti dohromady, by se měli na příští ročník kliniky přijet podívat na vlastní oči. Zjistí zde, že dobré ježdění je jenom jedno, a že nezáleží na tom, v jakém sedle sedíte. Samozřejmě, že existují mezi oběma styly rozdíly, ovšem základ "horsemanshipu", tedy rozumného vztahu ke koni, je vždy stejný. A vždy stejné jsou i základní dovednosti, které musíte ovládat, abyste koně při jízdě netrápili či přímo nepoškozovali a abyste se mohli vydat na další, třeba už specializovanou sportovní dráhu.

Úplně všem přišlo vhod ať již procvičení, vyzkoušení nebo možná první seznámení se s letmými přeskoky, s různými způsoby působení otěží, s prací na dvou stopách či s rovnováhou v sedle, se sidepasem atd., přičemž program byl do velké míry přizpůsobován potřebám a přáním účastníků. Jízdy v sedle bylo hodně, když bylo potřeba, tak si trenéři sami vzali problémového koně a předvedli s ním správné řešení. Co je ovšem nejdůležitější: vždy se snažili nalézt ten správný individuální postup pro jezdeckou dvojici a nikdy nenechali problém být. K intenzivní a smysluplné práci přispíval i příjemný fakt, že na každého trenéra vycházeli 2 - 3 studenti (při vypočítání ceny za téměř individuální hodinu by pak mnohý z nás, platících si svůj trénink samostatně, mohl účastníkům závidět...).

No a protože celý den se nevydržíte ani vy, ani kůň pekelně soustředit, byly jezdecké hodiny proloženy teoretickými přednáškami (mnohdy i diskusemi) na užitečná témata, jako je přeprava koní, příprava na show atd.

Program se líbil nejen účastníkům, ale i našemu vzácnému hostu: specielně na kliniku a pouze do České republiky přijel David Avery, ředitel mezinárodních poboček AQHA. "Jsem velmi mile překvapen úrovní jezdectví u vás, znalostmi účastníků, kteří nejsou jen pasivními posluchači, a rovněž tímto areálem a chovatelskými úspěchy v oblasti Quarter Horse," nechal se slyšet s tím, že určitě v budoucnu znovu rád přijede.

A nebyl to jen jezdecký program, díky němuž klinika po loňském ročníku znovu našla sama sebe a potvrdila přesvědčivě své místo na kalendáři akcí CZQHA. "Byla tady především pohoda a legrace," shrnovali účastníci své pocity sborovým hlasem. Soudit se tak dá i z ohlasů na jeden z večerů, kdy dobrá nálada společně s muzikou burácela celým rančem. To bylo tehdy, když Vladimír Červenka uspořádal večírek s grilováním selete, které mezi jinými dobrůtkami věnoval na akci sponzorsky.

K přátelské atmosféře přispěla nejen otevřenost a pohodovost trenérů, ale i překladatelů, kteří odvedli velký kus práce: Esther Weberová, Hanka Pojerová, Michal Petlan a Marek Kyncl. Organizace akce za CZQHA se ujala Míla Petlanová.

Příbuzné články:

Související odkazy:

Podobné články

Czech Quarter Horse Association připravila další ročník Festivalu hřebců amerických plemen. A ani v letošním roce nebudete ochuzeni o předvedení…

Deník

Za romantikou Divokého západu, kde se problémy řešily na místě a pravdu měl ten s rychlejší rukou, se vydali diváci jezdecké akce Equiservis Pink…