Golden Buckle Barrel Race ... největší závod v dějinách Evropy?

15. 11. 2021 Iveta Šedivá Autor fotek: Gaspo foto, archiv autorky

„Zlatý“ závod zadotovaný 120 000 euro vzbudil v barelovém světě poměrně velký rozruch. Ve dnech 14.–17. října 2021 se na jednom místě sešli jedni z nejlepších barelových jezdců nejen Evropy, ale i USA a Brazílie.

Co do účasti to sice největší závod v dějinách Evropy nebyl, ač ho tak nově vzniklá asociace IBHR honosně prezentovala, ale stovka startovních dvojic v hlavním závodu ostudná jistě není. Svoje prvenství a jedinečnost si určitým způsobem tento závod přesto získal.

Soutěžilo se v disciplínách Barrel race a Pole bending v kategoriích Open, Youth, Futurity a Ladies. Pro účast v soutěži nebylo nutné splnit žádnou kvalifikaci, avšak start v hlavní soutěži jezdce vyšel na 500 euro.

V závěru se uskutečnil závod týmu USA ve složení: Ivy Conrado, Pete Oen, Ashley Schafer, Jenna Smeenk, Chris Martin, James Barnes, Danny Cipri proti evropskému týmu, který tvořili převážně italští jezdci: Federico Tanzi, Angelo Parisella, Giovanni Adamo, Giuseppe Iaconis, Michele Di Stasi, Matteo Luciani, Alex Sciammetta a závodnice z Belgie, Maxine Michiels. Ta při své páteční jízdě šokovala italskou barelovou elitu, když svou precizní jízdou zajela absolutně nejrychlejší čas 16,008 tisícin sekundy. Ze souboje týmů vyšel po napínavém boji vítězně tým Evropy.

Kategorie Open v disciplínách Barrel race i Pole bending se jela tříkolově, přičemž poslední kolo bylo finálové a zadotované největšími částkami pro vítěze jednotlivých divizí. Na price money však bylo možné dosáhnout i v prvních dvou kolech, a to ve čtyřech divizích v Barrel race a ve třech divizích v disciplíně Pole bending.

Zástupcům z České republiky se i přes nepříliš vydařené první jízdy podařilo dosaženými časy umístit na prvních příčkách čtvrté divize. Iveta Šedivá s klisnou Eddie Shock Time v druhém kole dosáhla na druhé místo a ve finálovém kole na třetí místo ve čtvrté divizi. Pro tuto dvojici to byl vůbec první závod po tříleté pauze, která se odehrávala v duchu zotavení klisny po ošklivém pádu a následné mateřské pauze obou dam.

Vladimír Šedivý se s hřebcem Hurican Cash Hancock umístil v prvním kole na pátém místě ve čtvrté divizi. Nejlepší časy z českých jezdců zajela Barbora Kodadová s koněm Speedy Rap Arrow, která svými vyrovnanými jízdami obsazovala třetí divizi. Jméno Šedivá / Šedivý se ve startovních i výsledkových listinách objevilo ještě několikrát. Vláďa Šedivý „narušil“ startovní listinu disciplíny Pole bending Open, která nebýt jeho, oplývala jen italskými jmény. Ač s klisnou Eddie Shock Time nezajeli nejlepší časy, předvedli pěkné jízdy mezi tyčemi a hlavně obrovský potenciál.

Skutečnost, že na nejlepší jezdce ztrácí čeští reprezentanti zhruba dvě vteřiny, sice zdánlivě uspokojivé není, ale vědomí, že hřebec Hurican Cash Hancock i klisna Eddie Shock Time jsou teprve na začátku své závodní kariéry a všechny jízdy jeli takříkajíc na půl plynu, to je pro jejich jezdce nepochybně velkou motivací a hnacím motorem pro další závody.

Celkovým vítězem kategorie Open v Barrel race se stal Michele Di Stasi. Finálové kolo disciplíny Pole bending zajel nejlépe Alex Sciammetta. Federico Tanzi s koněm Tango Snapper Jack svou druhou jízdou v této disciplíně dosáhl nového evropského rekordu časem 19. 715 tisícin sekundy.

Barboře Kodadové, která se zúčastnila i nedělního závodu Barrel race kategorie Ladies, se nakonec podařilo ukořistit přezku za vítězství druhé divize. Jak sama říká, její jízdy nebyly bezchybné, přesto je se svým výkonem na Golden Buckle spokojená.

Zázemí závodu poskytl Horses Riviera Resort blízko města Cattolica. Nejen parkoviště, ale i příjezdová cesta byla lemována po obou stranách luxusními kamiony pro přepravu koní a už jen samotný pohled na to sliboval, že za zdmi resortu se bude dít něco velkého. Ve stejném termínu se zde totiž konaly také parkurové závody. Ať jste se hnuli kamkoliv, na všech kolbištích, halách a opracovištích se bylo na co dívat. Bohužel, z nějakého důvodu bylo diváků pramálo. Znatelně více jich bylo jen na tribuně závodní haly při večerních jízdách barelů.

Všechny závodní jízdy a celý průběh závodů bylo možné sledovat na několika kanálech, včetně vysílání pro USA a Brazílii. Poněkud zarážející byl fakt, že i přes zahraniční účast se vše komentovalo pouze italsky. Angličtinu z úst komentátora bylo zřídka slyšet pouze první den. Stejně tak program závodů byl k dispozici pouze italsky a na jakékoliv základní informace bylo tedy nutné se doptat. Kvůli téhle „maličkosti“ českým jezdcům bohužel unikl slavnostní nástup i vyhlášení výsledků některých kategorií.

Chvílemi se nešlo ubránit pocitu, že kvůli hostům z USA se možná trochu zapomíná na „obyčejné“ závodníky a předávání informací i jim. Pravdou je, že program byl poměrně nabitý, jelikož mezi závody jednotlivých kategorií probíhaly půlhodinové kliniky s americkými jezdci a trenéry, na které bylo možné se předem přihlásit. Organizačně ale vše šlapalo jako po drátkách. Časový plán vycházel podle předpokladů, atmosféra byla příjemná, ačkoliv možná ne tak žhavá, jak by se na takových závodech očekávalo. Všichni byli milí a ochotní pomoci, pokud bylo třeba. O čistotu areálu se staralo několik neúnavných pracovníků, kteří dbali na to, že ať jste prošli odkudkoliv kamkoliv, nikde nezůstal ani spadlý lístek ze stromu, natož třeba nedejbůh nášlapy z kopyt.

Realizační tým už nyní zveřejnil datum příštího závodu Golden Buckle. Měl by se uskutečnit 13.–16. října 2022 na ostrově Malta. Lze jen doufat, že organizátory neopustí současný elán o vytvoření něčeho nového a ojedinělého a snaha propojit evropský barelový svět s barelovým světem za mořem bude v tom nejlepším možném smyslu pokračovat.

Podobné články

Czech Quarter Horse Association připravila další ročník Festivalu hřebců amerických plemen. A ani v letošním roce nebudete ochuzeni o předvedení…

Deník

Za romantikou Divokého západu, kde se problémy řešily na místě a pravdu měl ten s rychlejší rukou, se vydali diváci jezdecké akce Equiservis Pink…