Finále Wooden Trophy 2009 - dvě trofeje pro Ivanu Pohlovou, dvě vítězství pro Brooks Legacy

3. 8. 2009 Kateřina Dziadková Autor fotek: Kateřina Dziadková

Finále seriálu westernových závodů Wooden Trophy proběhlo v neděli 2.8.2009 v Rožnově pod Radhoštěm a trofeje už mají své majitele. Hned dvě si odvezla domů Ivana Pohlová s NA Golden Queen, další získaly talentované jezdkyně Veronika Žáková s Jackie a Tereza Švecová s One Wicked Blaze. O dramatický závěr se postarala Klára Šalková s Brooks Legacy...

trofeje WTDalší ročník westernových závodů Wooden Trophy, které na Hradisku v Rožnově pod Radhoštěm pořádá tým Toma Zajace, postoupil do finále. V červnu a červenci proběhla kvalifikační kola, aby se nejlepší účastníci utkali o dřevěné trofeje z dílny Tomáše Procházky. Každá soška je originál a představuje jezdce v dané disciplíně. Od pátku 31. 7. do neděle 2. 8. 2009 se konal na Hradisku letošní poslední díl tohoto seriálu.

Časový program byl přizpůsoben nedělnímu finále. Páteční dopoledne bylo vyhrazeno soutěžím WRC ve třídě mládeže. Tři dny závodů zahájila disciplína Showmanship at Halter, ve kterém si připsala vítězství domácí Petra Čmielová s klisnou Lucky Doc Bonanza. Následoval trail, ve kterém porazila Vendula Černochová s Avalanche (score 132 b.) Lucii Burdíkovou se Smilling Sunny Day (125 b.). Lucie Burdíková pak vyhrála disciplínu western pleasure. Western horsemanship dopadl nejlépe znovu pro Petru Čmielovou s Lucky Doc Bonanza. V reiningu si nejlépe vedla Brenda Lesniczáková s NA Smartin Daughter.

Je už v Rožnově tradicí, že páteční odpoledne patří reiningům ČJF. Reining mládeže vyhrál Dominik Golminc se Sophie O Rima (136,5), v reiningu junior si nejlépe vedl Tom Zajac s hřebcem Vladana Zouly HS Jacberry, který zajel top score dne 138 bodů. V reiningu senior bodovala Klára Šalková s Brooks Legacy (137,5). Majitelka klisny, Kateřina Strakošová, pak vyhrála reining amatér (130). Nejlepší score v reiningu futurity získala znovu Klára Šalková, tentokrát s tříletou klisnou Sayos Shining Chex (133,5).

V sobotu probíhaly od časných ranních hodin třídy open a amatér pro všechny westernové disciplíny. Showmanship at Halter vyhrála Petra Čmielová s klisnou Lucky Doc Bonanza. Třídu amatér stejné disciplíny pak Romana Hofmanová ml. s TNT Full Moon Dunnit. Vítězkou následující disciplíny western horsemanshipu open se stala Alžběta Kroumanová s Pretty Tony Jacs s ohodnocením 69 bodů. Ve třídě amatér získala prvenství Ivana Pohlová s NA Golden Queen. Následovala disciplína western pleasure, kdy ve třídě junior se nejlépe předvedla znovu Alžběta Kroumanová s Pretty Tony Jacs, ve třídě senior pak Václav Orlita se Smart Lucky Mels. Technicky náročnou disciplínu superhorse vyhrála Romana Hofmanová s Destiny, přeskoky ve western ridingu se nejlépe vedly Markétě Prchalové s Bryans Lysi Star.

Po krátké přestávce na oběd, během které byly postaveny překážky do trailu, pokračovalo westernové klání. Vítězem trailu open se stala Ivana Pohlová za získané score 139,5 bodu. V reiningových soutěžích bodoval Adam Vlček s hřebcem King Leos Montana, když vyhrál třídu senior (131) i amatér (132). Ve třídě junior předvedl nejlepší jízdu Tom Zajac s HS Jacberry (134,5).

V neděli se pak ve finále Wooden Trophy soutěžilo o dřevěné trofeje i peněžní výhry. Soutěžící se do finále museli nominovat v předchozích dvou kolech, sobotní jízda 3. kola se už nezapočítávala. V disciplíně western horsemanship získala nejvíce bodů a tím i první dřevěnou trofej Ivana Pohlová s NA Golden Queen (72).

Soška pleasurového koně připadla Tereze Švecové s One Wicked Blaze.

Chyba v součtech bodů trochu napínala Ivanu Pohlovou, ovšem figura koně na můstku připadla právě jí a klisně NA Golden Queen za získaných 123 bodů v disciplíně trail.

O vzrušení a dynamiku se odpoledne postarala disciplína reining. Favoritem pro reining mládeže byl Dominik Golminc, jeho Sophie O Rima mu však předváděla doslova cirkusové kousky. Vítězkou se tedy stala Veronika Žáková s poničkou Jackie (133,5).

Divácky velmi oblíbenou soutěží je freestyle reining, který se v Rožnově jezdí pravidleně v maskách a na dynamickou hudbu. Nejlépe oceněnou jízdu předvedla „Anděl“ Katka Strakošová s Brooks Legacy, která získala 138,5 bodu a pohár a šerpu za 1. místo.

Před hlavní soutěží uspořádali pořadatelé showmanship at halter pro děti od 4 let. Malí závodníci si vysloužili plným právem potlesk diváků za odvahu a zručnost, se kterou předváděli své velké čtyřnohé partnery.

Marian ŠtihelV reiningu open se postavilo na start celkem 12 jezdců. O napětí se postarali Klára Šalková s Brooks Legacy, která získala 138 bodů, a hned po ní startující Marian Štihel s Pine Lil Haidas, který zajel stejné score. O vítězi tak rozhodovala rozjížďka. Plná hala tak sledovala souboj zkušené Brooks Legacy a teprve čtyřletého „Haidáska“. Oba jezdci jeli na plno a jízdy stály za to. I obě score byla vynikající. Jízda Brooks Legacy byla ohodnocena 142,5 body, Pine Lil Haidas získal 140,5 bodu. Klára Šalková s Brooks Legacy tak vyhrála Wooden Trophy reining open už podruhé, dvě další vítězství získala se Smart Chiconitou v letech 2008 a 2003.

Sošky byly předávány při slavnostním nástupu po skončení soutěží. Zároveň proběhlo losování vstupenek diváků o ceny z dílny Toma Zajace a pro výherce bylo připraveno westernové sedlo. Tom Zajac se pak nechal slyšet, že finále Wooden Trophy jsou jediné závody, na které si kupují vstupné i rozhodčí :o)

Pod článkem najdete kompletní výsledky ze závodů.

Podobné články

Czech Quarter Horse Association připravila další ročník Festivalu hřebců amerických plemen. A ani v letošním roce nebudete ochuzeni o předvedení…

Deník

Za romantikou Divokého západu, kde se problémy řešily na místě a pravdu měl ten s rychlejší rukou, se vydali diváci jezdecké akce Equiservis Pink…