Úspěšný návrat rodiny Terberových a Joulika de Villeneuve do arabské pouště

21. 2. 2012 Vladimíra Šebková Autor fotek: Richard Binder

O úspěšném vystoupení mladých českých vytrvalců na Mistrovství světa v Al Wathbě jsme vás již informovali. Rodina Terberových si zřejmě písečné duny velmi oblíbila, a tak využila pozvání pořadatelů nejprestižnějšího pouštního dostihu President´s Cup a do arabské pouště se znovu v únoru vrátila. Pozvání si MUDr. Helena Terberová získala díky 17. místu na Evropském vytrvalostním šampionátu ve francouzském Floracu.

Namísto francouzské arabské kobylky si ale s sebou do pouště vzala 15letého angloarabského valacha Joulik de Villeneuve, z francouzského chovu, který se v poušti pod její dcerou Natálií již v prosinci osvědčil. Získali spolu ve 120 km dostihu 31. místo.

President´s Cup se konal 11. února a asi si všichni vzpomeneme na třeskuté mrazy, které v té době v české kotlině panovaly. Aby se Joulik měl šanci alespoň trochu aklimatizovat na rozdíl 40 stupňů, odlétal do UAE již 6. února. Transport proběhl v pořádku a dvojice se představila na vstupní veterinární prohlídce spolu s dalšími 126 startujícími. Kromě místních jezdců, kteří měli v poli soutěžících naprostou převahu, do 160 km soutěže nastoupili i zástupci Severní a Jižní Ameriky, Afriky, Evropy a Austrálie.

MUDr. Helena Terberová na Joulik de Villeneuve

11. února všichni vyrazili do arabské pouště, kde je čekalo 6 náročných kol a neméně náročné veterinární prohlídky. MUDr. Terberová s Joulikem začali zvolna, po prvních kolech se pohybovali v druhé půlce startovního pole. Bohužel zatím koně českých jezdců nedokáží soupeřit s rychlostí místních arabských koní, kteří vystartovali s průměrem přes 25 km/hod. Na druhou stranu již po prvních veterinárních prohlídkách začalo startovní pole rychle řídnout a objevovaly se dvojice, které ve veterinárních uzávěrách z různých důvodů neuspěly. Většinou to byli místní jezdci, ale ve vyřazených dvojicích se objevili i favorizovaní Francouzi a zástupci dalších nearabských zemí.

V posledním kole MUDr. Terberová využila Joulikovy výborné kondice a zaútočila na vyšší příčky - s průměrnou rychlostí kolem 20 km/hod spolu závod dokončili na neuvěřitelném 38. místě. Tento úspěch je možné podtrhnout i skvělým 3. místem Sněžného teamu, který Helena vytvořila s dalšími evropskými jezdci (Ch. Mlynčeková + Faradge/Slovensko, C. Moon + Leila/Velká Británie, O.E. Carstemsen + Jubilee/Norsko). Tento úspěch je zesílen i tím, že soutěž dokončila cca třetina startujících dvojic.

Podobné články

Slovenská vytrvalostní jezdkyně Dominika Malíková Kleinová suverénně zvítězila v žebříčku FEI pro rok 2023. Jaká byla její cesta na vytrvalostní…

Španělsko je jejím druhým domovem, pouště kolem Dubaje má proježděné křížem krážem. Potěší vás milý a inspirativní rozhovor s Táňou Terberovou tak…