Endurance Hoštka: Na nové rychlé vytrvalostní trati v Čechách

13. 5. 2011 Vladimíra Šebková Autor fotek: Kateřina Tůmová

6. května se 65 jezdeckých dvojic sjelo na druhé letošní závody ve vytrvalosti. Jezdecká společnost Britano se poprvé ujala pořádání vytrvalostních dostihů a jako místo startu vybrala jezdeckou osadu Ježkův mlýn v Hoštce u Roudnice nad Labem.

Již při příjezdu se projevil organizační talent hlavních organizátorů, manželů Tydrychových, a jejich dlouholeté zkušenosti s disciplínou. Ve vesnici byl jasně označen příjezd k osadě, kousek za branou areálu nás uvítal Tomáš Tydrych s jasnými instrukcemi - kde vyložit koně, kam zaparkovat přepravník a postavit paddock, kde se registrovat. I při registraci probíhalo vše hladce, dostali jsme mapu trasy s instrukcemi a kontakty.

Tereza Kucharská - LatenicPrvní a snad jediný zádrhel proti plánu se ukázal ve chvíli, kdy měly probíhat vstupní veterinární prohlídky. Jediný přítomný veterinář - MVDr. Mojmír Dvořák - s naprostým přehledem a profesionalitou dokázal posoudit všechny přítomné koně - kolegyně veterinářky totiž právě pobývaly u hřebení a dostavily se se značným zpožděním. A proto technická porada začala až při západu slunce - A. Terber jako hlavní rozhodčí informoval startující o podmínkách soutěží, MUDr. H. Terberová o nástrahách trasy. Byla rozdána startovní čísla startujícím 6 soutěží (hobby 20 km, hobby 40 km, Z-40 km, L-60 km, S-junioři - 80 km, S-senioři - 80 km).

Překvapením bylo vyhlášení specielní soutěže pro dvojice startující v L a S soutěžích - kdo se přiblíží nejvíce průměrné rychlosti 16 km/hod (hraniční rychlost pro kvalifikace do mezinárodních soutěží). Cenou pro vítěze byla outdoorová bunda v ceně 10 000,- Kč. Díky poloze Hoštky v Polabské nížině se dala tato rychlost považovat za určité omezení - trať skýtala šance na výrazně vyšší rychlosti. Na druhou stranu ohlášené teplé počasí bylo určitou hrozbou pro pohodu koní účastníků soutěže.

Boření mýtů

Druhý den prokázal, že rychlost 16 km/hod je opravdu omezující. Ti, kteří o outdoorovou bundu opravdu stáli, nemohli soutěžit o mety nejvyšší. Rychlý povrch, v ranních hodinách chladné počasí - to vše hovořilo pro rychlou jízdu. A to tak rychlou, že ani zkušené wranglerské teamy se nedostaly vždy včas do cíle etapy, přestože chladicí body byly vybrány opravdu dobře.

  • Mýtus první - velcí koně nejsou pro vytrvalost vhodní - dlouhá léta se ve vytrvalostních disciplínách upřednostňují koně s nižší KVH (cca 150 - 155 cm). Vítězem v Z-ku se stal mladý mohutný shagya arab Dhab, který se svým jezdcem Pavlem Studničkou (Jezdecká společnost Vrchovany-Obrok) absolvoval trať v Čechách nevídanou průměrnou rychlostí 23,3 km/hod.
  • Mýtus druhý - staří koně nevyhrávají - soutěž stupně L na 60 km vyhrála Veronika Myslivečková (JK Dálkoplaz) s 20letou fjordskou klisnou Leikou v průměrné rychlosti 16,591 km/hod.
  • Mýtus třetí - na středních a dlouhých tratích je důležitá zkušenost jezdce - seniorské S-ko vyhrál David Šebek (JS Kamerun) s čistokrevným arabem Habibem - pro Davida to byl první start na soutěžích S. Trať s Habibem dokončili v průměrné rychlosti 19,4 km/hod.
  • Vítězkou juniorského S-ka se stala Natalie Terberová (JS Likoli) s velezkušeným valachem Kievem de Villeneuve v průměrné rychlosti 16,228 km/hod.

    Ceny kondice pro nejlépe připravené koně byly uděleny pouze v nejvyšší soutěži - za seniory ji získala Lucie Škábová s klisnou Žoly a v juniorské soutěži Tereza Kucharská s Latenicem.

    I v hoby soutěžích se strhl lítý boj o nejrychleji uklidněné koně - v soutěži Z se vítězkou stala Jitka Hrozková (Stáj Likoli) se Samirou, KP vyhrála Barbora Beránková (Minifarma Sloup) se Shower.

    Kompletní výsledky najdete na stránkách www.vytrvalost.com.

    Speciální cenu společnosti North Trappers s.r.o. - membránovou bundu od firmy Bergans of Norway - si nakonec odnesla Tereza Kucharská, která dosáhla rychlosti 15,998 km/hod. I o tuto cenu byl sveden neuvěřitelný souboj: druhý v pořadí P. Jadlovský měl průměrnou rychlost pouze o 1 tisícinu horší (15,997 km/hod).

    N. Terberová. H. Keltnerová

    Zhruba po hodinovém vyhlášení výsledků jsme všichni poděkovali jak organizátorům manželům Tydrychovým, tak majiteli areálu a sponzorům - firmám

    za krásné závody a příjemně prožitý den. Doufám, že se závody v areálu Ježkova mlýna stanou novou tradicí v životě distančních jezdců.

    Podobné články

    Slovenská vytrvalostní jezdkyně Dominika Malíková Kleinová suverénně zvítězila v žebříčku FEI pro rok 2023. Jaká byla její cesta na vytrvalostní…

    Španělsko je jejím druhým domovem, pouště kolem Dubaje má proježděné křížem krážem. Potěší vás milý a inspirativní rozhovor s Táňou Terberovou tak…