Ohlédnutí za výstavou Kůň 2017

5. 11. 2017 Matěj Kosmák, VLL

24. ročník výstavy Kůň, který proběhl ve dnech 15. – 17. 9. 2017, můžeme dnes hodnotit jako velmi úspěšný. Výstava zaplnila všechny výstavní haly, a to včetně nové haly C, kde probíhal hlavní doprovodný program. Doprovodný program v hale C byl vždy dopoledne naplněn chovatelskou přehlídkou a odpoledne nejrůznějšími zajímavými ukázkami.

V hale A1 byli ustájeni koně, v hale A2 jsme letos uspořádali ve spolupráci se serverem EQUICHANNEL.cz a hand-made webem FLER.cz již pátý ročník jarmarku rukodělných originálních výrobků Flerjarmark „U koní", současně zde byly tvořivé dílny pro děti.

V hale B probíhal komerční prodej jezdeckých potřeb, krmiv, doplňků a dalšího zboží, stejně tak jako na venkovní ploše.

V hale C, jak již bylo řečeno, probíhal hlavní denní doprovodný program na předvadišti 45 x 25 metrů, které obklopovaly tribuny pro diváky. Byli zde rovněž ustájeni koně a v pátek i v sobotu proběhla za světelných a zvukových efektů Večerní koňská galashow. Ke dvěma představením jsme přistoupili na základě velkého zájmu v roce 2014, 2015 i 2016. Velmi rádi konstatujeme, že obě premiéry byly hodnoceny velmi kladně hlavně návštěvníky, kterých za oba večery přišlo více než 2 200 a s největší pravděpodobností budeme tento model praktikovat i v příštím roce.

Venkovní předvadiště sloužilo jako opracoviště s tím, že v pátek zde proběhl vozatajský pohár českého sportovního pony a v neděli pak II. Mountain and Moorland šampionát speciálních výstavních tříd. Součástí této výstavy bylo i 6. kolo a finále celorepublikové seriálové soutěže Lead Rein pohár 2017. Kryté předvadiště bylo hlavním přínosem výstavy Kůň, protože vystoupení nebyla závislá na rozmarech počasí a diváci mohli v klidu sledovat dění na předvadišti.

Zajímavostí byla ukázka Dornovy léčebné metody koní, která přilákala značnou pozornost návštěvníků.

Za zmínku stojí to, že výstavu již několikátým rokem podporuje Ministerstvo zemědělství, jehož ministr Marian Jurečka udělil nad výstavou již poněkolikáté záštitu. I panu ministrovi tímto děkujeme. Partnerem ASCHK ČR, která výstavu spolupořádá, jsou pak Lesy České republiky, s.p.

Čtyřiadvacáté pokračování této specializované výstavy přilákalo více než 17 000 návštěvníků, vystaveno bylo 129 koní včetně několika oslů a zúčastnilo se jej více než 100 firem nabízejících potřeby pro chov a sportovní využití koní.

Všem, kteří se na přípravě a organizace výstavy Kůň 2017 podíleli, děkujeme.

Matěj Kosmák, manažer výstavy

Pořadatelé děkují společnosti Lesy ČR, s.p., která dlouhodobě podporuje prezentaci chladnokrevných koní na veřejnosti.

Podobné články

Od čtvrtka 7. do neděle 10. prosince 2023 výstaviště v Salcburku hostilo festival koní nesoucí název Silberheil Amadeus horse indoor.

Zásadní obměnou projde v příštím roce podzimní část sezóny na pardubickém dostihovém závodišti. Pořadatelé na polovinu měsíce září zařadili do…