Koně v akci 2011: Hlavní den - sobota

3. 9. 2011 Dominika Švehlová

AKTUALIZACE: Videa pod článkem // Sobotní hlavní program // Dopolední dění // Pardubice očima návštěvníků // Začneme obligátně? Otevírají se brány závodiště? Tak ne... Začneme ještě zavřenými bránami závodiště, ale zato sobotním programem ze všech výstavních ploch a startovními listinami Pony ligy a Pony Extra ligy. Ještě máte čas :-).

AKTUALIZACE 18:15 Sobotní hlavní program

Sobotní program na všech výstavních plochách je téměř u konce - před hlavní tribunou ještě komentátor spolu s diváky povzbuzuje chladnokrevné závodníky v tradiční finálové soutěži v těžkém tahu. Ve stínu a příjemném průvanu VIP tribuny, která se stala dočasně naším počítačovým pracovištěm, můžu sumírovat své dojmy z celého hlavního programu. Na rozdíl od Míši Burdové, které včera tuto akci navštívila úplně poprvé, mám možnost srovnání s mnoha minulými ročníky, což mě vede k úvaze, že letošní 13. ročník byl zase po delší době hlavně o chovu. Na rozdíl od minulých několika „koních v akci", které se nesly více v duchu show, řekla bych, že letošek se jistě líbil právě těm divákům, kteří se snaží dozvědět něco více o historii a chovu plemen koní, na něž se v poslední době tak trochu zapomíná. Plemen, která se často vyskytovala v předrevolučních knihách a která se o to méně vyskytují na současných sportovních kolbištích. Přestože byl letošní hlavní program méně úžasný a blýskavý, stálo za to sednout si na tribunu s ledovou tříští a slanými brambůrky v rukách a poslouchat zajímavé komentáře.

Peruánští PasoHned na začátku se předvedla tak trochu „off topic" ukázka. Peruánští paso, jedni ze známých jihoamerických mimochodníků, si s taneční dvojicí B. Barreta a A. Nuňez zatančili národní peruánský tanec Marinera. Předvedli svůj charakteristický chod zvaný paso llano, typický rychlým nohosledem podobným krokovému, během kterého se jejich hřbet - a s ním i jejich jezdec - ani nehne. Nebylo možné nesrovnat tyto peruánské chlouby s koňmi, které známe z minulých výstav: kolumbijskými paso. Přestože obě plemena předváděla zvláštní, téměř plovoucí pohyb, peruánští koně se mi zdáli trochu ladnější, s kroky delšími a ne tolik „caplujícími". A protože přítomné jezdecké dvojice pocházejí z Německa, nechyběly ani náznaky drezury: piruety a překroky - samozřejmě vše v mimochodu.

Blok věnovaný visegrádské čtyřce uvedli maďarští trubači v husarských hábitech na shagya arabech. Přestože jsem tuto skupinu viděla již dopoledne při slavnostním zahájení, všimla jsem si až teď, že bubeník ovládá otěže svého koně nohama - měl je připnuté ke třmenům! To mě skutečně předtím nenapadlo...

Když čtyři fríské tandemy představily vlajky zúčastněných vystavovaných zemí, předvedl se slovenský Národný žrebčín Topoľčianky. Pan Václav Macek, vedoucí jezdeckého výcviku topolčianské školy, vedl čtyřspřeží hnědých shagya hřebců, zatímco z tlampače se mohli diváci dozvědět důležité informace o tomto jediném slovenském státním hřebčíně. Na Topoľčianky jsem se těšila a velmi mě mrzí, že nepřivezli své lipicány a neukázali s nimi vysokou školu.

Kromě shagya arabů však měli naši východní sousedi v Pardubicích i líbivou kolekci huculských koní, konkrétně čtyř mladých tmavě plavých hřebců, kteří se předvedli ve čtyřspřeží. Zatímco slovenští huculové jsou pouze vraníci, hnědáci a plaváci, polský chov povoluje i jedince strakaté. A právě skupina z polského Gladišova předvedla po českých huculských kolekcích z Dubové Hory a ZH Písku akčnější „kozáckou" ukázku. Džigitovka z GladišovaTěchto osm jezdeckých dvojic totiž má s akčními představeními velké zkušenosti; účastnili se natáčení okolo 30 filmů, mezi nimi i Quo Vadis a Jánošík. Napichování kroužků, stínání mečem a zapichování pytle na zemi vystřídala džigitovka a (poněkud méně povedené) zvedání čepice ze země. Poté, co probrali především mladší publikum, zaujali ho klasickým cirkusem: položení odstrojeného koně na zem, na záda, zapumpovat nohama a zpátky vzhůru. Ač nemám tyto kousky ráda pro jistou „nedůstojnost" zúčastněného koně, tentokrát jsem se musela smát: hucul se projevil jako naprostý komediant a po celou dobu, kdy s ním jeho jezdec různě válel po zemi, nepřestal ukusovat tu nesmírně chutnou zelenou pardubickou trávu!

Za zdařilou, přestože ne technicky zcela dokonalou ukázku, bych považovala předvedení kolekce moravského teplokrevníka. Chvályhodná kombinace chovu na našich tradičních teplokrevných liniích a snahy o vytvoření a upevnění všestranného využití tohoto plemene se mi líbila. Rodinný kůň pro všechny generace. A tak se moravští teplokrevníci také předvedli: ukázali překonávání skoků, drezuru, lehký tah (zde pneumatiku) i hipoterapii. Pravda, trochu chaotičtější hemžení, zato názorné a sympatické.

Maďarské plemeno od českého (spíš moravského) majitele, zástupce kisberského polokrevníka, poté předvedli drezurní ukázku. Lehký, svižný koník mě sice příliš neoslnil, ale věřím, že své příznivce si mezi milovníky temperamentu a pružnosti jistě najde i u nás.

Frísové a tinkeři - téma, které v současné době nemůže minout snad žádnou větší koňskou akci. Chtěla jsem zajít koupit si něco k jídlu, ale na půl cesty mě zarazila ukázka, kterou vidím každičký ročník této výstavy: kůň, ovce a pes... Ani jsem si neuvědomila, a opět jsem se vydržela dívat až do konce na to, jak border kolie plní neviditelné příkazy své paničky na irském kobovi a přihání i odhání stádečko dvaceti ovcí. Svižné, milé, povedené, jako každý rok!

Další flekatí „drobečci" se předvedli v cikánském zápřahu i v další skutečně „show" - ukázce Anny Reinbergerové zvané Kůň a pes. Vděčná vsuvka pro nadšené diváky, mně jen nesedělo, že předváděný hřebec byl teprve tříletý. Plusem nakonec může být jen to, že kůň toho tolik nedělal a finálový španělský krok obou čtyřnohých aktérů, byť ještě zdaleka ne dokonalý, byl opravdu milý.

Fríští vlasatci zase ukázali své krásy v premiérovém typu zápřeže: kvadronu. Pan Josef Iš sepřáhl své černé perly jednoho za druhým a vzbudil tím údiv nejen u laiků. Přece jen ovládat koně tak daleko před sebou chce skutečně víc, než trochu štěstí.

Na ukázku póla jsem byla skutečně zvědavá. Těšila jsem se na akci a obávala se hrubého ovládání polo ponyů. Pólo-tým pana Davida Gilla z Ostrova u Chlumce nad Cidlinou předvedl z každého trochu: hra byla omezená počtem hráčů i velikostí plochy, takže akce nebyla tak dramatická. Ovládání koní díky tomu bylo výrazně snadnější, a na pohled nijak hrubé. Tuto oblíbenou jezdeckou hru pocházející z koloniální Indie předvedla dvě dvoučlenná družstva na koních, kteří slouží jako školní. Viděli jsme různé typy odpálení míčku (který byl v tomto případě větší a měkčí, než normálně) i ukázky různých taktik hry. Zajímavé, pro mé oči originální, přesto mi zábavnější přijde pushball. Ale možná za to může publikum; v minulých letech při pushballu hlediště doslova vřelo a povzbuzovalo obě hrající družstva (kladrubských učňů) najednou, tleskalo každému gólu. Letošní ukázka póla byla chladnější, ale možná je to tím, že se zde více vysvětlovala pravidla hry i její tradice a historie. A to bylo zajímavé taky.

Závěr druhého dne patřil těžkému tahuNezapomenu ani na již tradiční pardubické ukázky: westernové koně, čtverylku slatiňanských kladrubských vraníků (která byla ostatně jako vždy podařená, úhledná, zábavná) i haflingerskou drezurní ukázku, na níž se mi velmi upřímně líbila především jedna ze dvou dvojic: Pavel Liška a hřebec St Monty. Důstojně prezentovali disciplínu i plemeno.

Venku končí těžký tah a já jdu své zážitky vsadit do systému... Příjemně strávený den, ať už sledování programu nebo mlsáním dobrůtek účastnících se soutěže Pardubický mls. A to jsem toho opět spoustu nestihla ani obejít...

PS: Až stáhnu a nahraju videa, uvidíte pod článkem pár ukázek z hlavního sobotního programu.

AKTUALIZACE 12:10 Dopolední dění

Přesně o půl jedenácté se nad poměrně zaplněnou hlavní tribunou rozezněla známá "pardubická" znělka, která rok co rok provází slavnostní zahájení výstavy. Do cílové rovinky uvedli dva zástupci pardubické jízdní policie na kladrubských vranících doslova mezinárodní kočárů vezoucí přední osobnosti této akce; bylo vidět čtyřspřeží topolčianských shagya arabů, šestispřeží kladrubských běloušů a čtyřspřeží a dvojspřeží černých fríských koní. Před nimi kráčela uherská kapela na shagya arabech z hřebčína Bábolna, šest trubačů a jeden bubeník, který naprosto bravurně nejenže udržoval rytmus fanfár, ale svého koně ovládal pouze sedem a nohama, neboť obě ruce využíval k bubnování. Ostatně, posuďte pod článkem na videozáznamech ;-)

Dopoledne až do 13. hodiny vyplní prostor před hlavní tribunou chovatelské kolekce všech zúčastněných zemí. Začali moravští teplokrevníci, následovali koně plemene kisberský polokrevník, které je sice maďarského původu, ale v Pardubicích jsme mohli vidět jedince chované u nás - v Tršicích na Olomoucku. Následně mohli diváci porovnat huculy českého, slovenského i polského chovu a poté i shagya araby.

Blíží se jedna hodina a s ní i hlavní program - jaký letos bude?

AKTUALIZACE: Pardubice očima návštěvníků

Fotíte? Máme pro vás celovíkendovou akci: nafoťte nám své postřehy, dojmy a zážitky z výstavy Koně v akci a fotky posílejte i s popiskem a autorem (stačí nick na Equichannelu) na e-mail info@equichannel.cz. Nejlepší/nejveselejší/nejoriginálnější/nejméně otřelé fotky zveřejníme na stránkách Equichannel.cz.

Podělte se o svůj pohled na tuto velkou koňskou akci!

Kromě soutěže Mls pardubického kraje, která běží už od 9 hodin, začínají všechny akce s koňmi od 10. hodiny, hlavní program v cílové rovince pak ještě o půlhodinu později. Stánky se už nyní postupně otevírají - mezi prvními různorodé občerstvení - a rosničky na dnešní den hlásí 25°C s jasným nebem. Stavte se ;-)

Koně v akci 2011

Výběr z hlavního programu v cílové rovině

10:30 - 11:00 Slavnostní zahájení výstavy
13:00 - 13:20 Nástup koní a rej kočárů
13:20 - 13:35 Peruánští koně Paso a tanec Marinera - Manželé Steinerovi, B. Barreto a A. Nuňez
13:35 - 14:35 4 ZEMĚ 1 VÁŠEŇ - KONĚ VISEGRÁDU
14:35 - 14: 45 Vyhlášení výsledků soutěže Nejkrásnější koza ČR
14:45 - 15:00 Ovce a kůň - Irský Cob Machoo a Jana Látalová
15:00 - 15:05 Předvedení starokladrubského hřebce 75/746 FAVORY ALTA XXI-30 CAMBRIDGE -NH Kladruby nad Labem
15:50 - 16:05 Ukázka koňského póla - PRAGUE POLO CLUB Ostrov u Chlumce
16:20 - 16:30 Vyhlášení chovatelských osobností
16:30 Těžký tah

Podrobný program mají k dispozici všichni návštěvníci v katalogu výstavy.

Program Paddocku

10:00 - 12:30 Národní šampionát 3letých chladnokrevných klisen plemen Norik a Slezský norik a Českomoravský belgik
12:30 - 13:00 Vyhlášení výsledků ankety Nejkrásnější kůň České republiky 2011 - Ceny Pivovaru Dašice
13:00 - 15:00 Šampionát klisen plemene Hafling
15:00 - 15:15 Chovatelská kolekce Fjordský kůň
15:15 - 15:30 Chovatelské kolekce Velšských koní
15:30 - 15:45 Chovatelská kolekce Achalteké
15:45 - 16:00 Chovatelská kolekce Irský cob
16:00 - 16:15 Chovatelská kolekce Moravský teplokrevník
16:15 - 16:30 Chovatelská kolekce Peruánští koně Paso

Program předvadišť

Pískové kolbiště

10:00 - 15:30 Pony liga a Pony Extra liga 2011, Parkurové skákání Cena obce Svítkov
15:30 - 16:30 Ukázky disciplín westernového ježdění - Equiteam a hosté

Travnaté kolbiště

9:00 - 11:00 Jezdecké soutěže dětí a Shetland pony
11:00 - 13:00 Finále seriálu Vozatajských parkurů SHČSP
13:00 - 18:00 Národní šampionát Shetland pony

Prostor před hlavní tribunou

16:30 Těžký tah

Tribuna A a prostor před A

9:00 Soutěž Mls Pardubického kraje

Oceňovací paddock

10:00 Vyhlášení vítězů soutěže Mls pardubického kraje

Westernový ranč Equiteam

10:00 - 16:00 Equipoint - komunikační hry s koněm pro diváky, Equidream - ukázky výcviku

Startovní listiny Pony ligy a Pony Extra ligy najdete přiložené pod článkem.

Časový harmonogram

Areál závodiště bude denně otevřen pro veřejnost od 9.00 do 18.00 hodin. Program denně začíná v 10.00 a končí v 17.30 hodin.
Slavnostní zahájení začne v sobotu v 10.30 hodin.
Zahajovací průvod všech zúčastněných koní se uskuteční v pátek v 10.00 hodin, v sobotu a v neděli bude začínat ve 13.00 a bude po něm následovat hlavní program v cílové rovině.

Ceny vstupenek

Sobota 3. září a neděle 4. září 2011:
- celodenní vstupenka 90,- Kč
- celodenní vstupenka zlevněná (pro děti od 10ti let, důchodce, studenty, tělesně postižené) - 50,- Kč

K výstavě bude vydán tradiční katalog (60,- Kč), v němž bude zveřejněn celkový program jednotlivých dnů.

Upozornění pro návštěvníky: je možné mít s sebou psy, ovšem pouze na vodítku.

Parkování pro návštěvníky:

- od nadjezdu u Paramo k hlavní bráně Dostihového závodiště (za 50,- Kč)
- v areálu bývalé Okresní vojenské správy naproti hlavní bráně letiště (pouze sobota a neděle, za 50,- Kč) - od hlavní brány letiště bude zdarma jezdit kyvadlová doprava k hlavnímu vchodu Dostihového závodiště

Další informace o programu výstavy, časovém harmonogramu, cenách vstupného a parkování na další dny najdete na adrese: http://www.pardubice-racecourse.cz/pro-navstevniky.html. Aktuální informace vám bude přinášet také EQUICHANNEL.cz jako mediální partner výstavy.

Podobné články
Součástí veletrhu FOR PETS bude youtuberka Kristy M. Ranch

Program veletrhu FOR PETS 2024 jako každoročně připravila Nadace na ochranu zvířat, spolupořadatel(ka) veletrhu. Program letošního veletrhu FOR PETS…

Od čtvrtka 7. do neděle 10. prosince 2023 výstaviště v Salcburku hostilo festival koní nesoucí název Silberheil Amadeus horse indoor.