Všestrannost na Kavkaze očima technického delegáta

24. 7. 2008 redakce Jezdectví

Začátkem května se ve městě Vladikavkaz konaly mezinárodní závody ve všestrannosti. Na těchto závodech jsem zastával funkci technického delegáta a protože se jedná o pro nás exotickou oblast, chtěl bych čtenáře informovat o jejich průběhu.

Město Vladikavkaz (česky Vládce Kavkazu – za bývalého SSSR se jmenovalo Ordzonikidze) má asi 350 tis. obyvatel a je hlavním městem republiky Severní Osetie, což je součást Ruské federace. Republika se nachází na úpatí severního Kavkazu a má asi 800 tis. obyvatel. Z našeho hlediska se jedná o problematickou oblast, protože tato širší kavkazská lokalita (Osetie, Ingušsko, Čečna, Abchazie) je v posledních letech místem politických nepokojů.

Jak dalece neklidný tento region je, o tom svědčí skutečnost, že cca 10 km od místa konání závodů leží město Beslan, kde v r. 2004 došlo k teroristickému útoku na místní školu, při kterém zemřelo přes 300 osob, z toho velká část byly děti. Uvedená škola je dosud zcela zdevastovaná touto událostí a už se ani nepočítá s jejím obnovením.

Památník obětem teroristického útoku na školu v Beslanu v roce 2004

Politické a národnostní nepokoje jsou na Kavkaze letitým problémem, neboť zde žije více než 30 národů a národností několika náboženství a různých jazyků (jazyk Osetinců je blízký jazyku užívanému v Iránu). Tyto národy již od dávné minulosti byly obávanými bojovníky. Např. Alani (původní obyvatelé Osetie) byli jedním z barbarských národů, které ve 4. a 5. století n. l. v rámci velkého stěhování národů dobyly Řím, a jejich tažení Evropou pokračovalo až do Španělska, odkud se přeplavili do Afriky a došli až na území dnešního Tuniska.

Pro takto rozsáhlé výboje samozřejmě potřebovali koně a proto má chov koní a jezdectví v této oblasti dlouholetou a slavnou tradici. Např. v již zmíněném Beslanu byl za SSSR věhlasný plnokrevný hřebčín, který existuje dosud, avšak v současné době živoří v procesu privatizace. Součástí hřebčína je i krásné dostihové závodiště, které se však využívá jen omezené.

Pořadatelem mezinárodních závodů ve všestrannosti byla dětská sportovní škola, která ve Vladikavkazu existuje již mnoho let. Z ní vzešly takové osobnosti ruského jezdectví, jako je např. olympijský reprezentant Tuganov. V současné době školu reprezentuje např. V. Martyšev, který spolu s A. Grišinem již má splněnou kvalifikaci pro start na OH v Pekingu ve všestrannosti.

Na programu mezinárodních závodů, kterých se zúčastnili reprezentanti Izraele, Uzbekistánu, Běloruska a Ruska, byly dvě mezinárodní soutěže, a to CIC* a CIC**. Vítězem jednohvězdičkové soutěže se stal junior A. Borisov (syn známé reprezentantky L. Borisovové) na koni Otkrovennyj Dominant, který stejně jako vítěz dvouhvězdičkové soutěže prošel celou soutěží na prvním místě ve všech jednotlivých zkouškách. Ve dvouhvězdičkové soutěži zvítězil J. Nečepurenko, známý u nás ze soutěží v Humpolci, na trakénovi Changol.

Vítež soutěže CIC** J. Nečepurenko s koněm Changol a majitelkou koně

Organizování mezinárodních soutěží v jižních regionech Ruska je odrazem tradičního zájmu o jezdecký sport v těchto oblastech, ale i snahy přiblížit tyto soutěže z hlediska dopravní dostupnosti jezdcům z ostatních zemí. To je jistě nadějné úsilí, neboť klimatické podmínky podhůří Kavkazu umožňují organizovat tyto soutěže již v časných jarních termínech, což může být atraktivní i pro mnohé evropské jezdce.

Text a foto: JUDr. Ing. Jaroslav Staněk, CSc.

Podobné články

K nemalému počtu vážných nehod v nižších úrovních všestrannosti a u méně zkušených jezdců dochází, když se koně nekontrolovatelně řítí na překážky,…

Miroslav Trunda

Třídenní závody podzimní všestrannosti uzavřely jezdeckou sezónu v Pardubicích. Do sedmi soutěží nastoupilo celkem 154 koní. Deštivé počasí v prvních…