Olympijské komentáře všestrannosti VI. – Šťastný návrat domů

11. 5. 2004 Josef Malinovský Autor fotek: Josef Malinovský

Ve středu 5.května se Jaroslav Hatla vrátil na necelé dva měsíce do domovské stáje v Radimovicích. Shodou okolností to bylo v den jeho jednatřicátých narozenin a několik hodin poté, co byly zveřejněny výsledky olympijské kvalifikace v jezdeckých soutěžích. Kdo však očekával neutuchající oslavy, spletl se. Po přípitku, rozkrájení dortu a krátké konverzaci s přítomnými šel Jarda trénovat na místní jízdárnu s Amicusem. Až poté si našel chvilku na krátký rozhovor, který vám nyní přinášíme společně s několika aktuálními fotografiemi.

Jak bys popsal své bezprostřední pocity. Dá se říci, že sis splnil svůj sen, nebo již sníš o konkrétních výsledcích na OH?

Určitě byl můj největší sen kvalifikovat se na olympiádu, ale když už se člověk dostane k takto špičkovým koním, tak se chce nejen té olympiády zúčastnit, ale také tam udělat dobrý výsledek.

Věřil jsi celou dobu, že se ti kvalifikace podaří, nebo byla údobí, kdy jsi ztrácel naděje (např. po nevydařené účasti portugalském v Barroca d'Alva)?

Po kvalifikaci v Portugalsku pro mne nastal takový velký okamžik, za který chci poděkovat Markovi Šebesťákovi. Když jsem se po závodech vrátil do Anglie, Marek mi zatelefonoval a řekl mi, když se to nepovede, ať si z toho nic nedělám, že bude další olympiáda. Na to jsem mu odpověděl, že to dokážeme. To zastavení pro mne bylo naopak takové ponaučení a motivace k lepším výsledkům.

Dá se říci, že jsi v Barroce ještě nejel úplně naplno?

Bylo to hodně těžký, protože to byl první závod v sezóně. Zastavení vzniklo z toho, že dva jezdci přede mnou tam měli problémy a ordre trenéra znělo jasně – „neriskovat a jet opatrně“. Taková chyba, co jsem udělal v Portugalsku, se mi ještě nestala a bylo to pro mě opravdu ponaučení.

Která z letošních kvalifikací byla podle tebe nejobtížnější?

To je těžké. Myslím, že Řím nebyl až tak technicky postaven, ale skoky byly velké. V Ballindenisk zase skoky nebyly až tak velké, ale bylo to daleko víc technicky náročné. Portugalsko bylo určitě nejjednodušší, to podle mě ani nebylo na úrovni tří hvězd. Nejlíp se mi jelo určitě v Římě, protože jsem tam jel podle sebe, tak jak si představuji. Irsko bylo zase složitější. Člověk si uvědomoval, že k dosažení kvalifikace chybí už jen kousíček a bylo to o to nervóznější. Naštěstí vše dopadlo dobře.

Nebojíš se toho, že i když ses kvalifikoval, musíš se spolehnout pouze na jednoho koně? Byla by v případě zranění Berryho účast na OH ohrožena, nebo existuje nějaká náhradní varianta?

S žádnou náhradní variantou se nepočítá. Olympiáda bude daleko obtížnější soutěž, než jsem doposud jezdil a Berry mě jasně přesvědčil, že je „TOP kůň“ a patří mezi světovou třídu. Na riziko zranění raději ani nemyslím. Je to osud. Buďto je nám to přáno, nebo ne. Samozřejmě, že se během přípravy může něco přihodit, ale to se nedá ovlivnit.

Na co jsi se těšil domů nejvíc?

Určitě na rodinu.

Jak dlouho jste se neviděli?

Teď naposled to bylo tři měsíce. Je to dost těžký. Nejhůř to snáší syn, který je z toho dost špatný. Musíme něco vymyslet, aby občas za mnou mohli do Anglie alespoň na týden přiletět, protože jedině tam je možné toho koně dobře připravit.

Jakým způsobem bude příprava v Británii probíhat?

Díky tomu, že jsem vyhrál v Irsku, tak jsem dostal pozvání na olympijský test, který se jede tři týdny před olympiádou. Je to pouze na pozvání, tak toho chceme využít. Jede se tam stejná drezúra jako v Aténách a jelikož Angličané tam vloni byli, tak také vědí, co tam bude za skoky. Na testu budou podobné.

Plánujete s rodinou nějakou dovolenou?

Na dovolenou není čas. Budu teď muset hodně pracovat s Karlou a Amicusem, takže jestli nějaká dovolená bude, tak až po sezóně.

Jak snášíš téměř neustálou přítomnost televizního štábu, který o tobě natáčí dokument? Cítíš se nějak omezovaný na soukromí?

Já to beru tak, že je to pro jezdectví jedině dobře a může to té disciplíně hodně pomoct. Daleko víc se dostane do podvědomí lidí a mohli by se objevit i další sponzoři.

Slyšel jsem, že jsi plánoval start na Mistrovství ČR, je to pravda?

Chtěl jsem, ale teď se vše změnilo. Musel bych zůstat doma. Dohodli jsme se však, že bych posledních sedm týdnů měl trénovat v Anglii. Nechtěl bych, aby to dopadlo jako vloni, kdy koně nebyli dobře připravení. Teď mám jasný cíl - olympiádu a to ostatní musí jít stranou.

Takže na českých kolbištích tě letos neuvidíme?

Chtěl bych s Amicusem a s Karlou startovat v Heřmanově Městci a potom ještě v Kolesách.

Nemyslíš, že je teď pro tebe doslova povinnost v Čechách vyhrávat?

Vůbec ne! Naopak jsem se v Anglii naučil, že vyhrávat je potřeba takové závody, kde o něco jde. Pokud se nejedná o důležitou kvalifikaci, nebo o velkou výhru, tak je potřeba ty závody brát pouze tréninkově a koně šetřit.

Využili jsme příležitosti a požádali o několik slov také Jardovu manželku Marcelu.

Jaké jsou vaše dojmy? Od koho jste se vlastně dozvěděla, že se kvalifikace vydařila a Jarda skutečně může odcestovat do Atén?

Dojmy jsou krásné. Dozvěděla jsem se to od Zorky, se kterou jsme byly dohodnuté i při závodech, že vždy po crossu hned volá, nebo napíše zprávu. Než se Jarda dostane k telefonu, tak již většinou všechny informace vím.

Jak na vás zapůsobilo, když Jarda více než před rokem přišel s tím, že se bude snažit kvalifikovat na olympiádu?

Vypadalo to pěkně, ale nevěřila jsem tomu, že to tak dopadne. Zdálo se mi, že je na to moc krátká doba.

Musí pro vás být velkou překážkou vzdálenost mezi Českou republikou a Velkou Británií. Nepokoušela jste se někdy Jardovi rozmluvit, aby do toho šel?

Ne, vůbec ne. Ani mne příliš neláká tam za nimi jet. Akorát bych Jardu znervózňovala. Já se o něj hodně bojím, takže raději čekám u mobilu na zprávu a nevidím ty skoky.

Na olympiádu se podívat také nepojedete?

Na olympiádu ano, to si určitě ujít nenechám, ale na cross se asi podívat nepůjdu. Drezúra ani parkur mi nevadí. Cross však pro mě znamená moc velké nervy.

Příbuzné články:

Podobné články

K nemalému počtu vážných nehod v nižších úrovních všestrannosti a u méně zkušených jezdců dochází, když se koně nekontrolovatelně řítí na překážky,…

Miroslav Trunda

Třídenní závody podzimní všestrannosti uzavřely jezdeckou sezónu v Pardubicích. Do sedmi soutěží nastoupilo celkem 154 koní. Deštivé počasí v prvních…