Posledních 7 dní do největší jezdecké události v historii ČR!

22. 7. 2008 Tisková informace

Posledních 7 dní zbývá do začátku voltižního mistrovství světa, které se uskuteční na brněnském výstavišti – zahajovací ceremoniál se uskuteční 29. července od 19 hodin. Při něm budou moci diváci shlédnout gala show Sólo pro koně. Již v těchto dnech probíhají přípravy na plné obrátky. První kamiony do areálu výstaviště přivezly techniku minulý pátek. Do konce tohoto pracovního týdne totiž musí být vše připraveno, jelikož většina účastníků dorazí do dějiště světového šampionátu v neděli 27. července.

Celkem bude vybudováno v areálu 221 mobilních boxů dovezených z Německa, které budou splňovat ty nejnáročnější požadavky pro komfort koňských účastníků. Jako podestýlku pořadatelé nechají přivézt 5 velkých kamionů slámy a 1 kamion balíků lisovaných bezprašných pilin. Další 2 kamiony budou plné sena. Na koňskou mrvu je přistaveno 10 velkokapacitních kontejnerů, které se musejí vyměnit zhruba 130krát.


Pilně se pracuje také na pokládce speciálního pískového povrchu doplněného o geotextilie udržující vlhkost a zabraňující podklouznutí koní, který se rozvrství na speciálních rohožích. Dohromady bude připraveno více jak 7.000 m2 jízdárenských ploch a pro diváky se montují tribuny k sezení s kapacitou zhruba 5.000 osob.

Celý tento sportovní kolos je neuvěřitelně náročný na přípravu a podílí se na něm stovky osob. Čistě na technickém zajištění akce pracuje 100 lidí z řad organizátorů a dobrovolníků. Na sportovní část programu je akreditováno 620 lidí z 25 zemí světa. Mistrovství světa se zúčastní 183 sportovců a dalších 129 jich bude soutěžit o medaile v rámcovém mistrovství Evropy juniorů.


Dalších 530 osob a 50 koní vystoupí v bohatém doprovodném programu. Ten se sám o sobě může označovat za zcela výjimečnou jezdeckou akci, která si zaslouží pozornost široké veřejnosti. Začne již zmíněnou gala show Sólo pro koně a bude pokračovat souběžně se sportovním programem v pavilonu G1 po celou dobu šampionátu. Diváci uvidí starokladrubské hřebce, fríské koně předvedené v zápřahu, drezuru lipického koně a shetlandského ponyho ze země, či komické číslo s norickým hřebcem a ponym. Dále se předvedou jezdkyně v dámském sedle, koně plemene Achal Teke či Shagya-arab. Nebude chybět ani drezurní soutěž nebo paravotližní závody. V rámci programu proběhnou také chovatelské přehlídky velšských poníků či koní plemene český teplokrevník. Kromě hlavního doprovodného programu budou k vidění ukázky kování koní, psí agility, představí se pejsci z brněnského útulku a každý den budou mít návštěvníci možnost svézt se na koni a přesvědčit se o tom, že nejkrásnější pohled na svět je ze hřbetu koně. V přestávkách mezi jednotlivými ukázkami vystoupí různé taneční a hudební skupiny. Na nejmenší čekají v areálu výstaviště další atrakce – kolotoče, houpačky, skákací hrady a mnoho dalšího.

Mezi hlavní body večerních programů patří mj. sobotní fashion show, při níž slovenský módní návrhář Marcel Holubec W., držitel prestižního titulu Top Styl Designer 2007, představí svoji vítěznou kolekci „Pepiniér“, která byla věnována koním. Také ve středu a ve čtvrtek je o večerní zábavu postaráno – pro účastníky i návštěvníky bude celý večer promítat pod širým nebem letní kino.

Podobné články

„Voltiž je pro mě spojení gymnastiky, koní a adrenalinu,“ říká osmnáctiletá Tereza Czyžová, úspěšná voltižérka a reprezentantka, v rozhovoru pro…

Čeští voltižéři bojovali o víkendu v holandském Ermelu o medaile na ME a na MS. Junioři finišovali v sobotu a v neděli vrcholily mistrovské soutěže…