Odyssea mého koně: Příběh Red Valmonta

28. 3. 2010 Klára Sukupová Autor fotek: archiv autorky

"Jsem dlouholetý chovatel, ale koně s takovou smůlou jsem ještě nezažil." Pátý z vašich příběhů je o Valmontovi. Všechny přišly do soutěže o krmení (a odbornou poradnu) s Fitminem a vám budiž poučením nebo inspirací...

Valmont je jedním z prozatím čtyř příběhů, které jsme se rozhodli posoudit osobně a po této konzultaci do soutěže zařadit. Zatím se s ním seznamte:

Dobrý den, když jsem se dozvěděl o této soutěži, okamžitě se mi vybavil nešťastný osud mého šestiletého hřebce furiosa, Red Valmonta (z polokrevné matky Dunsany 11 a po otci Furioso XXI - 23 /Viga). Jsem dlouholetý chovatel, ale koně s takovou smůlou jsem ještě nezažil. Že by ji snad zdědil po svém otci? Který se do sedmi let léčil z různých zranění. Po vyléčení konečně začal sportovat, ale bohužel se opět zranil. Zachránili ho aspoň pro plemetnitbu. Ale teď už k Valmontovi.

Red Valmont, konec sezóny 2009Red Valmont se narodil na Slovensku, kde si jako hřebeček užíval nádherných pastvin. Bohužel, zde také začaly jeho zdravotní problémy.

Vše začalo zraněním levé přední holeně, kde si velmi ošklivě strhl kůži, štěstím bylo, že si nepoškodil i šlachy. Po tomto zranění mu na noze zůstala naštěstí jen jizva. Dalším, více závažným poraněním, byla flegmóna na pravé zadní noze, která vznikla z pouhého uškrábnutí při pobytu na pastvině. Zranění však dosáhlo takové vážnosti, že zazněl ortel smrti.

Já jsem o průběhu zranění slýchával díky mé známé, která je léčitelka a Valmonta se snažila již dlouho uzdravit. Stále říkala, že ten kůň už nechce žít, že je to velmi náročné mu pomáhat, ale že to nevzdá a že věří, že to Valmont zvládne. Jednoho dne mi zazvonil telefon, že Valmont začal bojovat, ale má být utracen. Se slibem, že koně alespoň částečně uzdraví, jsem ho za jateční cenu zachránil před smrtí. Jak slíbila, tak se stalo. Noha se v rámci možností zahojila. Protože nyní měl dva roky, putoval Red Valmont opět na pastviny, aby dospěl.

Když dovršil dva a půl let, dovezli jsme ho domů. Hned první den jsme mu opět bohužel volali veterináře, protože si díky své výšce rozbil ošklivě hlavu, na památku mu zůstalo zjizvené čelo. Valmont začal pracovat, byl obsednut a jevil se velmi nadějně. Také proto jsem ho nechal hřebcem.

Avšak na jaro, před jeho první sezónou, ho potkalo další neštěstí. Při vyjížďce z něj spadla jezdkyně a při úprku domů si zadní nohou kopl do spěnkového kloubu, který si rozdrtil tak, že veterinář opět navrhoval utracení. To ale pro mě nepřicházelo v úvahu, ten kůň už pro mě znamenal příliš mnoho. Věděl jsem, že po tom, co si zažil, nebude lehké v něm probudit chuť a sílu bojovat. Tak se Valmont začal opět léčit. Zraněná noha mu byla zafixována a nezbývalo mu nic jiného, než půl roku stát o třech nohách. Jeho denní dávka jádra postupně klesla na jeden šálek, tak aby nezapomněl, jak jádro chutná. Seno ovšem dostával tak jako před tím, ale i přes to, jak těžko je krmitelný, musel ještě zhubnout. Na první fotce je zachycen několik dní po sejmutí fixace.

Red Valmont

Po zotavení začínal zase pomalu pracovat. Dlouhou dobu kulhal na pravou přední nohu a to se stává i nyní, při jakékoliv větší námaze.

Hlavním důvodem, proč jsem se do soutěže zapojil, je snaha o uplemenění a možnost lepších sportovních výsledků, což se nám nedaří také díky Valmontově příliš hubené postavě. Nyní kůň vypadá takto:

Red Valmont únor 2010

Souhrn k únoru 2010:

Jméno, plemeno, věk a pohlaví: Red Valmont, furioso, 6 let, hřebec
Míry: ve 20 měsících KVP 173 cm a OH 185 cm, únor 2010 KVP 180 cm a OH 200-205 cm
Krmení: mačkaný ječmen 5 kg, seno 10 kg. Doplňky: melasa (při sezóně), mrkve (přes zimu), granule (zřídka). S přijímáním otravy není problém, jen to na něm nejde vidět.
Využití koně: Letos bude druhým rokem jezdit drezury a parkury, pravidelně chodí pod sedlo, dva dny v týdnu má většinou volno, do výběhu chodí sám.
Prevence: pravidelně odčervován i očkován, ve 3 letech vytržené mléčné zuby.

Všechny došlé příběhy mají otevřený konec. Na nás a na vás je, vzít si z nich poučení, zamyslet se nad tím, co jste právě dočetli a korigovat své kroky vždy tak, aby se naši koně měli lépe. Můžete také samozřejmě využít diskuzi pod článkem k přidání názoru či rady. 

Příběh byl zaslán do soutěže "Odyssea mého koně" o krmení a výživářskou poradnu zdarma, kterou vyhlásil EQUICHANNEL.cz společně se společností Dibaq a.s., výrobcem krmiv a doplňků zn. FITMIN. I vy nám můžete zaslat svůj příběh. Přečtěte si podrobnosti a pravidla v článku "Velká soutěž Equichannelu a Fitminu: Odyssea mého koně".

POZOR! Nejen koně nemocní mají šanci!

Ze všech došlých případů totiž zároveň redakce Equichannelu.cz vylosuje jednoho výherce, který získá poukaz na odběr výrobků značky Fitmin (pro koně, psy nebo kočky) v hodnotě 3.000 Kč.

společný projekt

Podobné články

V roku 2017 sa ťažko schvátila moja kobyla Salta (a to v krátkom časovom slede už druhý raz). Tentoraz mala postihnuté všetky štyri kopytá. Hrozivo…

Jarní vrchol porodů je za námi, letošní nové životy jsou ve velké většině již na světě a vesele si užívají zelené travičky v pastvinách a především…