Je bezpečné krmit koně čerstvým senem?

Můžeme krmit čerstvě sklizené seno nebo musíme počkat, než se „vypotí“?
Otázka: Koupil jsem od místního zemědělce balíky sena přímo z louky. Můj seník už je ale téměř prázdný, mohu hned začít krmit nové seno? Slyšel jsem, že aby bylo seno bezpečné, musím počkat, až se takzvaně vypotí. Je to pravda, a pokud ano, jak poznám, že je již možné seno krmit?
Odpověď: Pokud váš producent sena dodržel technologii výroby a seno před slisováním splňovalo určité parametry, může být krmeno přímo z louky. Jestliže ale bylo lisováno v době, kdy ještě obsahovalo vysoký podíl vody, budou v něm ještě několik dnů až týdnů probíhat enzymatické a mikrobiální procesy. Ty závisejí na obsahu sušiny, botanické skladbě porostu a jeho vegetačním stádiu nebo i použité sklizňové technice (míra utažení balíků). Fermentačně nevyzrálé seno způsobuje dietetické poruchy. Z tohoto důvodu vám většina starých koňáků řekne, že seno se musí potit dva až čtyři týdny, než ho můžete začít bezpečně krmit.
Když má seno vysoký obsah vody, produkuje teplo, které je důsledek probíhající fermentace. Ta nemůže probíhat, pokud je seno baleno při obsahu vlhkosti 12 % nebo méně; seno slisované za těchto podmínek by mělo být bezpečné pro okamžité krmení. Balíkům sena s vyšším obsahem vlhkosti může trvat i několik týdnů, než budou jako krmivo bezpečné. Seno by se nemělo balit, pokud je obsah vlhkosti vyšší než 18 %.
Pokud si nejste jisti, zda je vaše seno zdravotně nezávadné, otevřete balík a ověřte, zda seno není teplé. Pokud teplé je, nekrmte ho. Seno, které po slisování tvoří teplo, nemusí být bezpečné krmit ani po dokončení posklizňové fermentace, protože vysoký obsah vlhkosti je ideální prostředí pro vznik a rozvoj plísní. Seno, které má po slisování vyšší obsah vody se může i samovznítit a způsobit požár. Buďte proto velmi opatrní, pokud jsou vnitřky vašich balíků teplé na dotek. Při každém tepelném poškození (samozáhřev – teplota nad 33 až 60 °C) také dochází ke snížení nutriční hodnoty sena a poklesu jeho stravitelnosti a to o 10 až 100 %.
Ujistěte se, že obchodník, od kterého kupujete seno, má dostatek zkušeností s konzervací pícnin sušením. Sklizeň a lisování sena vhodného pro koně je technologicky náročný proces a může být těžké dosáhnout ideální kvality, obzvláště pokud jsou brány v úvahu faktory, které souvisejí s počasím. Déšť může posunou termín seče a píce následně není sklizena v optimální vegetační zralosti, což významně ovlivňuje nutriční hodnotu sena. Z přestárlého porostu už nelze žádným konzervačním postupem vyrobit kvalitní seno s požadovanou koncentrací energie, obsahem kvalitních bílkovin a s příznivým obsahem beta-karotenu. Seno může po posečení také zmoknout, což prodlužuje dobu potřebnou k dosažení optimální vlhkosti. Na výslednou kvalitu má vliv i to, jak se s rostlinami zachází při sušení. Seno se v průběhu výroby opakovaně hrabe a obrací, aby lépe uschlo. Pokud se však obracení a hrabání provádí při nesprávném obsahu vlhkosti nebo příliš agresivně, může dojít ke ztrátě nebo poškození listového materiálu.
Výroba sena je umění i věda. Zkušený producent proto musí mít znalosti a nástroje potřebné k výrobě kvalitního produktu.
Článek byl publikován na webu The Horse.
Galerie




Rostliny s antinutričními a toxickými látkami jsou v posledních letech stále větší a větší strašák, protože jsou běžnou součástí našich ekosystémů a…
Staří koně: Co bychom měli vědět?

Role, kterou přisuzujeme našim koním, se v posledních desetiletích zásadním způsobem proměnila. Koně už nejsou nosným pilířem společnosti v oblasti…