Šaty dělaj člověka, zapletení koně: Různé typy úpravy hřívy

3. 4. 2011 Alena Pětrošová Autor fotek: Julie Šverčičová, Jakub Faktor, HorseWyse Magazine, Braymere Custom Saddlery

Začátek sezony je tu a asi se shodneme, že na závodech je vizitkou jezdce kromě sportovního výkonu také hezky upravený kůň. Vyčištěná, lesklá srst, namazaná kopyta, upravená a zapletená hříva a ocas – jenže zde mnozí z nás narazí. Ať se snaží jak se snaží, výtvor nakonec vždy vypadá, jakoby malé dítě česalo svou panenku a navíc se jako naschvál “účes” rozpadá dřív, než je potřeba (nejlépe třeba těsně před dekorováním). Takže jak na to?

Již před nějakou dobou jsem se začala řídit heslem Zaplétání"když nám to nejde, tak ať nám to alespoň sluší". Každého majitele nejspíš zahřeje u srdce, když zaslechne chválu na vzhled svého miláčka, když si může prohlížet fotky, na kterých jeho svěřenec vypadá opravdu dobře nebo když s potěšením zjistí, že jeho kůň je na kolbišti ten nejkrásnější. A co si budeme povídat, stejně jako u lidí je i u koní první dojem dost důležitý. A začneme tím, co je vidět na první pohled nejvíce - hřívou. Nejprve (v tomto díle) se podíváme, jaké možnosti úpravy vlastně máme, v dalších dílech přinesu polopatický fotonávod, jak ty nejběžnější zrealizovat. Později přijde řada i na zaplétání ocasu a nakonec se dostaneme i ke zbytku těla koně.:-) Nebudu se ovšem pouštět do témat výživy a managementu koně, to je mimo rámec tohoto seriálu, jakkoli jeho dopad na vzhled je zásadní a spokojím se s úpravou vnější schránky. S dotazy či náměty mě neváhejte kontaktovat v diskuzi pod článkem.

Zaplétání hřívy - různé typy úpravy

 

Nejjednoduší je samozřejmě hřívu oholit nebo ostříhat tak, aby zapletení nebylo nutné, ale připravujeme tím koně o přirozenou ochranu před mouchami, a navíc například na drezurní obdélníky je tato úprava spíše nevhodná. traditional rosettes

Většina jezdců zaplétá hřívu do klasických "bobánků", ovšem každý kůň je jiný a pro hřívu to platí též, takže se někdy takové zaplétání může stát opravdu noční můrou, pokud má kůň hřívu tak trochu "nekonvenční". Klasické bobánky se hodí spíše pro koně s kratší a řidší (nebo protrhanou) hřívou. Copánek z takové hřívy je lehčí, a proto gumičky bobánek lépe udrží. Lze samozřejmě zaplést bobánky různě velké a v různém počtu (doporučuje se počet lichý, aby nedošlo k optickému rozpůlení krku), od opravdu velkého počtu drobných bobánků po několik větších. Navíc je možné upevnit bobánky dvěma způsoby. Buďto tak, aby přečnívaly přes linii krku - v anglicky mluvících zemích se tento způsob nazývá "australian" nebo "traditional rosettes".

English braidsDruhou možností je kopírování linie krku pod názvem "english braids".

 

 

 

Bobánky šitéPodobné jako gumičkované bobánky, ale poněkud náročnější na úpravu jsou bobánky šité. Vzhledem dost připomínají klasické bobánky kopírující linii krku, ale jsou vhodné i pro úpravu delší a hustší hřívy, protože díky důkladnému prošití lépe drží. Počet a velikost bobánků je opět na rozhodnutí jezdce/zaplétajícího. Tento způsob zapletení hezky opticky rozšiřuje krk díky svým typickým "vlnkám" na linii krku.

 

Španělský copKrom prvních dvou asi nejběžnějších způsobů zaplétání koní je dále k vidění také španělský (resp. francouzský) cop. Tento cop je klasickou úpravou velmi dlouhé a husté hřívy španělských a barokních plemen koní. Z mých zkušeností je minimální délka hřívy, na které jde španělský cop uplést tak, aby přežil hodinu práce, alespoň ke spodní linii krku koně, ale delší je samozřejmě lepší, protože cop potom lépe drží.

 

 

Hunter braidsVe Velké Británii na přehlídkách mívají koně hřívu zapletenou do tzv. "hunter braids". Jsou to velmi dobře vypadající copánky ohnuté tak, aby ležely na krku a lemovaly jeho linii. Bývá jich povětšinou třicet až třicet pět a k jejich zapletení je potřeba speciální nástroj - kobercový háček. Aby tyto copánky vypadaly dobře, je potřeba, aby byly jemné a hustě vedle sebe. Opět se proto hodí spíš pro řidší a kratší hřívu.

 

MřížkaNa drezurní obdélníky spíše nevhodnou, ale občas na parkurech nebo show vídanou úpravou hřívy je u nás tzv. mřížka (v anglicky mluvících zemích nejčastěji jako "diamond" nebo "continental braid" ). Jedná se o velmi jednoduchou a přesto efektní úpravu dobře vypadající na dlouhohřívých koních.

 

 

ZáclonyPoslední, ale velmi nápaditá je úprava hřívy přejatá z webových stránek časopisu Horsewyse Magazine. Nemá zřejmě žádný vžitý název, ale já jsem si jej pracovně nazvala "záclony". Je to středně náročná úprava vycházející z hřívy spletené do copánků.


Pamatujte si, že to, co při zapletené hřívě vytváří "novou" linii krku, je vždy spodní linie bobánků nebo copu, ne bobánky samotné. Dbejte tedy vždy na rovnoměrnost na spodní lince zaplétání, protože právě ona vytváří optický klam upravující reálnou linii krku.

V příštích dílech se dozvíte, co dělat a co nedělat před úpravou hřívy a jak jednotlivé úpravy krok za krokem zaplést.

 

Zdroje fotografií: http://braymere.blogspot.com/ (6), http://www.horsewyse.com.au/ (8)

Podobné články

Uskutečněné výzkumy doložily, že zkrmování vojtěšky před zátěží snižuje kyselost žaludku a nabízí tak úlevu koním náchylným k vředům. Je lepší volba…

Jaro je tu! Koně pouští srst ve velkém, stojí je to energii navíc, kterou potřebují po zimních měsících bez kouska čerstvé travičky zadotovat jinak.…