Tváře současné drezury: Ignacio Rambla

29. 8. 2010 The Horse Magazine

Tento díl by mohl potěšit i fanoušky „klasiky“ a španělských koní. Spolu s Ignaciem Ramblou totiž představíme i Královskou školu v Jerezu. Ignacio Rambla je důkazem, že sportovní i klasickou drezuru lze kombinovat. Vždyť sportovní drezura je jen odnoží té klasické.

Kdo je kdo: Ignacio Rambla
Ignacio RamblaIgnacio Rambla (* 2.1.1964 v Jerezu) je jedním z nejznámějších španělských jezdců. Je odchovancem Královské andaluské školy jezdeckého umění v Jerezu, jejímž ředitelem a vrchním jezdcem je. Mimoto se s andaluskými koňmi moderního typu věnuje i sportovní drezuře. Mezi jeho největší úspěchy patří účast na olympiádě v Atlantě s hřebcem Evento, který byl prvním koněm plemene PRE, který se vůbeckdy na olympiádu dostal. V roce 2004 v Aténách pak spolu s ostatními členy týmu vybojoval stříbrnou medaili. Na Světových jezdeckých hrách v Jerezu v roce 2002 dopomohl týmu ke třetímu místu a v roce 2005 na Mistrovství Evropy taktéž.

Ignacio Rambla: Španělská superstar

Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre v Jerezu je jedinečná v celé jezdecké historii - zvládá jak prvotřídní představení klasické drezury, tak přípravu kvalitních sportovních jezdců a koní. Její ředitel, Ignacio Rambla nejen vede představení školy, ale také reprezentoval Španělsko na olympijských hrách v Atlantě a ve finále Světového poháru.

"Sportovní drezura je jen odnoží klasického ježdění. Soutěže byly vždy součástí i Královské školy. A když soutěžím v Evropě nebo v Atlantě, pro prestiž školy je to důležité."

Mění se typ andaluského koně, takže ti modernější mohou být úspěšnější na olympiádě?
„Ve drezuře se nejvíc bodů dává za piafu a pasáž. Co se týče kroku a klusu, španělští koně nejsou tak dobří, ale Královská škola se snaží přimět chovatele, aby se zaměřili na změnu kroku a klusu koní. Španělští koně jsou úžasní v piafách a pasážích, sice nemají moc dobrý krok, klus a cval, ale jsou to úžasní koně. I když čistokrevný španělský kůň má krok lepší než Bonfire! Pokud budeme moci španělské koně vylepšit v kroku, klusu a cvalu, budou dokonalí."

Kdy jste se stal jezdcem v Královské škole?
„Nepamatuji se, kdy jsem poprvé vložil nohu do třmenu. Začal jsem v Královské škole když mi bylo 13, předtím, než se přestěhovala sem. Učil jsem se s koňmi a stal jsem se profesionálním jezdcem. Moje celá kariéra je zde v Královské škole. Před dvěma lety ze školy z politických důvodů odešel pan Alvero Domeq a já se stal ředitelem. Zrovna jsem byl na cestě do Atlanty - a stal jsem se zároveň ředitelem."

Ignacio RamblaKolik koní a jezdců je v Královské škole?
„Máme třináct jezdců, osmdesát koní a aktuálně čtrnáct studentů. Máme různé koně, několik typů: starší koně pro studenty i čistokrevné Španěly pro vystoupení."

Je obtížné kombinovat závodění na mezinárodní úrovni a práci ředitele Královské školy?
„Samozřejmě, že to je obtížné. Atlanta nebyla tak problematická, protože to byl jen měsíc, ale kvalifikace na Světový pohár nebyla jednoduchá, protože musíte projet hodně závodů, abyste ji získali. Ale chtěli jsme se tam dostat s čistokrevným Španělem - aby byl známý."

Co je podle vás zajímavější - ježdění klasickým způsobem ve Škole nebo sportovní ježdění?
„Obojí je důležité. Drezurní soutěže jsou mým osobnějším cílem a Královská škola cítí jako velmi důležité mi tyto výjezdy dovolit, nemůžu ale říct, že by jedno bylo důležitější než to druhé. Mé kořeny jsou ve Škole, ale Škola mi umožňuje vyjíždět ven a být i soukromým jezdcem."

Můžeme se těšit, že vás uvidíme v Sydney?
„Těším se ve Škole na velký tým. Teď jsem od nás v Olympijském týmu já a Rafael Soto, ale rádi bychom, aby všichni členové týmu byli z Královské školy. Doufám, že Evento bude na olympiádu v Sydney v pořádku, musel být operován kvůli poškozeným svalům. Do Jerezu ho přijel operovat americký chirurg. Evento se dobře zotavuje, takže v Sydney doufám. Ale v roce 2002 v Jerezu (v roce 2002 se v Jerezu pořádaly Světové jezdecké hry - pozn. překl.) bude doufám celý tým z našich jezdců Královské školy."

Španělský tým nyní trénuje s německým trenérem Jeanem Bemelmansem. Je velký rozdíl mezi tréningovými metodami pana Bemelmanse a učením Královské školy?
„Je to úplně něco jiného. On nezná čistokrevné španělské koně. Každé plemeno je jiné - a pan Bemelmans přijel, aby čistokrevné Španěly poznal. A protože koně, které zná, jsou jiní, i jeho metody jsou jiné. Trenér musí být přítomný, aby ověřil, že jezdci nedělají chyby, že sedí rovně - ale možná by se neměl snažit změnit styl koně a osobní styl obou. Trenér by se neměl snažit změnit způsob pasážování nebo piafování takového koně, měl by ho nechat, aby byl sám sebou."

Ignacio Rambla a Granadero: http://www.youtube.com/watch?v=VPH4NaZ_coY

Podobné články

Paul Belasik je jedním z nejvýraznějších a nejefektivnějších obhájců klasických principů a drezury „přátelské ke koni“. Je autorem sedmi knih…

Jessica von Bredow-Werndl je jednou z nejvýznamnějších německých drezurních jezdkyň současnosti. Zazářila už v kategorii juniorů a mladých jezdců,…