Úvod zimního jezdeckého poháru spřežení ovládl Vlašic

2. 2. 2015 Tisková informace Autor fotek: Gabriela Pilařová

V sobotu 31. ledna proběhlo v Hradištku u Sadské první kolo vozatajské části zimního Jezdeckého poháru Jump and Drive Winter Tour 2015, které se těšilo z rekordního zájmu účastníků. Zcela zaplněná hala nakonec dvakrát aplaudovala Petrovi Vlašicovi.

Tento moravský jezdec reprezentující Ranč Ladná již v loňském roce ukázal, že halové soutěže mu vyhovují a se svými koňskými svěřenci dokáže předvádět mnohdy neuvěřitelné sportovní výkony. Již v kategorii dvojspřeží nenašel přemožitele, přičemž v druhém kole této soutěže byl jediným, komu se podařilo stlačit výsledný čas pod 100 sekund. Cílovou čáru protnul v čase 96,53 sekundy, k nimž si ovšem musel připsat 5 trestných sekund za jeden shozený míček. V prvním kole byl bezchybný a konečný výsledek 201,75 znamenal náskok dvou chyb před druhým Václavem Coufalíkem. Na dalších dekorovaných místech dokončili Martin Kastner, Zdeněk Jirásek a Josef Hrouda.

Královská kategorie čtyřspřeží nabídla o mnoho napínavější podívanou. Většina přítomných diváků předpokládala, že na stupních vítězů nebude chybět nikdo z trojice členů rodiny Nesvačilů. K velkému překvapení se ovšem tak nestalo, jelikož Radek Nesvačil i jeho otec Jiří až příliš mnoho chybovali a kvůli tomu skončili na sedmé, resp. poslední desáté příčce. Nejblíže k vítězství měl Jiří Nesvačil junior. Ten by dokonce vyhrál, kdyby neudělal krátce před začátkem své první jízdy osudovou chybu. Vyměnil si totiž přímo v aréně biče, což hlavní rozhodčí Alena Jiroušová vyhodnotila jako nedovolené odložení biče a penalizovala jej deseti trestnými sekundami. Právě to rozhodlo o vítězi, jelikož Jiří Nesvačil junior měl nakonec v součtu 311,02 bodů, zatímco skóre Petra Vlašice se zastavilo na hodnotě 304,70. „Při opracování jsem si vzal teleskopický bič, který jsem později odevzdal přísedící a vzal si jiný, což bylo posouzeno jako odložení biče a dostal jsem za to 10 trestných bodů. Rozhodnutí rozhodčích nechci nijak komentovat, zkrátka je to pro mě ponaučení a příště si na to dám pozor, aby se mi to nestalo," konstatoval Jiří Nesvačil mladší.

Petr Vlašic

Vedoucí pozici atakoval také třetí umístěný Josef Hrouda. Pokud by druhé kolo dokončil ve stejném čase bez shození tří míčků, byl by vítězem on. Nutno však podotknout, že žádná ze čtyřek nedokázala projet celou trať, aniž by alespoň jednou nechybovala. „Sešla se zde vozatajská elita České republiky. My z vesnice jsme se přijeli jen zúčastnit, a kupodivu to dopadlo dobře. Po prvním kole jsme se dostali dopředu a do druhého kola jsme šli s cílem jít bez penalizace, což se nám takřka podařilo," zhodnotil Petr Vlašic, jenž si v obou částech připsal vždy po jedné chybě.

Velký obdiv si zaslouží také Kateřina Sklenská. Ta totiž byla po prvním kole na vedoucí pozici, byť jen díky zmíněné bodové zátěži nejlepšího z Nesvačilů. Napodruhé se sice ještě zlepšila, ale její soupeři také, a tak se musela spokojit s tzv. bramborovou pozicí. Na pátém dekorovaném místě skončil Václav Coufalík.

Vozatajský den v Hradištku u Sadské zahajoval kategorií jednospřeží, v níž díky velmi vyrovnaným výkonům vyhrál Ota Bareš. Ve dvojspřeží pony si na těchto závodech drží svoji neporazitelnost Monika Pospíšilová a ani letošní ročník zařazený podruhé do zimního seriálu Jump and Drive Winter Tour nebyl výjimkou.

Podrobné výsledky najdete na www.jezdeckypohar.cz. Reportáž z průběhu sportovního klání odvysílá Česká televize na programu ČT Sport ve středu 4. února od 12.50 hodin a poté ještě v sobotu od 9.20 hodin. Kompletní záznamy budou již brzy ke zhlédnutí na internetové televizi EquiTV, která taktéž připravuje zkrácený souhrn do Jezdeckého magazínu vysílaného mj. na Regionální televizi a kanálu Sport 5.

Zimní Jezdecký pohár bude pokračovat již v sobotu 7. února úvodním kolem parkurové části. Ta proběhne opět v Hradištku u Sadské. Druhé kolo spřežení je naplánováno na 28. února do Slatiňan.

Podobné články
Vlašic se stal halovým šampionem spřežení. Ziegler uzmul vítězství Muchové

Desátý ročník Zimního jezdeckého poháru v neděli zakončilo finále vozatajské části seriálu, v němž se stal dvojnásobným šampionem Petr Vlašic.…

Miloslav Příhoda

Jubilejní 10. ročník Zimního jezdeckého poháru míří do finále, které se uskuteční ve dnech 23. a 24. března v Královicích u Slaného. Parkurová i…