Spřežení nabídnou v Pardubicích atraktivní a adrenalinovou podívanou

12. 7. 2010 Dušan Korel Autor fotek: archiv DZ Pardubice

Dostihy, všestrannost nebo parkury. To vše diváci na Dostihovém závodišti v Pardubicích důvěrně znají. Nyní je ale čeká novinka. Vůbec poprvé se ve zdejším areálu uskuteční soutěže spřežení. Vozatajové se svými koňmi a kočáry předvedou svůj um při národních závodech, které se budou konat 16. až 18. července. Zveme vás k rozhovoru s ředitelem dostihového závodiště Jiřím Kunátem.

„Děláme vše pro to, aby to byly pěkné a pohodové závody. Věřím, že se diváci budou mít na co koukat. Soutěže spřežení jsou atraktivní a adrenalinovou podívanou, která táhne," říká Jiří Kunát, ředitel pořádajícího Dostihového spolku a.s. Pardubice, který je zároveň manažerem komise spřežení České jezdecké federace a dlouholetým mezinárodním rozhodčím v této disciplíně a bude i ředitelem nadcházejících závodů. „Spřežení jsou mojí srdeční záležitostí. Plním si tím jeden z mých snů," dodává Jiří Kunát.

závody spřežení Spřežení a dostihové závodiště. Jde to vůbec dohromady?

„Na našem závodišti se sice budou soutěže spřežení konat historicky úplně poprvé, ale není to nová myšlenka. Někteří lidé si mohou myslet, že kočáry ublíží dostihové dráze. Není to pravda. Už v roce 1986 se na Královském závodišti v anglickém Ascotu konalo mistrovství světa čtyřspřeží, na němž jsem sám startoval. V místech, kde kočáry přejížděly cvalovou dráhu, byly nataženy koberce, aby nedošlo k jejímu poškození. Kočáry se tam pohybovaly bez jakýchkoliv problémů a bez toho, že by dráhu poškodily. Vozatajské závody se běžně konají i na dostihových závodištích v Itálii, v polské Wroclawi nebo ve slovenských Topolčiankách. Není to nic průkopnického a nic riskantního vůči dráze."

Jaké obsazení bude mít startovní listina při premiéře soutěží spřežení v Pardubicích?

„Soutěž se koná čtrnáct dnů po mezinárodních závodech v Nebanicích a čtrnáct dnů před odjezdem našich nejlepších spřežení na mistrovství světa jednospřeží v Itálii. Přesto by se u nás měla objevit řada zvučných jmen. Vozatajové jsou zvědavi na premiéru této disciplíny na závodišti a na podmínky, které pro ně vytvoříme. Ale zároveň chceme oslovit co nejširší vozatajskou masu, protože se jedná o první závody. Chceme, aby jezdci a spřežení na pardubickém závodišti zdomácněli podobně jako účastníci soutěží ve všestrannosti."

Kdo z českých reprezentantů se tedy v Pardubicích představí?

„Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem zřejmě postaví dvě čtyřky. Měl by se tady s nimi objevit Jiří Nesvačil mladší, který byl před čtyřmi lety členem vítězného družstva v Dunajsko-alpském poháru, a také dloholetý reprezentant a účastník mnoha mistrovství světa Petr Vozáb. Jeho účast je velmi zajímavá. Jako dostihový jezdec na této dráze vyhrál Velkou pardubickou s Festivalem. Nyní se na ní představí se svým čtyřspřežím. Startovat by měl i Jan Exnar, jenž je mnohonásobným účastníkem mistrovství světa. Myslím si, že o hvězdy této disciplíny nebude nouze."

Jedná se o národní závody. Budou v Pardubicích startovat pouze čeští vozatajové?

„Obsazení by mělo být mezinárodní. Nedávno jsem byl jako mezinárodní rozhodčí na závodech v Rakousku. Rakušané už věděli, že u nás bude tato soutěž. Zastavovali mě a projevovali velký zájem k nám přijet. Byl jsem opravdu velmi překvapen. A totéž platí i o našich polských partnerech. V tu chvíli už víme, že by k nám mělo přijet pět až šest spřežení v Rakouska."

V Pardubicích se bude závodit tři dny. Jak bude soutěž probíhat?

„Vozatajové k nám budou najíždět ve čtvrtek. V pátek 16. července se bude konat drezurní zkouška. Bude probíhat na travnatém kolbišti. Drezurní obdélník má rozměry 100 krát 40 metrů. Troufám si tvrdit, že režim opracoviště a travnatého kolbiště v podobě jednosměrného provozu nám garantuje, že se koně nebudou potkávat a nebudou se tím pádem rušit. Jezdcům tím vytváříme takřka nadstandardní podmínky. Tomu by měl odpovídat výkony na drezurním obdélníku."

Soutěž bude pokračovat v sobotu 17. července, kdy je na programu maraton. Co na vozataje a jejich spřežení čeká?

„Maraton se pojede se nejen na závodišti, ale také v ulicích Svítkova. Skládá se ze tří úseků. První je klusový a je dlouhý 6600 metrů. Druhý krokový úsek už bude v areálu závodiště. A divácky nejatraktivnější je třetí úsek - krosový. Na závodišti je postaveno pět překážek, které musí spřežení projet v co nejrychlejším čase."

Budou se sobotním maratonem a výjezdem mimo areál závodiště spojena i nějaká dopravní omezení?

„Dopravní omezení budou pouze částečná. Policisté budou zastavovat provoz pouze ve chvíli, kdy budou spřežení vyjíždět z popkovické brány směrem do Svítkova a kdy se budou vracet zpět na závodiště. Trať je vedena po hlavních silnicích, aby spřežení nikde nemuselo zbytečně dávat přednost v jízdě a aby se minimalizovalo riziko nějaké kolize. I spřežení jsou účastníky silničního provozu. Musí respektovat všechny dopravní značky a brát ohledy na dopravní situaci. Navíc máme zkušenost z loňského roku, kdy se u nás konalo mezinárodní mistrovství republiky ve vytrvalostním ježdění. Tehdy se jeho účastníci rovněž vydávali na trať mimo závodiště. Nezpůsobili jsme žádný dopravní kolaps nebo chaos. Věřím, že letos to bude probíhat stejně."

Vraťme se ještě k programu soutěže. Vyvrcholí nedělní překážkovou jízdou...

„Závod v neděli 18. července zakončí vozatajský parkur na pískovém kolbišti. Spočívá v tom, že spřežení absolvují průjezd osmnácti překážkami v předem stanoveném čase. Překážkami jsou plastové kužely, na jejichž vrcholu jsou umístěny míčky. Při rozteči kol 150 centimetrů zbývá při průjezdu překážkou na každé straně u kužele pouze deset centimetrů. V případě shození míčku nebo při překočení časového limitu dochází k penalizaci. Vozatajský parkur určitě bude pro diváky velmi zajímavý stejně jako sobotní kros."

V programu závodu jsou čtyři soutěže - jednospřeží, dvojspřeží, čtyřspřeží a dvojspřeží pony. Která z nich divácky nejatraktivnější?

„Soutěž jsme vypsali pro všechny kategorie, které se v současné době jezdí na území České republiky. Divácky nejatraktivnější jsou samozřejmě čtyřspřeží. Jsou právem považována za královskou vozatajskou disciplínu. Určitě bude na co koukat. Ale zajímavé jsou určitě všechny kategorie."

Závody spřežení se na pardubickém závodišti uskuteční poprvé. Vzniká tím nová tradice?

„Je to naše přání. Vydáváme se tím na dlouhou cestu. Do budoucna máme ambice pořádat i velké mezinárodní závody. A vzhledem ke kapacitě a technickému zázemí pardubického závodiště bychom se jednou mohli ucházet také o pořádání mistrovství světa jednospřeží. Taková je naše vize, kterou se bude snažit krok za krokem naplňovat."

Podobné články

Mezinárodní vozatajské závody CAI Kladruby 2024, jejichž součástí je i Světový pohár a Pohár národů čtyřspřeží, byly zahájeny!

V sobotu 6. dubna hostil hřebčín Slatiňany již tradiční jednodenní závody spřežení CAN1*, jimiž byla zahájena venkovní sezóna závodů spřežení roku…