ROZHOVOR s Jiřím Nesvačilem sen., českým účastníkem zimního World Cup Driving 2009-10

22. 9. 2009 Běla Fialová Autor fotek: Běla Fialová

Jméno Nesvačil se ve světě rozhodně neztratí. Jiří Nesvačil jun. dosáhl na skvělé 17. místo na letošním mistrovství světa dvojspřeží. Jiří Nesvačil starší se jako první český jezdec spřežení probojoval se svou čtyřkou do halového FEI World Cup Driving 2009 - 2010. Požádali jsme proto staršího z rodu Nesvačilů o krátký rozhovor.

Jiří Nesvačil sen.Letos jsme Vás viděli na českých kolbištích poměrně málo, stal jste se mistrem republiky mezi čtyřspřežími a zvítězil jste v Rudolfově poháru na začátku sezóny a také na mezinárodních závodech v Nebanicích. Podřizoval jste tedy svůj program co možná nejlepšímu umístění ve světovém poháru?
Závodů na české scéně pro čtyřspřeží není tak mnoho. Kromě závodů v Semicích a Bolehošti jsme se účastnili všech závodů v ČR, což znamená, že na čtyřech závodech jsme viděni byli. Po vítězství mezinárodních závodů v Nebanicíc (CAI-A) jsme už podřizovali náš závodní program co možná nejlepšímu umístění ve světovém poháru.

Věřil jste, že se Vám kvalifikace podaří? Co bylo tím nejdůležitějším, co rozhodlo pro Váš úspěch?
Nejdůležitější bylo vítězství v Nebanicích. Po něm jsem již věřil, že se to podaří.

S čím jste byl spokojen a s čím naopak nebyl, během jistě nesnadných kvalifikací?
Byl jsem spokojen s výsledky závodů z maďarského Fabiansebastienu, rakouského Altenfeldenu a Nebanic. Nebyl jsem spokojen s výsledky mého posledního závodu v Donauschingenu. Body z předchozích závodů mi už ale stačily k umístění ve světovém zimním poháru.

Co vlastně předcházelo Vaší úspěšné kvalifikaci a co všechno jste Vy se svými starokladrubáky musel absolvovat, abyste se do top ten vůbec propracoval?
Před čtyřmi lety jsem začal pracovat s úplně mladými koňmi, stejně jako s úplně novým týmem lidí okolo nich. V druhé sezóně jsem musel nevhodné koně vyměnit a začít znovu. Na vlastní náklady jsme absolvovali soustředění u ex-mistra světa ve čtyřspřeží p. Juhasze. Po dvouletém tréninku se začaly výsledky postupně dostavovat. Samozřejmě však záleží také na sportovním štěstí. Za čtyři roky mého sportovního působení v pro mne nové kategorii čtyřspřeží se mi podařilo získat 3x titul Mistra České republiky v kategorii čtyřspřeží. V letošní sezóně nám velice pomohla také dvě tréninková soustředění s panem Ruschlinem.

Co Vás v nejbližší době čeká? Chvíle odpočinku nebo budete držet nasazené tempo a tvrdě trénovat?
Tvrdě trénovat :-))), jak jinak! Čeká nás příprava na halové závody, s nimiž nemáme bohužel až takové zkušenosti. Ale samozřejmě uděláme co je v našich silách a možnostech.

Kdy Vás čekají první závody světového poháru, kolik jich je a kterých se chcete zúčastnit?
V seriálu světového poháru je celkem 7 závodů. První z nich bychom měli absolvovat v Budapešti v termínu od 4. do 6. prosince 2009. Druhé bychom měli absolvovat v Lipsku v termínu 21. - 24. ledna 2010. Třetí bude ve francouzském Bordeaux na začátku února. Místa soutěží byla losována, takže nezáleželo na mém výběru.

Jaké umístění budete považovat ve světovém poháru za úspěch?
Samozřejmě, že bychom se chtěli zúčastnit i finále v Ženevě, ale uvidíme jak velké budeme mít sportovní štěstí a jak se bude dařit nám i koním.

Děkuji za rozhovor, ještě jednou gratuluji a přeji hodně štěstí!

Podobné články
Vlašic se stal halovým šampionem spřežení. Ziegler uzmul vítězství Muchové

Desátý ročník Zimního jezdeckého poháru v neděli zakončilo finále vozatajské části seriálu, v němž se stal dvojnásobným šampionem Petr Vlašic.…

Miloslav Příhoda

Jubilejní 10. ročník Zimního jezdeckého poháru míří do finále, které se uskuteční ve dnech 23. a 24. března v Královicích u Slaného. Parkurová i…