Opustil nás nejelegantnější jezdec spřežení, ing. Ladislav Vyrtych

19. 8. 2010 Lenka Gotthardová Autor fotek: Běla Fialová, Helena Görnerová

Neštěstí nechodí po horách. V krátkém intervalu několika dnů odešel dne 19. 8. 2010 po panu Michaelu Quinklerovi a ing. Václavu Nágrovi další koňař. Milovník koní a lidí, jezdec spřežení, příznivec starokladrubských koní a vždy jejich elegantní reprezentant...

Ladislav Vyrtych se narodil v roce 1950 a ač vzděláním technicky zaměřený, rozhodl se ke konci 90. let věnovat jízdě se spřežením.

Vstup do soutěžního ježdění se spřežením byl spojen se záměrem nákupu starokladrubských koní. Po překvapivých jednáních s vedením NH Kladruby n.L. („A máte na to peníze?!") se ing. Ladislav Vyrtych obrátil na Hřebčín Equus Kinsky v Chlumci nad Cidlinou a nechal si zde připravit dvojspřeží chlumeckých ryzáků Nordena a Matyse (oba po Burbon). Svoji premiéru mělo spřežení tříletých koní na parforsním honu v Chlumci n. Cidlinou v roce 1997.

V dalším roce se ing. L. Vyrtych zúčastnil soutěží dvojspřeží v Kolesách, Lošticích, Humpolci a polské Ksiazi.

...Teprve v roce 1999 se mu podařilo zakoupit starokladrubské klisny Arpu a Eusebii (obě po Favory XI) a valacha Gss Galaxie (po Gss XXX). Dalším výkonným koněm byl Rudolfo Fala (Kačer). Prvním závodem, kterého se Ladislav zúčastnil se starokladrubskými koňmi, byla Bolehošť - Lipiny, kde v drezuře ihned jeho spřežení obsadilo 2. místo a celkově místo šesté. Rok 2000 přinesl účast na dílčích i kompletních závodech spřežení.

V průběhu následných osmi let se Ing. Ladislavovi Vyrtychovi podařilo získat řadu velmi dobrých umístění, včetně stříbrné medaile na MČR v jízdě dvojspřeží v roce 2004, kde tehdy zvítězil Marek Jirgala. Většinou s ním jezdil jako přísedící Jiří Čochnář, který se mu také obětavě staral o koně ustájené ve stáji Santa Březno u Mladé Boleslavi. Dalším přísedícím byl také Jiří Dvořák.

Iniciativou Ladislava Vyrtycha a jeho přátel byla i organizace následně velmi oblíbeného Dne koní v Nové Telibi, při němž probíhaly neoficiální závody spřežení. Tak jsme mohli na kozlíku vidět i mnoho lidí ze zázemí běžných závodů spřežení či začínajících jezdců - byl to velmi užitečný počin, který navíc přilákal i vysoký počet diváků.

Ladislav Vyrtych se od roku 2004 pravidelně zúčastňoval Velkých jezdeckých dnů v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem a svým způsobem prezentace umocňoval význam nádherných starokladrubských koní.

V mysli ho budeme uchovávat jako optimistického kamaráda, velkorysého organizátora a majitele koní a hlavně jako nejelegantnějšího jezdce posledních dob...

Informaci o posledním rozloučení dá rodina ve známost později.

Ing. Ladislav Vyrtych (Semice, 2008)

Ing. Ladislav Vyrtych (Semice, 2008)

Podobné články
Vlašic se stal halovým šampionem spřežení. Ziegler uzmul vítězství Muchové

Desátý ročník Zimního jezdeckého poháru v neděli zakončilo finále vozatajské části seriálu, v němž se stal dvojnásobným šampionem Petr Vlašic.…

Miloslav Příhoda

Jubilejní 10. ročník Zimního jezdeckého poháru míří do finále, které se uskuteční ve dnech 23. a 24. března v Královicích u Slaného. Parkurová i…