Memoriál Jiřího Škodného po odmlce znovu hostil Heřmanův Městec

6. 6. 2011 Běla Fialová Autor fotek: Běla Fialová

V nádherném prostředí bažantnice v Heřmanově Městci se daří NH Kladruby n. L. s.p.o. pořádat tradiční a velmi pěkné jednodenní závody spřežení. Letošní ročník přilákal po dvouleté odmlce 26 jezdců spřežení všech kategorií a kromě dobré účasti závodníků přálo organizátorům i počasí.

Loňská nepřízeň počasí zhatila plány na uspořádání těchto v ČR unikátních závodů a tak po vlastně dvouleté odmlce příznivci kočárového sportu zavítali právě do Heřmanova Městce. Překrásný a vskutku rozlehlý areál parku, přitom však nedaleko od městského ruchu, skýtá široké možnosti pro příjemné trávení volného času. Jednodenní závody spřežení proto byly jistě příjemnou vsuvkou.

Letos přilákal Memoriál Jiřího Škodného 26 jezdců, kteří plni odhodlání vyrazili do boje o přední příčky, ale i důležité body v Českém poháru v jízdě spřežení. Jako první se v drezurním obdélníku oproti očekávání objevila jednospřeží, teprve po nich následovala dvojspřeží pony, dvojspřeží velkých koní a nakonec čtyřspřeží.

Kategorie jednospřeží byla početně nejsilnější (14 jezdců) a měli jsme příležitost vidět hned několik naprostých nováčků. Nejlépe svou životní premiéru v kompletní soutěži spřežení zahájila drezurou šestiletá starokladrubská vranka Castilla-22 vedená Jiřím Křížem (JK Voleveč), když se ziskem 60,29 tr. bodů obsadila průběžnou šestou příčku. Dalšího nováčka představil pořádající NH Kladruby n. L., a to v podobě bělouše Rudolfo Espada III-9. Toho vedla Ing. Kateřina Neumannová, kterou bychom měli v letošní sezóně s tímto šestiletým valachem s největší pravděpodobností vídat. Po drezurách zaujala tato dvojice sedmé místo. Nadějným pětiletým koníkem, jistě hodným další pozornosti, byl také při své soutěžní premiéře i smíšený bělouš Apríl Osecký vedený Alenou Brixovou (JK Sobotka). Po drezurách obsadili dvanáctou příčku.

Marek Jirgala - soutěž dvojspřežíV drezurách se však nejlépe umístili matadoři - 1. Alexandr Soukup s Aromou-8 (JK Ruda), 2. MVDr. Pavel Jadrníček s Gss Aversou XLIV (NH Kladruby n. L. s.p.o.) a 3. Markéta Jelínková s Lin 3 (JK Stáj Accos).

Hned po drezurní úloze se každý z účastníků přesunul na vedlejší prostranství, kde absolvoval parkur. Zde se pořadí změnilo poměrně zásadně, neboť vítězkou byla Kristýna Drbohlavová s Penelopou 2 (JK Pamela Bylany), druhou příčkou v parkuru podtrhla svůj skvělý vstup do soutěže Markéta Jelínková s Lin 3 (JK Stáj Accos) a třetím místem si bilanci vylepšil Jaroslav Petřek s Lullymore (JK Zubří).

Odpoledne, přesně ve 14,30 hod., do úseku A vjelo první spřežení a mezi překážkami (v úseku E) se objevilo cca po 40 minutách. Trať maratonu byla poměrně jednoduchá, ale velké horko ubíralo všem účastníkům mnoho sil. Dvě z pěti překážek byly vodní a působily řadě jezdců nemalé potíže. Své by o tom mohla vyprávět Alena Brixová (JK Sobotka), která neplánovaně opustila kočár v překážce číslo dvě - potok. To ji stálo 60 trestných bodů a definitivně pohasly naděje na lepší umístění. Naopak ve výsledkové listině se vzhůru posunul, právě díky vítězství v maratonu, Jaroslav Petřek (JK Zubří), druhým místem si napravil reputaci i Jan Minarčík s Magnatem 1 (JK Minarčík, Nový Jičín - Loučky). Do trojice nejlepších se ještě v maratonu vešel MVDr. Pavel Jadrníček (NH Kladruby n. L. s.p.o.), což mu v celkovém zúčtování pomohlo k sice těsnému, ale prvnímu místu.

Spřežení pony se do Heřmanova Městce sjela pouze tři, a to Mgr. Monika Pospíšilová (JK Boharyně), Jan Hladík (JK Boharyně) a Pavel Drbohlav (JK Pamela Bylany) se spřežením haflingů. Stájoví kolegové se opět utkali a rozhodně si nic nedarovali.

Tradičně nejlépe si vedla Mgr. Monika Pospíšilová s klisnami Linda 25 a Sibela v drezuře i parkuru, přičemž obě disciplíny s přehledem vyhrála. Monice doslova na paty šlapal právě její stájový kolega Jan Hladík, jehož nejsilnější disciplínou je naopak maraton. To bez problémů potvrdil i v Heřmanově Městci, kde v maratonu také jasně zvítězil. Ovšem náskok, který si Mgr. Monika Pospíšilová vypracovala v drezuře a parkuru, stačil na její celkové velmi přesvědčivé vítězství. Jan Hladík se tedy musel spokojit s druhým místem, bronz si odvezl Pavel Drbohlav.

Dvojspřeží velkých koní se sjela pouze čtyři, přesto i tato kategorie divákům nabídla skvělou sportovní podívanou. Na startovní listině nechyběl Marek Jirgala s lipickým spřežením reprezentujícím JS Hřebčín Siglavy, Vlastimil Pavlas se starokladrubskými bělkami (jezdí v barvách NH Kladruby n. L. s.p.o.), Pavel Hybler s bělkami (JK Sobotka) a také Robert Moravec (JK Bohuslavice nad Metují).

Po drezurách zaujal průběžnou první příčku Marek Jirgala, výkon v úloze vynesl Vlastimilu Pavlasovi druhé místo a průběžně třetí skončil Pavel Hybler. Pokračování v soutěži měl velmi nejisté Robert Moravec, jehož náruční kůň v drezurním obdélníku rozhodně nešel čistě. Sbor rozhodčích však po kontrole čistoty chodu obou koní zhodnotil spřežení jako způsobilé k absolvování celé soutěže a tak všichni čtyři jezdci nastoupili do parkuru. Pořadí po drezurách se však nikterak nezměnilo ani v parkuru. V maratonu se nevydařil útok Pavla Hyblera na nepříliš vzdálené celkové stříbro, a tak konečné pořadí zůstalo po všech třech disciplínách beze změny.

Petr VozábSoutěž však bezesporu vyvrcholila kategorií čtyřspřeží, která se sem sjela pouze tři, z toho dvě domácí. Bílou čtyřku starokladrubských koní vedl Petr Vozáb, černobílou pak sepřáhl Radek Nesvačil (oba jsou reprezentanty NH Kladruby n. L. s.p.o.). Trojici soutěžících doplnil svou bílou teplokrevnou čtyřkou Ing. Jaroslav Jandl z JK Semice. Ani v poslední kategorii velké změny pořadí neprobíhaly, a tak jak byli jednotliví jezdci jmenováni, tak obsadili první až třetí místo. Velmi pěkný výkon v soutěži však se svým spřežením předvedl domácí Radek Nesvačil. Obrovské štěstí měl v soutěži Ing. Jaroslav Jandl, kterého problémy provázely celým maratonem. V překážce číslo dvě (potok) málem nechtíc kočí opustil kozlík a v ten okamžik zachraňovali situaci přísedící, kteří ho uchránili pádu. Opravdu nepříjemnou situaci musel však Ing. Jandl řešit i v překážce číslo čtyři (hrad), kde přední pár odmítl projít příkopem a koně se „vyškrábali" ven. Druhý průjezd se však už podařil bez větších potíží, a tak se i toto spřežení dostalo nakonec do cíle.

Pravděpodobně největším smolařem soutěže však byl František Štamfest (Selská jízda Čakovičky), jehož Miron se během přestávky mezi parkurem a maratonem zranil na hřbetě tak nešťastně, že soutěž tato dvojice nejenže nemohla dokončit, ale ještě byla nucena vyhledat pomoc veterináře.

Co říci závěrem? V Heřmanově Městci jsem byla na závodech spřežení teprve podruhé v životě, ale vždy se sem budu ráda vracet. Atmosféra a prostředí bažantnice jsou tu naprosto jedinečné a snad je jen škoda, že využití nachází pouze pro jednodenní závody spřežení. Nemilou jistě byla i křížení termínu konání závodů spřežení s aviatickou poutí na nedalekém letišti v Pardubicích, což bezesporu ovlivnilo diváckou kulisu. Nicméně vše ostatní vyšlo skvěle (včetně tak důležitého počasí), a tak pořadateli i všem zúčastněným je třeba poděkovat a popřát mnoho úspěchů v jejich dalším počínání.

Podobné články

Téměř sto dvacet spřežení z šestnácti zemí světa porovná své síly na mezinárodních závodech spřežení Rudolfův pohár, které pořádá Národní hřebčín…

V sobotu 6. dubna hostil hřebčín Slatiňany již tradiční jednodenní závody spřežení CAN1*, jimiž byla zahájena venkovní sezóna závodů spřežení roku…