Kvalifikace v Třešti pro Davida Janoše

9. 6. 2016 Natalie Blizňáková Autor fotek: Barbora Blizňáková

Po šesti letech se na Vysočině uskutečnil Den chladnokrevných koní. Na krásném závodišti Jiřího a Kamily Drastichových v Třešti se 28. května sešli milovníci koní z celého širokého okolí.

První ročník se v Třešti konal v roce 2003, následně až do roku 2009, poté z technických a organizačních důvodů byla tato tradice přerušena, až v letošním roce došlo k obnově dne koní v Třešti.

Program začal přehlídkou klisen českomoravského belgického koně s hříbaty i bez nich. Předvedeny byly klisny bez hříbat 20/701 Béva II po otci 2955 Bošar, která je v majetku Petra Sidimáka z Výskytné nad Jihlavou, a 56/610 Mirage po 1326 Korb v majetku Karla Vrzáčka. S hříbaty to poté byly klisny 57/44 Pája po 553 Parbon s hřebečkem Bakem narozeným 21. 4. 2016 po hřebci 1233 Bimon, 62/771 Cilka po hřebci 2753 Argot s klisničkou Korverou po 1701 Béďa narozenou 2. 4. 2016 a jako poslední 56/563 Marika po hřebci 2881 Agar s hřebečkem Princem narozeným 3. 3. 2016 po 1835 Patriot.

Předvedeni v rámci výstavy byli hřebci v zápřeži 1960 Barbar, 1699 Agy, 2063 Artur a 1704 Sapér.

Předvádění

Poté následovala kvalifikace na mistrovství České republiky ve dvojspřeží. Soutěží se účastnilo 6 párů.

V první soutěži, což byla jako obvykle vozatajská jízda, čekala na závodníky připravená zajímavá trať. Skládala se z několika průjezdů, závodníci museli projet bránou vytvořenou z balíků slámy a dvakrát absolvovat průjezd potokem, který areálem protéká. Ve vozatajské jízdě se nejlépe umístil David Janoš s klisnou Linkou a valachem Brysem Stadleckým, na druhém místě se umístil Jan Janovský s polskými chladnokrevníky Inspektorem a Brokem a jako třetí skončil Josef Anderle s plemennými hřebci Barbarem a Agym. Pořadí ve vozatajské jízdě by možná dopadlo jinak, kdyby Pavel Reichel se svými hřebci Neronem a Nachem B nespletli trať a nebyli tak posunuti na poslední místo. Hlavní rozhodčí František Nedbálek jim mimo soutěž povolil trať projet a jejich čas by byl nejrychlejší.

Josef Anderle

František DurdaPo krátké přestávce začala ovladatelnost s kládou. Zde si museli závodníci poradit s několika záludnými překážkami, mezi které patřil slalom mezi kuželi, navalování na kládu, shazování kužele nebo osmička. Bez trestných bodů, s nejlepším časem a tedy na prvním místě se umístil František Durda s Arturem a Sapérem, jako druhý skončil Pavel Reichel s Neronem a Nachem B a na třetí příčce se umístil Josef Pernička s Adašem a Sovínem.

David JanošV těžkém tahu tři ze šesti závodníků přetáhli hmotnost potřebnou k získání jednoho bodu v kvalifikaci, a to David Janoš s Linkou a Brysem Stadleckým, Jan Janovský s Brokem a Inspektorem a Josef Anderle s Barbarem a Agym.

Po sečtení bodů bylo vyhlášeno konečné pořadí. Bronzovou příčku vybojoval Jan Janovský s Inspektorem a Brokem z Chlumu u Hlinska, na stříbrné pozici se umístil Josef Anderle s hřebci ČMB Barbarem a Agym a na prvním místě se umístil David Janoš s Linkou a Brysem Stadleckým, který se již v kvalifikaci v Petrovicích umístil na druhém místě a letos se mu zatím velmi daří.

Rozhodčí taktéž u všech soutěžících ocenili sportovní chování během celého dne, který proběhl téměř bez problémů.

První trojka

Musíme zmínit, že kvalifikace by se nemohla uskutečnit bez sponzorů, kteří akci podpořili a patří jim za to velké poděkování (Drastich s.r.o., Lesy ČR, AG Servis-zemědělská technika, Správa městských lesů Jihlava, Radio region Český rozhlas, Equisun - Martin Čapek, Unihobby, Some- lesní technika), a také svazu českomoravského belgického koně, jmenovitě panu Anderlemu, Svobodovi a Sidimákovi.

Voda

Jelikož na závody vyšlo opravdu krásné počasí, sešlo se zde i hodně diváků, které s průběhem soutěží a výsledky seznamovala hlasatelka ing. Eva Matyšová. Celý den se konal v areálu Stáje Drastich, který vyniká nejen prostorností, ale i krásným prostředím. Díky připravenosti pořadatelů i dostatku personálu na závodišti by tento areál byl ideálním místem i pro větší akce, jako je například Mistrovství České republiky.

Janovský

Podobné články

Stáj Erina a obec Nihošovice vás srdečně zvou na Memoriál bratří Machů, který je kvalifikací na MČR v kombinovaných soutěžích chladnokrevných koní.

Ranč U Rudolfa Bobrovníky vás srdečně zve na 5. ročník Kvalifikace na MČR v kombinovaných soutěžích chladnokrevných koní.