Španělsko závěrem

24. 6. 2010 Lenka Dostálová Autor fotek: Lenka Dostálová

Před prázdninami bychom se ještě chtěli rozloučit se seriálem o Španělsku. Takže: „Co jsme se naučili?“

Za sebe musím říct, že jsem se díky článkům probrala stovkami stránek knih i internetových stránek a fotek, prošla desítky rodokmenů a zhlédla desítky lepších i horších videí. A zkušební řády španělských disciplín Doma Vaquera a Alta Escuela Espaňola znám teď líp než leckterý rozhodčí. :-)

tradiční španělské spřežení - detailTaké jsem si zvykla sledovat dění nejen na španělské koňské scéně ostražitěji, což mi každý týden ubírá pár hodin času, ale zase jsem pak strašně chytrá. ;-)

Během toho půlroku od zveřejnění prvního článku jsem byla na několika závodech Doma Vaquera a spřežení (jako divák, pochopitelně, jako jezdec bych se mohla zúčastnit tak maximálně instruktážního videa „Dřevo po třicítce leze na koně") a viděla na vlastní oči několik vystoupení různé kvality. A dokonce mám i diplom z účasti na semináři s mistrem Andalusie ve Vaqueře (jen jako divák, pochopitelně, říkám, že jezdec jsem mizerný, ale i tak, řekněte, přátelé, kdo z vás to má? :-)).

Odtud tedy dnešní doprovodný obrazový materiál.

Menorca

Dále jsem v televizi viděla několik dalších korid a rejoneo a také něco, co mi v úvodních článcích o španělských koňských tradicích uniklo a co je podle mě pro koně možná horší než celé rejoneo: na baleárském ostrově Menorca se na svatého Jana (ano, přesně dnes) drží tradice, které se říká „jaleo", tedy „veselí" nebo také „štvanice". Při těchto slavnostech se promenádují koně (většinou místního vraného plemene Menorquino, vzhledem zhruba „něco jako" kříženec španěla nebo portugalce a fríze) po zadních nohách ulicemi mezi lidem obecným a všichni se na ně přitom lepí a snaží se na ně sáhnout. Ne jeden člověk, desítky lidí, a ne jednou, a ne jednu minutu, ale několik desítek minut... a několik kilometrů... a za zvuků blíže nespecifikovaného množství nezbytných petard a patřičně hlučného hlaholu místního big bandu. Občas prostě skutečně nevím, zda tady nejsou právní předpisy o pohodě zvířat všem jen pro smích... Asi nejsou, protože to by tu o nich nejdřív musel někdo vůbec vědět, že.

Alta Escuela Espaňola rozpolcená

alta escuela espaňolaPokud jde o rozhádanou obec kolem Alta Escuela Espaňola, došlo k několika nezásadním posunům: AE už není disciplína na celostátní úrovni pod Královskou jezdeckou federací, takže letos nejspíš ani nebude mistrovství Španělska. Skupina oněch „akademických" jezdců kolem Álvara Domecqa a Mercedes Gonzálezové (tedy Asociación de Alta Escuela Espaňola) uspořádala v březnu v Torrepacheco (v převážně zemědělské autonomní oblasti Murcie) první závody zcela mimo Královskou jezdeckou federaci, s vlastními rozhodčími a podle vlastního zkušebního řádu (trochu jiná výbava a trochu jiné úlohy). Naslibováno bylo závodů více, nicméně dosud zůstává tato první akce také akcí jedinou: asi to není tak snadné, jak si organizátoři v dobré víře představovali. Doufám, že budou ve svých snahách pokračovat a postupně se jim povede vrátit AE zpět ke klasickým kořenům. Za povšimnutí také stojí, že ve střední úrovni obtížnosti zvítězila na těchto závodech jezdkyně v dámském sedle, které se i ve Španělsku stává čím dál populárnějším.

Nicméně tato tradiční španělská disciplína není jedinou rozhádanou jezdeckou komunitou, kvůli nepříliš ekonomicky zdařilé loňské akci se na letošek nepřihlásil žádný dobrovolný pořadatel celostátního mistrovství v parkuru.

Finance a nedostatečná účast jsou také důvodem rušení mnoha vypsaných závodů snad ve všech disciplínách, což je bohužel tendence patrná už od loňského roku a vzhledem k přetrvávající hospodářské krizi jen tak neskončí.

Noční dostihy

Milovníky dostihů asi zaujme, že se ve Španělsku běhají noční dostihy - tuhle jsem si pustila TV ve 23 hodin a hle, přímý přenos z Madridu. Má to své kouzlo, to umělé osvětlení. A pro diváky na místě má zcela jistě své kouzlo i nepřítomnost jinak všudypřítomného slunečního svitu. Koní jsem se ale na názor ohledně nočního tryskání neptala.

Při jiném dostihovém dni doběhl na druhém místě kůň jménem „Karlu mos" (čti: Karlův most) - to jsem tedy dost koukala, byť kůň má být francouzského, a ne českého chovu. Hlavně proto, že z těch pár dostihových dnů, co jsem (v TV) viděla, jsem nabyla dojmu, že ve Španělsku běhají skoro výhradně koně irského, britského a amerického původu, jako kdyby španělský chov anglického plnokrevníka ani neexistoval. A pak najednou běží nějaký Karlův most. :-)

parkurové závody ve ŠpanělskuDo Kentucky?

Pro světové jezdecké hry v Kentucky byli zatím do drezurní reprezentace předvybráni:
Claudio Castilla a „Jade de MV" (lusitánec), Jordi Domingo a „Prestige" (KWPN), Beatriz Ferrer Salat a „Delgado" (hann) a „Fabergé" (hann), José Antonio García Mena a „Norte" (PRE), Juan Manuel Muñoz a „Fuego XII" (PRE), Rafael Ortiz Alcalá Zamora a „G-Nidium" (PRE), José María Sánchez Cobos a „Fogonero" (PRE). Za ostatní disciplíny bohužel nemůžu mluvit, ale nepochybuji, že se Španělsko zúčastní i v parkuru, vytrvalosti, všestrannosti a voltiži. Celkem odhaduje španělská federace náklady na účast v Kentucky na cca 360 tisíc eur.

Rozpočet

Když už jsme u těch financí, podle informací na svých internetových stránkách počítá letos španělská federace s příjmy ve výši 5 697 300 eur, a to s 3 443 000 eur z vlastních zdrojů a s 2 254 300 eury z dotací.

Doufám, že pro čtenáře šlo o zajímavé a informativní čtení, kde si každý našel své: kdo nevěděl o španělském jezdectví nic, ten získal přehled, a kdo už něco věděl, našel ucelenější a přesnější informace.
Děkujeme všem, kteří se zapojili do diskusí, i těm, kteří se s námi spojili po e-mailu. Pokud byste měli nápady na nějaká další konkrétní témata, uvítáme je.

Přeju alespoň z poloviny tak slunné léto, jako je nyní v Andalusii! :-)

Odkazy:

Video ze slavností Jaleo na Menorce (aneb to jste ještě neviděli) (anebo pokud trpíte migrénami, radši se na to snad ani nedívejte :-)):
http://www.youtube.com/watch?v=smUFTcSI2-U

Plemenná kniha Pura Raza Espaňola (PRE):
http://www.lgancce.com/lgpreancce/asp-publico/arbolGenealogicoPRE/BuscarArbolPRE.aspx

Plemenná kniha plemene hispanoarab:
http://www.caballohispanoarabe.com

Plemenná kniha plemene angloarab:
http://www.angloarabe.net

Návrh rozpočtu Královské jezdecké federace (Real Federación Hípica Espaňola, RFHE) pro rok 2010:
http://www.rfhe.com/media/9765/proyecto%20pto%202010%20web.pdf

Podobné články
Já a Quiosque AP

Chovu lusitánských koní se věnuje devět let. Jak sama říká, v chovu je to relativně krátká doba vzhledem k tomu, že se tito koně chovají již po…

Třem týmům se skvěle vydařila úvodní část Global Champions League v Monaku, když ji dokončily bez penalizace. Mezi nimi byli i Prague Lions. Čistý…