Průběh soutěže Doma Vaquera

25. 1. 2010 Lenka Dostálová Autor fotek: Lenka Dostálová, Veronika Kubíková

Nyní budeme pokračovat se závodní Doma Vaquera a seznámíme se s průběhem samotného závodu a s úlohou pro vycvičené koně.

Jízdárna

jízdárna pro Doma VaqueraJízdárna má rozměry 40 x 20 nebo 60 x 20 (při mistrovstvích povinně, na nižších závodech volitelně) a její povrch by měl být mírně hlubší, aby se koním umožnilo s důvěrou a bezpečně „slájdovat".

Rozhodčí

Rozhodčí jsou 3, na příslušné úrovni podle úrovně závodu (místní, národní B nebo národní A), na mistrovstvích je jich pak 5. Rozmístění 3 rozhodčích je stejné jako při drezuře, tedy hlavní rozhodčí na krátké stěně a 2 rozhodčí po stranách. Na mistrovstvích sedí hlavní rozhodčí na krátké stěně a na dlouhé stěně v rozestupu vždy 2 rozhodčí.

Prezentace

Na vyzvání hlavního rozhodčího vjede jezdec s opracovaným koněm na jízdárnu ve shromážděném kroku a na pravou ruku objede vnějškem kolem jízdárny. Rozhodčí si při tom prohlížejí jezdce, koně a výstroj a zapíšou na hodnoticí arch první známku - prezentace. Hlavní rozhodčí nebo komentátor zároveň krátce představí jezdce i koně.

Je zajímavé sledovat koně už při tomto „kolečku". Vidíte jeho rozpoložení, rytmus, jak ho jezdec ještě nenápadně uvolňuje a ohýbá, jestli ho leká něco vně jízdárny atd. A než byl s platností od července 2009 pozměněn zkušební řád, který dříve umožňoval jet při prezentaci i cvalem, za předpokladu, že jezdec dodržel krok v blízkosti rozhodčího, aby si ho mohl v klidu prohlédnout, tak také chování jezdců napovídalo mnohé: někteří šli uvolněně krokem, někdo se předváděl ještě před začátkem samotné jízdy spektakulárními zastaveními ze cvalu, jiný cvalovými přeskoky každý krok... Je to skutečně „prezentace".

Drezurní úloha pro vycvičené koně

obrat o 180° v krokuKonečně se nyní seznámíme s drezurní úlohou pro vycvičení koně, podle níž se odehrává většina závodů. Vedle této úlohy existuje ještě mírně odlišná úloha „Gran Prix Special", která obsahuje především typické cviky Vaquery a která může, ale nemusí být předepsána ve finálových kolech závodů a mistrovství.
Veškeré cviky se provádějí na obě strany, v kroku a ve cvalu, což opět vychází z pracovního využití - buď vedete dobytek klidně v kroku, nebo potřebujete rychlý zásah či únik. Nebudete si celý den naklepávat šunky v klusu. Na klus se ale nezapomíná. Jako důležitá součást výcviku mladých koní je obsažen v drezurních úlohách pro koně do 6 let a pro mladší jezdce. Při závodech mladších jezdců se jezdí i jízda zručnosti včetně nízkého skoku, ale o tom když tak až někdy jindy.

Jízda je doprovázena hudbou, kterou obstarává pořadatel, nikoli jezdec, nejedná se tedy o kür. Ale vzhledem k tomu, že jde téměř vždy o nějaké flamenko nebo jinou kytarovou záležitost, je souhra dokonalá i tak - obojí je totiž natolik provázané, natolik zakořeněné v lidové tradici, že spolu splývá. Nevím, nakolik je náhoda, že rytmus flamenka a rytmus dobrého kroku a dobrého cvalu navzájem tak krásně souzní. U úlohy „Gran Prix Special" má jezdec možnost si připravit vlastní hudební doprovod.

Hodnocení

Rozhodčí hodnotí jednotlivé prvky jízdy body od 0 do 10, kde 10 je nejlepší provedení. Pokud jezdec provede cvik pouze na jednu stranu, nemůže za něj dostat vyšší hodnocení než 5 bodů. Cviky s koeficienty 2 a 3 se považují za cviky typické pro Vaqueru a jejich vynechání je penalizováno bodovou srážkou. Hodnocení má ještě mnoho dalších podrobných pravidel, kterými si to ale nebudeme nyní komplikovat.

Časový limit jízdy je 8 minut, jízda je volná, tj. jezdec vykonává jednotlivé cviky v libovolném pořadí.

Přehled cviků: Úloha č. 2, pro vycvičené koně jakéhokoli věku (podle zkušebního řádu s poznámkami):

(pozn.: Všechny cviky se provádějí na obě strany a v pořadí a na místě dle volby jezdce.)

Číslo cviku Cvik Co se hodnotí
1. Prezentace, objet krokem vnějškem jízdárny. Oblek, klobouk a držení jezdce; uzdění a hříva; sedlo; ocas a oholení příslušných částí koně.
2.
Vjezd cvalem vpravo (Pozn.: Cval vpravo je tradičně tím „poctivým" cvalem, protože při srážení dobytčat drží jezdec garrochu v pravé ruce a v okamžiku „kontaktu" musí kůň vydržet silný náraz a poté rychle odbočit doprava - kdyby cválal vlevo, musel by buď nejdřív přeskočit z levé na pravou, nebo by musel udržet kontracval, v němž by neměl takovou rovnováhu.)Zastavení, rovnost, nehybnost, pozdrav. Rovnost koně a držení jezdce v sedle od vjezdu.
Zastavení přenesením váhy na zadní nohy.
Rozdělení váhy na všechny 4 končetiny při stání.
Pozdrav.
3. Kruhy v kroku. Ohnutí od hlavy po ocas.
Pravidelnost kruhu.
Zadní nohy sledují stopy předních.
4. Traverzála v kroku. Pravidelnost. Ohnutí ve směru pohybu. Rovnováha.
5. Překroky. Pravidelnost. Ohnutí ve směru pohybu. Rovnováha.
6. Pirueta kolem zádě v kroku. Najetí z rovné linie. Pravidelnost bez couvání a ztráty rytmu kroku zadníma nohama. Co nejsevřenější provedení. Ohnutí ve směru otáčení.
7. Pirueta v kroku kolem předku. Najetí z rovné linie. Pravidelnost bez couvání a ztráty rytmu kroku předníma nohama. Co nejsevřenější provedení. Ohnutí ve směru otáčení.
8. Obrat o 180 º v kroku.
Koeficient hodnocení 2.
Přenesení váhy na vnitřní zadní nohu, snížení zádi, zvednutí předku, obrat o 180 º a dopad na vnitřní přední nohu.
9. Couvání s přechodem do kroku. Nejméně 6 kroků vzad a 6 kroků vpřed.
Zastavení. Pravidelnost. Rovnováha. Narovnání. Přechod do kroku bez ztráty kmihu.
10. „Kastilský" nebo pracovní krok s dobrým kmihem a kadencí a krátký krok.
Koeficient hodnocení 3.
Pravidelnost chodu. Narovnání koně. Přechody. Pozice hlavy a krku. Zadní nohy dosahují do stop předních nebo je překračují. Mosquero se pohupuje v rytmu pohybu.
11. Kruh ve cvalu a spirálově zmenšované kruhy ve cvalu. Pozice hlavy. Rovnováha. Pravidelnost. Ohnutí. Podsazení zadních nohou.
12. Traverzála ve cvalu. Rovnováha. Pravidelnost. Ohnutí ve směru pohybu. Předek koně před zádí.
13. Cvalové přeskoky s dobrým kmihem a kadencí. Rovnováha. Narovnání koně. Prostornost a pravidelnost přeskoků. Přechody.
14. Kontracval. Z rovné linie nebo z kruhu. Rovnováha. Prostornost. Ohnutí. Hlava mírně vně.
15. Obrat o 180 º ve cvalu.
Koeficient hodnocení 2.
Najetí z rovné linie. Rovnováha. Ohnutí. Kůň zahajuje obrat vnitřní přední nohou a dopadá také nejprve na tuto nohu. Shromáždění.
16. Obrat ve cvalu o 360 º (Pozn.: rychlá cvalová pirueta s nižším počtem kroků, kůň je velice podsazen, někdy se téměř dotýká hlezny země; je také možno provést několik otoček po sobě a plynule přejít z točení na jednu stranu do točení na druhou stranu; zadní nohy však nesmějí vypadnout z rytmu třídobého cvalu.)
Koeficient hodnocení 2.
Najetí z rovné linie. Rovnováha. Pravidelnost cvalu. Ohnutí ve směru obratu. Vyjetí ve stejném cvalovém rytmu.
17. Ve cvalu zrychlit a prodloužit rámec, zpomalit a shromáždit, zatočit.
(„Arrear, templar y doblar")
(Pozn.: Jeden z typických cviků Vaquery; nejde o pouhý prodloužený cval, ale o prodloužení celého rámce koně, hlava jde dolů a daleko před kolmici, může se přejít až do čtyřdobého cvalu; a po tomto „třistazmísta" následuje v řádu metrů plynulý přechod zpět do shromáždění.)
Koeficient hodnocení 2.
Přechody v rovnováze, prostornost prodloužení, hlava koně se nesmí komíhat nahoru a dolů.
18. Ve cvalu zrychlit a prodloužit a zastavit skluzem.
Koeficient hodnocení 2.
Narovnání. Pozice hlavy koně. Poslušnost. Rovnováha. Hlava se nesmí komíhat nahoru a dolů. Podsazení zadních při zastavení.
19. Couvání, nacválání na jednu nohu, zastavení skluzem, couvání s nacváláním na druhou nohu, zastavení skluzem, couvání s klidným přechodem do kroku.
(„Arremetidas" - ano, takto lakonicky :-).)
Koeficient hodnocení 2.
Nejméně 6 kroků vzad a 6 kroků vpřed. Rovnováha. Narovnání. Zastavení. Přechody.
20. Cval krátký, pracovní a prodloužený.
Koeficient hodnocení 2.
Přechody na obě strany. Pravidelnost. Rovnováha. Narovnání. Pozice hlavy. Snížení pozice krku a hlavy v prodlouženém cvalu. Shromáždění v krátkém a pracovním cvalu.
21. Zastavení. Nehybnost. Narovnání koně. Pozdrav na středu jízdárny. Přechod do kroku. Narovnání koně. Rozdělení váhy mezi všechny čtyři končetiny. Odchod pracovním („kastilským") krokem, otěže se nesmějí pustit s ruky.
22. Poslušnost, kmih a rámec koně.
Koeficient hodnocení 2.
Poslušnost a kmih jako zásadní vlastnosti. Obtížnost kombinací cviků.
23. Sed a pozice jezdce a korektnost pomůcek.  
24. Výrazovost a autentický projev Vaquery. Obtížnost kombinace pohybů. Osobnost jezdce.

Maximální počet bodů od jednoho rozhodčího: 340.

Pod článkem najdete krátká videa jednotlivých cviků soutěžní Doma Vaquera.

A na YouTube se můžete podívat na videozáznam celé soutěžní úlohy. Jedná se o dvojici Rafael Arcos a Babieca - mistři Andalusie 2009. Zde nabízíme seznam cviků předvedených v úloze s uvedením času:

0:00 (2) Vjezd cvalem vpravo, zastavení, pozdrav
0:28 (3) Kruhy v kroku
0:52 (10) „Kastilský" nebo pracovní krok s dobrým kmihem a kadencí a krátký krok
1:05 (6) Pirueta kolem zádě v kroku
1:36 (4) Traverzála v kroku
2:05 (5) Překroky
2:18 (9) Couvání s přechodem do kroku
2:34 (7) Pirueta v kroku kolem předku
2:50 (8) Obrat o 180 º v kroku („Medias vueltas a paso")
3:13 (11) Kruh ve cvalu a spirálově zmenšované kruhy ve cvalu
3:50 (14) Kontracval
4:32 (12) Traverzála ve cvalu
4:55 (13) Cvalové přeskoky
4:01 a 7:08 (16) Obrat ve cvalu o 360 º („Vueltas sobre piernas")
5:16 (15) Obrat o 180 º ve cvalu („Medias vueltas a galope")
5:34 (18) Ve cvalu zrychlit a prodloužit a zastavit skluzem („Arrear y parrar a raya")
5:38 (19) Couvání, nacválání na jednu nohu, zastavení skluzem, couvání s nacváláním na druhou nohu, zastavení skluzem, couvání s klidným přechodem do kroku („Arremetidas")
6:44 (17) Ve cvalu zrychlit a prodloužit rámec, zpomalit a shromáždit, zatočit („Arrear, templar y doblar")
7:08 Obrat ve cvalu o 360 º
7:40 (21) Zastavení. Nehybnost. Narovnání koně. Pozdrav na středu jízdárny. Přechod do kroku.

Tímto prozatím s Vaquerou skončíme a přesuneme se k vysoké španělské škole. Bude-li ze strany čtenářů zájem, můžeme se později k této tematice vrátit podrobněji.

Podobné články
Já a Quiosque AP

Chovu lusitánských koní se věnuje devět let. Jak sama říká, v chovu je to relativně krátká doba vzhledem k tomu, že se tito koně chovají již po…

Třem týmům se skvěle vydařila úvodní část Global Champions League v Monaku, když ji dokončily bez penalizace. Mezi nimi byli i Prague Lions. Čistý…