Ani Apertův syndrom Terce nezabránil v realizaci snu

30. 11. 2014 Tým České hiporehabilitační společnosti Autor fotek: Archiv ČHS

„Jmenuji se Terezka a je mi 8 let. Můj start do života nebyl úplně perfektní, narodila jsem se s Apertovým syndromem. Pro ty, kteří nevědí, co to vlastně je Apertův syndrom, je to syndaktílie horních a dolních končetin a také špatné srůsty lebečních švů, to znamená, že když jsem se narodila, neměla jsem žádné prstíčky, pouze srostlý chumel kostí a svalové hmoty...

Ani Apertův syndrom Terce nezabránil v realizaci jejího snuDo 7 let jsem absolvovala okolo 35 operací rukou a nohou a v půl roce mého života jsem prodělala náročnou operaci hlavy.

Ale dnes je vše jinak, díky skvělé práci doktorů mám všech 10 prstíčků a úspěšně chodím do druhé třídy :-), počítám na prstíčkách a mám z toho obrovskou radost.

Už od malička miluji koně. Poprvé jsem seděla na koni ve 4 letech ve stáji Rozárka, kde jsem začala navštěvovat hodiny hipoterapie. Jízda na koni byla pro mě splněným snem. Po 4 letech, kdy jsem pravidelně navštěvovala stáj Rozárka, a na to jsem moc pyšná, jsem začala trénovat, zatím neoficiálně paradrezuru. Jsem nadšená a takováto práce s koňmi mě moc baví.

Pevně doufám, že v paradrezuře a pod vedením celého týmu stáje Rozárka to někam dotáhneme. Celému týmu stáje Rozárka moc děkuji za šanci, kterou mi dali a splnili mi tím můj největší sen."

Jako paradrezurní jezdec je Terezka zaklasifikovaná do IV. skupiny (obtížnost: úlohy jsou na úrovni klasické „L" až „S" drezury, ve volné sestavě mohou být obtížné prvky mimo piaf, pasáž a celé piruety ve cvalu) a má schváleny tyto kompenzační pomůcky - otěže s úchopnými kličkami, jízda bez třmenů nebo třmeny s bezpečnostními košíky, tušírka, pozdrav kývnutím hlavy.

Vzhledem k tomu, že ještě není tak zdatný jezdec, aby mohla jezdit úlohy IV. skupiny, jezdí prozatím „doplňkové" soutěže (soutěže pro jezdce s neklasifikovatelným handicapem, pro jezdce začínající a ty, kteří nejezdí ve své klasifikační skupině) ve skupině I. a (obtížnost: krok, ve volné sestavě je povolena práce na dvou stopách a klus).

Ani Apertův syndrom Terce nezabránil v realizaci jejího snu 2

Terezka se letos poprvé zúčastnila neoficiálních závodů na Bykáni, loni se zúčastnila pouze jízdy zručnosti na Bykáni. Letos se se svým koňským parťákem Raráškem poprvé zúčastnila mistrovství ČR v paradrezuře, kde se v ceně Zuzky umístila na 3. místě.

Terezka se učí samostatnému vedení koně, i přesto pro zlepšení rovnováhy, koordinace a stability využíváme práci na lonži a ježdění na madlech bez sedla. Největší problém je stále udržení rovnováhy a jistoty v sedle. Cílem je zvládnout pomůcky na koni pouze sedem nezávisle na horních a dolních končetinách. Pro poruchu soustředění je pro Terezku také velmi nesnadné zajet předepsanou úlohu a zapamatovat si jednotlivé cviky na drezurním obdélníku.

Terezka dochází mimo tréninky paradrezury na kroužek Koniny s Rozárkou, který funguje 1x týdně na principech aktivit s využitím koní. V rámci prováděných aktivit se Terezka učí o koně pečovat, čímž si zejména procvičuje jemnou motoriku a úchopové schopnosti ruky, učí se pravolevou orientaci, procvičuje si paměť a posloupnost úkolů. V kolektivu dětí se zdokonaluje v komunikaci a osvojuje si také další sociální dovednosti.

Ani Apertův syndrom nezabránil Terce v realizaci jejího snu

Pokud vás paradrezura zaujala, zde jsou informace, jak se stát paradrezurním jezdcem nebo střediskem:

Jak se stát paradrezurním jezdcem?
  • S lékařskou zprávou od odborného lékaře (anamnéza, zdravotní způsobilost k jezdeckému sportu, vyloučení kontraindikací) se zájemce musí objednat na zaklasifikování do skupiny (Ia, Ib, II, III, IV). Jediným mezinárodním klasifikátorem v ČR je MUDr. Jana Kulichová (kontakt zašleme na požádání).
  • K úspěšné klasifikaci do skupiny je potřeba vyhledat středisko, které se paradrezurou zabývá, nebo je ochotné s ní začít. Pro start jezdce v národních paradrezurních soutěžích je podmínkou členství ČJF prostřednictvím registrovaného subjektu a platná národní klasifikace.
  • Výše uvedený postup lze absolvovat i obráceně.
Jak se stát paradrezurním střediskem?
  • Mít dostupné, prostorné, bezpečné a bezbariérové zázemí (výhodou je sociální zázemí, šatna, nástupní rampa, drezurní obdélník, kruhová jízdárna, přístup do venkovních i vnitřních prostor, speciální výstroj, upravené postroje).
  • Mít cvičitele nebo trenéra s licencí ČJF, který je ochotný věnovat se jezdcům individuálně dle handicapu a zařazení do klasifikační skupiny (akceptace únavy, momentálních indispozic, nervozity, roztržitosti, spolupráce s rodinou).
  • Spolupracovat s fyzioterapeutem, který může (obzvlášť na začátku) pomoci cvičiteli nebo trenérovi přiblížit možnosti a určit problémy konkrétního jezdce a monitorovat jeho zdravotní stav, aby nedocházelo k přetěžování či prohloubení vlastního handicapu.
  • Mít tým nadšených a spolehlivých lidí, ochotných přiložit kdykoliv ruku k dílu (příprava a výcvik koní, příprava a výcvik parajezdců - tréninky, příprava a koordinace akcí - soustředění, soutěže, závody).
  • Mít spolehlivě přiježděného koně, na kterém se parajezdec bude učit základní cviky.
Podmínky pro účast na národních paradrezurních závodech
  • věk koně minimálně 6 let, platná licence ČJF,
  • splnění veterinární podmínky pro start koně v klasických soutěžích,
  • splnění výkonnosti každé dva roky (pro skupiny Ia. Ib. a II. min. "Z" drezura s výsledkem min. 57 % a pro skupiny III. a IV. min. "L" drezura s výsledkem min. 57 %).

ČHSČeská hiporehabilitační společnost (ČHS) vznikla v roce 1993 a v současné době sdružuje 38 členských organizací ve většině krajů republiky a desítky individuálních členů. Každá organizace pracuje zhruba se 150 klienty, ročně se tedy jedná o více jak 5 000 lidí. K dispozici pro klienty je téměř 180 speciálně připravených hiporehabilitačních koní, kterým ČHS uděluje licenci pro jednotlivé obory hiporehabilitace na základě složení specializační zkoušky. Jednotlivá střediska se zabývají různými obory hiporehabilitace - hipoterapií, psychoterapií pomocí koní, parajezdectvím a aktivitami s využitím koní. ČHS také umožňuje vzdělávání pracovníků v jednotlivých disciplínách hiporehabilitace a vydává důležité dokumenty, jako jsou standardy péče, oficiální slovník, etický kodex, metodiky, atd. ČHS poskytuje zájemcům informace nebo rady, sdílí zkušenosti a příklady dobré praxe. Všechny potřebné informace včetně indikací a seznamu provozovatelů dle krajů najdou zájemci na webových stránkách České hiporehabilitační společnosti www.hiporehabilitace-cr.com.

Na stránkách EQUICHANNELu si můžete o hiporehabilitaci a jejích formách přečíst více v seriálu Léčba koňmi.

Podobné články

Snad všem je známý příběh Martina Zacha, muže roku 2009, který nedlouho po zisku titulu částečně ochrnul. Život mu změnil exhibiční skok do vody.…

Dnes desetiletý Kuba se narodil s dětskou mozkovou obrnou. Navíc mu život komplikují ještě další diagnózy, jako je hypotonický syndrom, sekundární…