Výstavní i sportovní seriály NPS v roce 2023

17. 2. 2023 Iveta Lewingerová, Rafífa Hamoudová Autor fotek: Viktor Král
OR - Martina Poláková - Pretoria Cedrik
OR - Martina Poláková - Pretoria Cedrik

Národní pony společnost připravila pro všechny příznivce výstavnictví bohatou nabídku různých aktivit na sezónu 2023. Vybere si opravdu každý, ať už preferuje výstavní třídy, nebo mu jsou bližší spíše sportovní třídy, případně chce-li zkombinovat obojí.

K nejstarším seriálovým soutěžím patří bezesporu NPS Lead Rein pohár, který v letošní sezóně proběhne opět s laskavou podporou generálního partnera společnosti AGROLEX, s.r.o. Tento výstavní seriál je určen pro nejmladší věkovou kategorii jezdců ve věku 3–9 let, kteří jezdí na klisnách a valaších malých Mountain a Moorland plemen (MM plemena) a Mountain a Moorland Part-bredů (MMPBr) s KVH do 122 cm v doprovodu vodičů. Tak jako v předchozích letech budou i v roce 2023 vypsány tři samostatné kategorie:

  1. Shetlandští pony
  2. MM plemena a MMPBr s výjimkou shetlandských pony
  3. Naděje

Zatímco v prvních dvou uvedených kategoriích jsou poníci rozděleni podle plemenné příslušnosti, v té třetí mohou startovat všichni společně, ale pouze s jezdci „nováčky“, jež se Lead Rein tříd účastní prvním nebo druhým rokem. Rozdělení do tří samostatných kategorií umožňuje také rodinám, jež mají jednoho poníka a dvě děti v příslušném věku, aby se mohly s oběma do této seriálové soutěže zapojit. V loňském roce vstoupily do „síně slávy“ v kategorii shetlandských pony, tedy mezi ty, jež v minulých letech získaly v seriálu šampionské tituly, sedmiletá Elvíra Delveti s valachem dánského chovu Lille Rosendals Captain Jack a vodičem paní Ditou Delveti (Czech Riding Club) a tříletá, první sezónu soutěžící Eliška Slavotínková s klisnou holandského chovu Geppy v.stal ´T Hulpgat, kterou jako vodič doprovázela paní Tereza Slavotínková (Farma Sýkorův mlýn).

O šampionské tituly se v kategorii MM plemen a MMPBr sváděl tuhý boj až do posledního kola a s rozdílem jediného bodu se šampionkou nakonec stala pětiletá Naira Delveti, startující na WPBr valachovi českého chovu Nuget von Deshaides, s vodičem paní Ditou Delveti (Czech Riding Club). Druhá v celkovém žebříčku s titulem vicešampiona byla v této kategorii opět reprezentantka Farmy Sýkorův mlýn, šestiletá Julie Slavotínková s valachem velšského horského pony českého chovu Goldmane Dickson a vodičem paní Terezou Slavotínkovou. Na úplný vrchol v kategorii Nadějí vystoupala po skvělé sezóně Eliška Slavotínková, která souběžně soutěžila po celý rok jak v kategorii shetlandských pony, tak se svým druhým poníkem valachem Goldmane Dicksonem i v kategorii Nadějí. Druhé nejvyšší bodové skóre za celou sezónu nasbírala a titul vicešampiona v této kategorii získala Andělka Skalová s valachem velšského horského ponyho českého chovu Vazan Roderick v doprovodu vodiče paní Martiny Maršíkové (FARMA CHMEL).

LR-Julie-Slavotinkova-Goldmane-Dickson.jpg

Do svého pátého ročníku vstupuje v letošní sezóně seriálová soutěž NPS Cavalletto vozatajský šampionát. Je určena vozatajcům všech věkových kategorií, kteří zapřahají koně s KVH do 125 cm. V letošním roce doznají pravidla tohoto seriálu drobných úprav. Zůstává zachována kategorie dětí do 12 let, kategorie juniorů a seniorů bude sloučena do jedné a vypsána bude nově kategorie dvojspřeží. Generálním partnerem tohoto seriálu i nadále zůstávají Jezdecké potřeby Cavalletto paní Evy Véghové a vozatajské parkury bude opět připravovat pan Jan Jelínek. Po napínavém souboji, který se odehrával v dětské kategorii až do posledního kola, na vrchol žebříčku v loňském roce vystoupal Jiří Černý se shetlandským valachem českého chovu Viky of Very (Farma Černý, Benátky). Juniorskou kategorii zcela ovládla Sára Zelená se shetlandskou klisnou Heather van Stal Wainum Wisholt holandského chovu (Stáj Otmíče). Tato talentovaná vozatajka byla již dvojnásobnou juniorskou šampionkou této seriálové soutěže z předchozích let a sezónu 2022 úspěšně završila hattrickem. Mezi dospělými si i přes velký tlak ostatních soutěžících v posledních kolech svůj bodový náskok až do konce sezóny udržel pan David Lukeš, jenž zapřahal osvědčeného shetlandského valacha Victora of Very (JK Valdar).

VP-Jiri-Cerny-Viky-of-Very.jpg

V loňském roce jsme zaznamenali obrovský nárůst zájmu o další ze sportovních seriálů, a sice o NPS NAES Trail šampionát, který se konal s podporou Stáje NAES – Salazarův dvůr Telce a paní Hany Pfeiferové. V průběhu roku se do něj ve třech vypsaných kategoriích zapojilo 113 soutěžících dvojic, čímž se stal z hlediska rozsahu nejoblíbenější a největší seriálovou soutěží NPS v celé její historii. Věříme, že tento zájem se přenese i do letošního roku a všichni soutěžící se již nyní mohou těšit na zajímavé kurzy z dílny paní Ivety Lewingerové. Rok 2022 přinesl titul trialového šampiona v kategorii dětí Kristiánu Lukešovi (JK Valdar), který soutěžil po celý rok se dvěma koňmi, shetlandským valachem Victorem of Very a valachem velšského pony v typu kob Trawel Bonbonem. Vzhledem k tomu, že po posledním kole docílil s oběma koňmi shodného výsledku (35 bodů – nejvyšší dosažené skóre), rozhodlo o pořadí lepší umístění dvojice v posledním kole a absolutním vítězem se stal s Victorem of Very. Totožný průběh měla tato seriálová soutěž i v kategorii dospělých, jen místo Kristiána Lukeše zde hrála hlavní roli paní Petra Lukešová (JK Valdar) s multifunkčním Victorem of Very a rychle se učícím Trawel Bonbonem. V juniorské kategorii s velkým náskokem zvítězila Sára Zelená s Heather van Stal Wainum Wisholt.

Novinkou loňského roku byl NPS Šampionát irských kobů, který bude ve spolupráci a s podporou stáje STAMP Kokovice vypsán i letos. Všichni příslušníci tohoto plemene bez ohledu na věk a pohlaví v něm mohou sbírat body z výstavních i sportovních tříd do celoročního hodnocení a soutěžit o seniorské a juniorské tituly. NPS Národním seniorským šampionem irských kobů se v prvním roce konání tohoto seriálu stal s obrovskou převahou pětiletý valach Kuky Vostrý v majetku paní Anny Vostré Čadové (JS Dobřany), který se úspěšně prezentoval jak v klasických chovatelských třídách na ruce, tak ve speciálních výstavních třídách a vynikajících výsledků dosáhl rovněž i ve sportovních třídách. Velmi dobře odstartovala svou výstavní kariéru také dvouletá klisna českého chovu Emilka Březový potok (maj. Karolína Kopcová), jež loňskou výstavní sezónu v tomto seriálu završila ziskem juniorského šampionského titulu.

NPS-Sampion-Irskych-cobu-Kuky-Vostry.jpg

Po krátké pauze se do výstavních kruhů opět navrací i další výstavní seriálové soutěže, a sice NPS Junior Ridden šampionát určený pro jezdce do 16 let soutěžící ve výstavních třídách Junior Ridden a NPS Open Ridden šampionát otevřený všem jezdcům bez rozdílu věku, kteří se budou na výstavách NPS účastnit jezdeckých výstavních tříd Open Ridden. V letošním roce budou tyto seriálové soutěže probíhat s podporou společnosti KMITEX. Věříme, že jak junioři, tak všichni ostatní jezdci ztratí svůj ostych a přijedou předvést své pony a koně renomovaným posuzovatelům, ale hlavně, že si přijedou výstavu užít.

Cena ASCHK ČR pro nejlepšího mladého vystavovatele sice není seriálovou soutěží v pravém slova smyslu, ale do této skupiny svým významem i dlouhou tradicí určitě patří. Uděluje se dvakrát ročně na vybraných výstavách NPS a odměnou pro ty nejlepší je obrovský pohár věnovaný ASCHK ČR tomu, jež v této speciální výstavní třídě projde sítem nejen základních kol, ale i finále. V roce 2022 o tyto dvě speciální ceny soutěžilo celkem 81 dvojic. Prvním Nejlepším mladým vystavovatelem sezóny 2022 se stala čtrnáctiletá Anna Linhartová s WPBr valachem Chardonnay (JK Unicorn), druhý nejcennější titul sezóny si domů odvezla dvanáctiletá reprezentantka Farmy Baštěk – Beata Bendová s klisnou velšského ponyho Saggi.

Trail-A.Skalova-Vazan-Roderick.jpg

Ať už dáváte přednost jednom, či druhému, na výstavách NPS si vždy můžete vybrat to, co vás aktuálně zajímá. Propozice i přihlášky najdete v případě zájmu na stránkách společnosti: https://www.npsinfo.cz/kalendar-akci/vystavy-sportovni-dny-a-vzdelavaci-akce/.

Věříme, že se nám i letos podaří na akcích NPS vytvořit příjemnou atmosféru a vystavovatelé se k nám budou i nadále rádi vracet. Těšíme se na všechny „staré i nové“ tváře a všechny si ještě před začátkem výstavní sezóny dovolujeme pozvat na teoretický seminář o výstavnictví doplněný přednáškou o současných poznatcích ve výživě koní a přednáškou o plemeni Connemara pony, která se uskuteční 25. 2. 2023 na Jízdárně Lhota. Na tuto teorii pak budou na přelomu dubna a května navazovat dva veřejné tréninky, na kterých si všichni zájemci budou moci vše před začátkem sezóny vyzkoušet v praxi a vyladit formu. Více informací najdete na výše uvedeném odkazu.

Podobné články
Zambia vom Ellernbrook - LR

Národní pony společnost (NPS) by ráda pozvala v této sezóně všechny majitele i chovatele široké rodiny mountain a moorland plemen, jejich uznaných…

Naira Delveti - Lille Rosendals Captain Jack

Národní výstava NPS obvykle zakončuje výstavní sezónu v daném roce a dochází na ní k vyvrcholení šampionátových soutěží. Této tradici dostála i letos…