Pony liga 2006 - druhé kolo

Druhého kvalifikačního kola Pony ligy 2006 se ujal nový pořadatel na poli skokových soutěží pro pony – Stáj Opatrný Hořovice. Děti na těchto malých šikovných koních zaplnili celý první půlden závodů v neděli 23. dubna.

Skákalo se až do obtížnosti STPB (110 cm), na velkých koních od metru až do dvouhvězdičkového L.
Startovní listiny byly velmi pestré, jezdci byli téměř ze všech koutů republiky. Ti nejvzdálenější až ze severomoravských Trojanovic a účast se jim vyplatila. Odváželi si mnohá umístění. Z druhého konce země, tedy ze západních Čech, přijely např. Sabina Rašková a Adéla Gogová.

Stejně jako při prvním kole v hale v Herouticích, i zde v Hořovicích byla velmi potěšující velká účast jezdců na pony. V Herouticích 34, v Hořovicích 26 startujících v obtížnosti S, to už opravdu stojí za to.

Autor parkurů postavil pěkné tratě, plynulé a zároveň technické. Přesto, nebo možná právě proto se v SP dostalo s čistým výkonem do rozeskakování 14 dvojic, tedy polovina startovního pole. Mezi prvními šesti pak v konečném pořadí čtyřikrát figurovali právě severomoravští jezdci. První (AURA 1) a třetí (LIMBA) skončila Lucie Strnadlová ze stáje SKL Trojanovice, úřadující mistryně republiky ve dvou kategoriích pony mezi mladšími dětmi (letos už bude bojovat ve starší kategorii). Druhé místo vybojovala Sandra Tomaidesová se SANDY 1 z Louňovic, čtvrtá byla Kateřina Nedělová s klisnou MARKÝZA 3, JK Cento Bruzovice. Protože byla zároveň nejlepší z dětí 8 – 12 let startujících v této soutěži, připsala si nejvíce bodů za vítězství v druhém kvalifikačním kole Pony ligy.

celkové pořadí po II. kvalifikačním kole:
(prvních pět umístěných; další podrobně rozepsané pořadí na www.ponyliga.cz)

PONY LIGA

1. Jakub Petrus JK Sloupnice 14 bodů
2. Nedělová Kateřina JK Cento Bruzovice 10 bodů
3. Krulichová Lucie JK Mělník 8 bodů
4. - 5. Řeháková Aneta O.S.Apolenka 6 bodů
4. - 5. Matoušková Markéta Stáj Kubišta 6 bodů

 

V extralize (soutěž STPB) se pořadí otevřené soutěže shodovalo s pořadím kvalifikačního kola. Od prvního místa: Michaela Hažmuková, E.T. LORICUS, JK Heroutice; Veronika Krátká, WANTON´S ANTHONY, JS Opatrný Hořovice; Sandra Tomaidesová, SANDY 1, JK Louňovice. Rozeskakování se nekonalo, čistě šla jen M. Hažmuková.

celkové pořadí po II. kvalifikačním kole
(prvních pět umístěných; další podrobně rozepsané pořadí na www.ponyliga.cz)

PONY EXTRALIGA

1. Tomaidesová Sandra JK Louňovice 14
2. - 3. Hažmuková Michaela JK Heroutice 10
2. - 3. Žáčková Barbora Horse Academy 10
4. Krátká Veronika JS Opatrný Hořovice 8
5. Perníčková Jana JK Heroutice 4


Zatímco v Lize pro děti 8 – 12 let boduje celkem 7 jezdců a dalších 7 má splněno alespoň dokončení jednoho kola, i když bez bodu, v Extralize momentálně boduje 8 jezdců a jen jedna další dívka je v tabulce bez bodu, pouze se splněným kolem.

V novince seriálu, kategorii TEENAGER pro jezdce do 16 let na velkých koních, v Hořovicích bojovalo celkem 17 dvojic. Čtyři z noch se rozeskakovali, nejlepší byla nakonec Jana Perníčková na CARDIFF, JK Heroutice, před Sandrou Tomaidesovou a Simonou Krčmářovou.

celkové pořadí po II. kvalifikačním kole
(prvních pět umístěných; další podrobně rozepsané pořadí na www.ponyliga.cz)

TEENAGER

1. Perníčková Jana JK Heroutice 18
2. Tomaidesová Sandra JK Loňovice 12
3. Hažmuková Michaela JK Heroutice 9
4. - 5. Krčmářová Simona stáj Krčmářová 6
4. - 5. Vašáková Kateřina JO Zduchovice 6



Historie seriálu PONY LIGA

Rok 2006 je čtvrtým ročníkem ligy. Seriál se vyvíjel co do počtu kategorií, kvalifikačních kol, pořadatelů, co do sportovní obtížnosti i co do kvality cen a celkového image.

V roce 2003 byl jediným pořadatelem a vlastně iniciátorem celého seriálu JK Heroutice. Konala se čtyři kola bez závěrečného finále. Kategorii 13 – 16 let vyhrála domácí Jana Perníčková, v mladších dětech nasbírala během roku nejvíce bodů Sandra Tomaidesová (pořád ta stejná jména, že ;-) V mladších dětech bodovalo 12 jezdců, ve starších 10. Nejvzdálenější byli jezdci ze západních, jižních a severních Čech. Ceny byly v obou kategoriích věcné, tahákem byl živý sportovní pony pro vítěze kategorie 13 – 16 let.

V roce 2004 bylo kvalifikačních kol 5, pořadatelem byly vedle Heroutic sousední Všetice a poprvé se jelo finále s výměnou koní. Přibyli vedle Farmy Heroutice další štědří sponzoři, takže se ve finále Extraligy bojovalo celkem o 50.000 korun. Mimochodem, Extraliga je nejen nový název kategorie, ale zároveň se otevřela pro všechny jezdce na pony, bez ohledu na věk. Kdo si troufá a výkonnostně stačí, může se zúčastnit.

Poprvé se konalo kromě kvalifikačních kol finále. Pro mladší děti to znamenalo start pro 10 nejlepších, přičemž finále se jelo „od nuly“, bez ohledu na počet získaných bodů během roku. To umožnilo vítězství Tereze Pavlíkové ze Všemil, která nejdříve ani neměla v plánu přijet, protože měla absolvováno jen jedno kvalifikační kolo. Nicméně páté před finálem dokončila a finále vyhrála. Šťastná si pak odvážela luxusní přilbu GPA.

O konání finále s výměnou koní podle vzoru Českého skokového poháru se předem velmi diskutovalo. Zda na to děti mají, jestli je to pro ně vhodné nebo bezpečné. Samotné konání pak přilákalo i hodně „neponíkářů“. Finále se zúčastnily Jana Perníčková (JK Heroutice), Michaela Hažmuková, Nathalie Crnková (obě JS Bost) a Barbora Žáčková (Horse Academy). Ta se do něj dostala jako náhradnice z dalšího pořadí, protože Barboře Hudcové nedovolil účast ve finále majitel klisny Westerhuis Podruga, kterou v té době sedlala.

Jezdkyně nasbíraly s jednotlivými koňmi možná až překvapivě hodně trestných bodů, své určitě udělala nervozita jako taková i nervozita celých týmů z premiéry tohoto typu soutěže, kterou máme všichni v podvědomí jako opravdový exkluzivní závěr extraligového ježdění, a tedy zákonitě jako „něco velkého“. Jediné dva čisté výkony předvedla nejmladší z účastnic, Míša Hažmuková, která navíc jako jediná využila možnosti startovat s některými svými koňmi v lize pro mladší děti a s některými v extralize. Skutečně po zásluze vyhrála.

Rok 2005 znamenal návrat k jednomu pořadateli (jedno z kol sice bylo vypsáno ve Všeticích, tyto závody byly ale pořadatelem těsně před jejich konáním zrušeny pro malý počet přihlášených a pro nezpůsobilý terén). Stoupla naopak sportovní i společenská úroveň samotných závěrečných dvoudenních závodů, které již tradičně zahrnovaly poslední kvalifikační kole, oddechovou soutěž v maskách a obě nedělní finále. Novinkou pro finále extraligy bylo vyhlášení nejlepšího koně finále.
Pony ligu pro děti 8 – 12 let vyhrál Ondřej Šrámek, JO TJ Primátor Litomyšl, který ten den vyhrál vše, v čem startoval.

Do finále extraligy, již podruhé s výměnou koní, se tento rok probojovaly opět Jana Perníčková a Michaela Hažmuková (tentokrát již obě JK Heroutice), k nim přibyly Sandra Tomaidesová a Aneta Pažoudková, JS Alfa Bakov. Finále bylo napínavé doslova do posledního skoku a sportovně velmi hodnotné. Nebojím se říci, že byly výkony o třídu lepší než předchozí rok. Nervozita týmů a doprovodů byla ovšem stejná ;-)

Přečtěte si, co jsem napsala do reportáže přímo po závodech:


„Největší očekávání budilo stejně jako loni velké finále Pony extraligy s výměnou koní. Pony extraliga je otevřená soutěž a jezdkyně z mladší kategorie toho plně využily. Boj o finálová místa však zdaleka nebyl rozhodnutý předem. V sobotním posledním kvalifikačním kole se mohlo stát téměř vše a obsazení minimálně dvou míst se dalo spočítat jen teoreticky, přičemž možností bylo několik. Napětí a vyrovnanost boje nejvíc dokumentuje výsledek, kdy na pátém, šestém a sedmém místě mají jezdkyně shodně 13 bodů z kvalifikačních kol, přičemž čtvrtá, a tedy účastnice finále, má bodů 14. Snad nejvíce oplakala neúspěch Bára Hudcová, která se loni do finále probojovala, ale účast jí nedovolil majitel koně, a letos jí uteklo o bod – v její poslední pony sezoně. Kdo ví, zda se jí podobná možnost naskytne na velkých koních. Takový model se jezdí např. na Mistrovství světa a při finále Českého skokového poháru.
Atraktivní a dech beroucí podívané se tedy zhostila tato čtveřice: Jana Perníčková (VIDAR, JK Heroutice), Michaela Hažmuková (E.T. LORICUS, JK Heroutice), Sandra Tomaidesová (SANDY 1, JK Louňovice) a Aneta Pažoudková (LIPAN, JS Alfa Bakov). Diváci na vítěze uzavírali sázky. Zprvu se zdálo, že jsou dvě favoritky. Svádělo to i ke spekulacím– vsadit na jezdkyni, kde by se v případě výhry bralo více peněz. Ale nakonec byly počty fanoušků téměř shodné. Podobně jako poté výkony na parkuru. Finále bylo neočekávaně vyrovnané, s množstvím čistých výkonů. První kolo (se svým koněm) na stupni obtížnosti ST pro pony, tj. 110 cm, zajely bez shození všechny čtyři jezdkyně. Až do třetího kola udržela nulu Sandra Tomaidesová, za ní byly s jedním shozením Jana Perníčková a Míša Hažmuková. Janu čekal E.T. LORICUS, Míšu SANDY 1 a Sandru LIPAN, nejvíce chybující kůň finále. Sandra jela jako úplně poslední, Míša měla v té době již celkově 8 trestných bodů, Jana udržela nervy na uzdě a zajela čistě, celkově tedy za 4. Když Sandra shodila poprvé, vypadalo to na sčítání časů ze všech kol. Nebylo to však potřeba, rozhodl úplně poslední skok. Toto shození stálo Sandru nejen vítězství, ale dokonce i druhé místo, protože při shodně 8 bodech byla celkově o necelou vteřinu (!) rychlejší Míša Hažmuková (měřeno samozřejmě elektronickou časomírou). Celkové vítězství si tedy po Boji s velkým „B“ vychutnala domácí Jana Perníčková. Deku pro nejlepšího koně finále si odvážela jen jednou chybující SANDY 1. Ocenit je třeba i výkon Anety Pažoudkové, i když skončila na čtvrtém místě. Aneta se totiž s Lipanem specializuje na všestrannost a drezúru.
Finále Pony extraligy bylo dotováno finančními cenami v celkové hodnotě 50.000 a doplňovaly jej věcné ceny až do sedmého místa. Sponzorem byla firma ARCADA, s.r.o., Praha.
Finále bylo letos opravdu po všech stránkách strhující. Výborné byly výkony jezdkyň i koní, přispěl určitě i citlivě, a přesto s technickými chytáky postavený parkur. Sportovní vyrovnanost a kvalitu účastníků dokládají i součty časů ze všech kol: na prvních třech místech činí rozdíl necelou vteřinu. Obdivuhodné je rovněž to, jak se všechny účastnice dokázaly přizpůsobit nejen charakterovým vlastnostem všech koní, ale i jejich různému exteriéru (jemný Lipan, relativně malá Sandy, robustní Vidar).“

Rok 2006, čtvrtý ročník Pony ligy, má tedy laťku nastavenu pěkně vysoko. Nicméně do něj seriál vstoupil odvážně a s několika velkými novinkami. Kromě kategorií Liga pro děti do 12 let a otevřené extraligy se závěrečným finále s výměnou koní je letos nově součástí seriálu kategorie TEENAGER pro jezdce do 16 let na velkých koních. Nový je jednotný image seriálu, včetně vlastních webových stránek www.ponyliga.cz, Jednotné jsou rovněž dekorovací floty a pohárky v jednotlivých kvalifikačních kolech. Každá kategorie seriálu má vlastní barvu. (Možná základ pěkné sbírky? Kdo jich bude mít víc na podzim po všech kolech? Dvanáctiletí jsou na tom nejlépe – mohou sbírat všechny tři série… :-)

Rozšířil se rovněž počet pořadatelů. Přibyli JS Opatrný Hořovice a Stáj Kočík Stružná u Karlových Varů.

Zůstávají závěrečné listopadové dvoudenní halové závody v Herouticích s posledními kvalifikačními koly a s oběma finále, samozřejmě v extralize s nyní již osvědčenou výměnou koní. Kategorie Teenager finále nemá, zde se budou pouze sčítat body během sezony. Pro nejlepší jezdce je však na neděli připravena exhibiční soutěž ve stylu Jump and Drive.

Další podrobnosti o seriálu hledejte na již zmíněných www.ponyliga.cz, kde jsou kromě podrobných informací a vždy čerstvých výsledků také nádherné fotografie Lukáše Siegra. (Na jeho stránkách www.sieger.cz najdete i množství fotek z loňského finále s výměnou koní.)

No a samozřejmě se přijďte příště podívat :-)

 

 

Dáša Heřmánková

Podobné články
Zambia vom Ellernbrook - LR

Národní pony společnost (NPS) by ráda pozvala v této sezóně všechny majitele i chovatele široké rodiny mountain a moorland plemen, jejich uznaných…

Naira Delveti - Lille Rosendals Captain Jack

Národní výstava NPS obvykle zakončuje výstavní sezónu v daném roce a dochází na ní k vyvrcholení šampionátových soutěží. Této tradici dostála i letos…