Letní šampionát NPS

4. 9. 2021 Iveta Lewingerová a Rafífa Hamoudová Autor fotek: Viktor Král

Další zajímavou událostí v kalendáři letošních výstav Národní pony společnosti byl Letní šampionát NPS, který byl z původně plánovaného místa z technických důvodů přesunut do areálu JK Opřetický dvůr. Dvoudenní setkání chovatelů, majitelů a příznivců všech původních britských plemen i miniaturních koní zorganizovala NPS s podporou ACHMK, a nejen pro diváky, ale i pro soutěžící připravila opravdu pestrý program složený z mnoha chovatelských tříd, SVT a sportovních soutěží.

Chovatelské třídy na ruce a SVT posuzovala paní Iveta Lewingerová, sportovní soutěže probíhaly pod taktovkou paní Evy Zelené a pana Jana Jelínka, který byl také autorem vozatajského parkuru zařazeného do seriálové soutěže NPS Cavalletto vozatajský šampionát 2021.

Který zahraniční chovatel slaví se svými odchovy v posledních letech úspěchy na českých výstavách či zástupci které české stáje se ujali vedení ve všech kategoriích NPS NAES Trail Šampionátu po druhém kole? To a mnoho dalších zajímavých informací najdete v naší reportáži.

Sobotní dopoledne otevřely SVT. Svou příležitost nejprve dostali Mladí vystavovatelé. V mladší věkové kategorii se nám představilo celkem 7 dvojic. Úkolem každého předvádějícího bylo korektně předvést poníka v pohybu po obvodu výstavního kruhu, dále museli zvládnout výstavní postoj a předvedení poníka na středové čáře. S hrdostí můžeme říci, že nám zde roste generace velmi šikovných a empatických vystavovatelů, kteří již v takto raném věku zvládají požadavky této výstavní třídy na výbornou a mohli by být vzorem i pro některé dospělé.

Mezi ně určitě můžeme zařadit talentovanou sedmiletou vítězku Adélku Oswaldovou, která vystavovala WMP valacha Russel Pipit (Jízdárna Lhota), šikovného druhého umístěného osmiletého Kristiána Lukeše, jehož partnerem byl v této výstavní třídě osvědčený a všestranný shetlandský pony Victor of Very (JK Valdar) a v neposlední řadě i bronzová průbojná a nebojácná šestiletá Elvíra Delveti, předvádějící shetlandského ponyho dánského chovu Lille Rosendals Captain Jack.

Všichni tři velmi dobře předvedli své svěřence jak v kroku, tak i v klusu a první dva již dokázali postavit koně správně do výstavního postoje. Laikům může připadat vystavování koní na ruce jako „velice jednoduchá činnost“, ale ten, kdo si to vyzkoušel na vlastní kůži, ví, že se za tím skrývá mnoho úsilí a je třeba se naučit s koněm správně komunikovat.

Velkým problémem bývá správný odhad tempa v klusových pasážích, kdy se kůň buď loudá, nebo naopak pospíchá, křivost předváděných koní, kteří jsou okolo svého předvádějícího „stočeni do rohlíku“ a přechody (naklusání a přechod do kroku), které bývají buď rozvláčné, nebo příliš násilné. Tuto výstavní třídu podpořila krásnými věcnými cenami paní Petra Tomášková. Za její podporu děkujeme.

V kategorii Mladých vystavovatelů od 9 do 16 let zabodovaly reprezentantky FARMY CHMEL, které si vybojovaly první dvě místa. Zvítězila Adélka Štechrová s WMP valachem Vazan Roderickem před Sandrou Švarcovou se
shetlandskou klisnou Babetou. U Rodericka bylo vidět, že pokyny své vystavovatelky akceptuje a bez prodlení je plní, což je krásný příklad dobré komunikace a porozumění. Sandra potřebovala maličko více času, aby svou
klisnu postavila do výstavního postoje. Třetí místo obsadil jeden z nováčků – Eliška Bučková s WMP valachem polského chovu Priamem, který se předvedl jako velmi ochotný pony s dobrým charakterem vhodný pro práci s dětmi.

Výstavní jezdecká třída Lead Rein klade na předváděného poníka velké nároky, a to nejen z hlediska exteriéru a typu. Důležitá je rovněž jeho připravenost, ochota a vstřícnost, vyhovující temperament a odpovídající mechanika pohybu. Celkový obrázek pak dotváří malý jezdec a vodič. Do výstavní třídy určené MM plemenům a MMPBr nastoupilo 7 týmů. O prvenství zde bojovalo 5 valachů a 2 klisny. Nejlepší předvedení jsme mohli vidět v podání zástupců Jízdárny Lhota.

Zkušený WMP Russel Pipit na svém hřbetě nesl Adélku Oswaldovou a jako vodič je doprovázela paní Žaneta Oswaldová. Jejich předvedení dosahovalo profesionální úrovně a vyneslo jim první místo. Druhé a třetí místo bylo velmi těsné. Jak v případě druhého umístěného Kristiána Lukeše s Lille Rosendals Merlinem a vodičem panem Davidem Lukešem, tak v případě třetího umístěného Dominika Lukeše s Victorem of Very a vodičem paní Petrou Lukešovou (JK Valdar) jsme mohli vidět kvalitativně srovnatelné prezentace i dobře zvládnuté individuální úlohy. Oba poníci ukázali příjemný temperament a dobrý charakter.

O pořadí zde rozhodl lepší typ a souladnost a vyrovnanost tělesných proporcí Lille Rosendals Merlina. Někteří ze soutěžících se v této třídě potýkali s nesoustředěností svých poníků, kteří byli z nějakého důvodu v tenzi a nechtěli spolupracovat, nebo jejich projev byl na tuto výstavní třídu příliš hektický.

Za zmínku určitě stojí, že v posledních letech bylo do ČR dovezeno několik shetlandských poníků z dánského chovu manželů Tovgaardových (Lille Rosendals & Riccalton DK), kteří se dokázali prosadit nejen v klasických
chovatelských třídách, ale vykazují i velmi dobré pracovní vlastnosti a úspěšně soutěží i ve speciálních výstavních třídách a sportovních soutěžích.

Ve třídě Nadějí, kde startují nováčci, zvítězila pětiletá Julie Slavotínková s WMP valachem Goldmane Dickson a vodičem paní Terezou Slavotínkovou (Farma Sýkorův mlýn). Druhé místo si domů odvezla čtyřletá Naira Delveti s WPBr valachem českého chovu Nugetem von Deshaides, v doprovodu vodiče paní Dity Delveti, k jehož silným stránkám patří vyhovující temperament a ochota spolupracovat. Třetí místo obsadil další z nováčků letošní sezóny Štěpánek Bouchal s valachem Timmy Drago a vodičem paní Nikol Bouchalovou (Farma Valiště).

Ideální poník pro začínajícího jezdce do výstavní jezdecké třídy First Ridden by měl ve výstavním kruhu ukázat několik důležitých vlastností. Jsou jimi klid, rozvaha a soustředěnost, ochota spolupracovat se svým jezdcem, vyrovnanost a trpělivost, a k tomu všemu by ještě měl v co největší míře naplňovat požadavky stran exteriéru a typu, který na něj klade plemenný standard.

Většinu těchto požadovaných vlastností jsme pak mohli vidět u prvních tří umístěných. O pořadí na těchto místech rozhodla schopnost udržení rozdělení při práci ve skupině, a dále kvalita klusových a cvalových pasáží v individuální
úloze. Vítězkou se stala Anička Sixtová s Glebedale Isabella (Jízdárna Lhota) před svou stájovou kolegyní Adélkou Oswaldovou s Russel Pipitem a Adélkou Štechrovou s Vazan Roderickem (FARMA CHMEL).

Zkušenější jezdci bez jakéhokoliv věkového omezení si na výstavách mohou vyzkoušet jezdeckou výstavní třídu Open Ridden, kde své koně předvádějí ve skupině již ve všech chodech a do své individuální úlohy potřebují zařadit také pasáž prodlouženého cvalu. Svůj premiérový start zde ve vítězství proměnila sympatická a nadějná dvojice ze stáje Remedis s.r.o. – Patrik Hlavsa a velšský pony v typu kob Limetree Brave Pinkie.

Sobotní odpoledne pak vyplnily různé sportovní třídy. Výsledky trailových soutěží byly započítávány do seriálové soutěže NPS NAES TRAIL ŠAMPIONÁT 2021. Zde soutěžícím asi nejvíce „zatopil“ bazének s vodou a ulička s kužely. Přípravu na trailové soutěže rozhodně nepodcenili reprezentanti FARMY CHMEL, kteří opanovali všechny tři vypsané trailové kategorie.

Mezi dětmi si výrazný bodový náskok před soupeři po dvou kolech vybudovala Sandra Švarcová s Babetou, v juniorské kategorii zvítězila Adélka Štechrová s Vazan Roderickem a mezi seniory byla nejúspěšnější Martina Maršíková s Vazan Roderickem, která jako jediná absolvovala celý kurz s čistým kontem.

Nedělní program otevřely vozatajské soutěže. Je potěšující, že zájem o tyto soutěže stále roste. Vozatajské parkury i drezury byly započítávány do seriálové soutěže NPS CAVALLETTO VOZATAJSKÝ ŠAMPIONÁT 2021.

V kategorii dětí si po dvou kolech drží vedoucí pozici Jiří Černý s valachem Viky of Very (Farma Černý, Benátky) a mezi juniory se o první místo dělí Marie Liptáková s Ivysen Merlinem (stáj Remarrk) a Karolína Machová s EBF Johns Only You (JKM Team). V kategorii dospělých si v průběhu dvou kol vybudovala náskok pěti bodů Zuzana Dotlačilová se Sisi (Farma Chikita).

Po vozatajských parkurech a drezurách bylo kolbiště připraveno pro předvádění miniaturních koní na ruce, kteří se představili v kategoriích Amatér, AOTE, Open Halter, Not AMHA a Junior.

Mezi nejúspěšnější miniaturní koně patří tříletý hřebec z chovu paní Evy Véghové – Magic Dance Cavalletto, který je synem trojnásobného čestného šampiona holandské PK NMPRS hřebce J.S.Deputy You’ve Got a Friend. Mladý hřebec zde získal 3 tituly Supreme šampiona, a to v kategoriích Amatér, AOTE a NOT AMHA, kde reprezentoval sekci A2, tedy koně s KVH do 34 inch.

Obdobného výsledku dosáhla v sekci B jedna z mladých klisen paní Elišky Škodové – TIP TOP CHLOE (chov. paní Veronika Procházková), která ukázala krásný pohyb, korektní stavbu těla a její výkon ve výstavním kruhu se s každým dalším předvedením zlepšoval.

Prosadila se v kategoriích AOTE, Open Halter a NOT AMHA. Ze stejného chovu pochází i dvouletý valach s atraktivním zbarvení hnědý leopard - Tip Top Charlie (chov. i maj. paní Veronika Procházková), který si vybojoval titul Supreme šampiona sekce B v kategorii Amatér.

Krásným úspěchem se může pochlubit také stáj Acro Farm, jejíž letošní odchov dosáhl v kategorii Open Halter (sekce A) až na titul Supreme šampiona. Jedná se o vnučku světových haltrových vítězů: hřebce Wisteria Monarch Spot’n Dots a klisny Willow Creeks Jamaica Me Dance, která dostala jméno Diamonds Boom on Scarlett’s O’Harra Acro Farm. Klisnička se již v raném věku projevila jako velký „showman“ a s podporou zkušené vystavovatelky paní Martiny Švecové podala ve výstavním kruhu skvělý výkon. V letošním roce byla sekce A v ČR rozdělena na 2 samostatně hodnocené kategorie: A1 – pro koně s KVH do 32 inch a A2 pro koně do 34 inch.

Nejúspěšnějším koněm sekce A1 se stala dvouletá klisna Minie Amálkov (chov. A maj. Mgr. Marina Hofmanová), dcera hřebce Nirvana’s Breaking Thru, která na LŠ NPS získala 3 tituly Grand šampionky klisen v kategoriích AOTE, Open Halter a NOT AMHA. Miniaturní koně jsou velmi oblíbení i mezi juniory a právě v juniorských třídách jsme mohli vidět mnoho skvělých výkonů. Tím nejlepším byl výkon Karolíny Machové, která vystavovala valacha SBM American Gangster a jejíž práce s koněm dosahuje již profesionální úrovně. Součástí chovatelských tříd pro miniaturní koně je také třída pro jedince zapsané v RHVK pod českou PK. Zde byla nejúspěšnější klisna Sisi (maj. paní Zuzana Dotlačilová).

Ačkoliv nejsou miniaturní koně určeni pro práci pod sedlem, v zápřeži se cítí jako doma a jejich majitelé si s nimi mohou užívat mnoho radosti v drivingových třídách, kde vídáme jak juniorské, tak seniorské vozataje. Dvě vítězství z juniorského drivingu si domů odvezla Karolína Machová. V sekci A startovala s valachem SBM American Gangster, v sekci B s valachem EBF Johns Only You. V seniorské kategorii si prvenství vybojovala Zuzana Dotlačilová s klisnou Sisi (Farma Chikita).

Byl to krásný víkend plný skvělých zážitků. Děkujeme všem, kteří se na něm podíleli, tedy soutěžícím, pořadatelům i technickému personálu, posuzovatelům i rozhodčím, a rovněž našim partnerům a sponzorům, bez jejichž pomoci a podpory by bylo velmi obtížné akci takového rozsahu uspořádat: Jezdecké potřeby Cavalletto, Stáj NAES – Salazarův dvůr Telce, ACHMK, spol. Kmitex, paní Petra Tomášková a facebooková skupina Patlaniny od Haniny.

Kompletní fotodokumentace z obou výstavních dnů od pana Viktora Krále je k dispozici na stránkách o speciálních výstavních třídách: https://www.svtinfo.cz/fotografie/fotografie-2021/

Podobné články
Zambia vom Ellernbrook - LR

Národní pony společnost (NPS) by ráda pozvala v této sezóně všechny majitele i chovatele široké rodiny mountain a moorland plemen, jejich uznaných…

Naira Delveti - Lille Rosendals Captain Jack

Národní výstava NPS obvykle zakončuje výstavní sezónu v daném roce a dochází na ní k vyvrcholení šampionátových soutěží. Této tradici dostála i letos…