II. Regionální výstava VALEČ 2000

Dne 20. května se konala II. jarní regionální výstava pony a malých koní všech plemen při příležitosti Slavnosti květů, která se každoročně koná v obci Valeč, okres Karlovy Vary. Se svou klisnou jsem se úspěšně zúčastnila již tří výstav, takže se na těchto akcích cítíme jako ryby ve vodě.

Letos jsme ale měly připravené další dva koníky, na jejichž výsledky jsem byla velmi zvědavá. Vedle letos 5 leté klisny Orgie jsem do Valče vezla jejího letošního hřebečka Omara a také svého 3 letého valacha Dastyho, kterého jsem koupila před rokem a na loňské výstavě v Manětíně nebyl příliš dobře hodnocen, protože po dlouhodobém pobytu na pastvině a převozu do nového místa nebyl ještě v dobré formě. Přez zimu se ale dal pořádně dohromady a tak jsem s napětím očekávala reakce posuzovatelů na letošní první výstavě.

Jelikož koně máme v Praze, uvítala jsem možnost ustájení i ubytování, které nám velmi ochotně poskytl pan Mojmír Fiala, dlouholetý chovatel velšských pony, na svém statku ve Verušičkách, které jsou zhruba 10 km od Valče. Na výstavy vždy vozíme koně vypůjčeným vozíkem, který je na dva koně, takže jsme museli jet nadvakrát a to znamenalo samozřejmě odvézt koně den před výstavou.

Devatenáctého května jsme se tedy sešli na statku a všechno připravovali k odjezdu. Připraven byl řidič, který to vždy všechno odřídí a kterému jsem velmi vděčná za to, s jakou ochotou a nadšením se s námi vrhá do každé akce - můj tatínek Karel Rambousek. Postupně přicházely slečny, které chodí k mým koním na statek pomáhat a jezdit. Všechno bylo naplánováno předem, takže každý věděl, jaký je jeho úkol a kde má v kterou chvíli být.

První jsme na statek ve Verušičkách převezli klisnu Orgii s hřebečkem Omarem. Statek jsme našli celkem snadno a uvítal nás na něm pan Petřík, správce, který nám ukázal prostorné boxy, které byly pro naše koně připraveny. Zjistili jsme, že s našimi koníky bude nocovat nejen velšský hřebec, ale i několik kraviček, telat a býků. Pro některé z mých pomocnic bylo setkání s krávami velkým zážitkem. Boxy byly perfektní, nastlané; dostali jsme seno a vodu pro koně. Na statku zůstala jedna slečna a my jsme jeli do Prahy pro valacha.

Nakládání i cesta proběhly celkem dobře a tak jsme za soumraku na statku ve Verušičkách vyložili Dastyho a od pana Fiali zjistili, kde budeme ubytováni my. Řidič odjel do Prahy a s námi na statku zůstal můj přítel Pavel a dalmatin Artuš. Společně jsme se najedli a ještě si povídali nejen o zítřejší výstavě, ale o všem možném - vládla dobrá nálada. Před spaním jsme se ještě šly já a Iva podívat na koně, jak se jim daří - vypadali celkem spokojeně.

Druhý den ráno nás přivítala zatažená obloha, zima a mírný deštík... Marně jsme doufali, že na den výstavy bude pěkné počasí. Podobné počasí vládlo potom celý den, akorát občas prosvětlené paprskem slunce a chvilkou tepla. Pokud jsme předváděli naše koně, v 99% buď pršelo celou dobu, nebo aspoň chvilku při dekorování...

Ráno odjel Pavel ještě s jednou slečnou do Valče, aby připravili elektrický ohradník, ve kterém koně celý den byli. První se naložila klisna s hříbětem a odvezli na místo konání výstavy. Jako druhý se nakládal a vezl Dasty, který nám při nakládání připravil horké chvilky, že jsme do poslední chvilky nevěděli, zda se nakonec naloží nebo ne... To tak bývá - když to člověk nejvíc potřebuje, tak si koník postaví hlavu; samozřejmě po zkončení výstavy byl Dasty naložen okamžitě!

Výstava se koná v nádherném zámeckém parku a každoročně na ní přijíždějí posuzovat posuzovatelé z Německa. Poníci a malí koně jsou rozděleni do několika kategorií podle plemenné příslušnosti (nebo příslušnosti k rázům) a vrámci každé kategorie jsou čtyři třídy podle věku. Letos se ve Valči sešlo 6 kategorií: Shetlandský pony, Jezdecký pony, Hafling, Malý sportovní kůň, Velšská plemena pony a cob a Welsh Part-Bred. Třídy jsou již klasicky: třída Klisen a valachů 4 letých a starších, třída Klisen do 1/2 roku věku vystavovaných pod matkou; třída Mladých pony od 1 do 3 let věku a třída Hřebců 4 letých a starších.

Koně jsou předváděni v kroku a klusu; posuzuje se exteriér, pohyb i povaha. První umístění ve třídách se spolu utkají v šampionátu kategorie; šampioni kategorií se utkají v šampionátu výstavy. První umístění ve třídách Mladí pony od 1 do 3 let věku a Hříbata do 1/2 roku věku pod matkou se utkají v šampionátu Mladých pony.Tyto podmínky se na různých výstavách mohou lišit, ale takto to bylo ve Valči.

Ocenění poníci dostávají barevné floty, šampioni poháry a šampioni hlavních šampionátů dostávají poháry a šerpy. Kromě samotných výstavních tříd se konají jezdecké soutěže pro děti; soutěž ve skoku mohutnosti, kde se konečný výsledek přepočítává koeficientem výšky poníka, aby byly srovnatelné výsledky různě vysokých poníků; soutěž mladého vystavovatele, kde je posuzováno předvedení poníka dítětem a také soutěž rodin, kde je posuzován jeden dospělý hřebec nebo klisna a dva potomci.

Na letošní výstavě se sešlo kolem 50 poníků. Posuzovat ze SRN tentokrát přijel pan Fritz Lehmann. Celou výstavu velmi poutavě a profesionálně komentovala paní Iveta Fialová z hřebčína Dollom Mostec a rozhodčí pro jezdecké hry byla paní Petra Blažková z hřebčína Trawel Štichovice.

Výstavu zahajovala kategorie Shetland pony, která byla velmi silně obsazená, ačkoliv to tak na první pohled do katalogu nevypadalo. Šampionkou kategorie se stala klisna Sametka (ryzka, nar. 1997, KVH 85 cm, maj. E. Nováková) a vicešampionem kategorie se stal hřebec Filípek (černý strakáč, nar. 1989, KVH 98 cm, maj. Z. Čermáková).

Po první kategorii proběhla soutěž Mladý vystavovatel, kde děti do 14 let ukázaly, jak umí poníka předvést a jak se dokáží pro předvádění vhodně obléci a upravit. Nerozhodovalo zde pohlaví poníka, ani jeho plemenná příslušnost, nýbrž schopnost dítěte ponyho předvést. První místo zde získala Sabina Rašková s klisnou Pepinou (Shet. pony).

Následovala kategorie Jezdecký pony, kde byla obsazena pouze třída Klisen a valachů 4 letých a starších, takže první umístěný kůň se zároveň stal šampionem kategorie a druhý umístěný se stal automaticky vicešampionem kategorie. V této kategorii jsem vystavovala svou klisnu, takže samozřejmě pro nás to bylo velmi napínavé; pan Lehmann si dával záležet, aby opravdu posoudil poníky pečlivě a před konečným rozhodnutím si ještě nechal prvního a druhého poníka znovu předvést v klusu. Nakonec se šampionem kategorie stala klisna Orgie (hnědka, nar. 1994, KVH 147 cm, maj. M. Rambousková) a vicešampionem kategorie se stal valach Gonny (ryzák, nar. 1993, KVH 143 cm, maj. M. Marková).

Další výstavní kategorií byla kat. Hafling, kde se šampionem stal hřebec Mozart (ryzák, nar. 1997, KVH 141 cm, maj. F. Mikeš) a vicešampionem kategorie hřebec Majk (ryzák, nar. 2000, maj. F. Mikeš).

Následovaly jezdecké soutěže pro děti na ponících, které byly rozděleny podle věkových kategorií. Nechyběla ani soutěž ve skoku mohutnosti, která je na každé výstavě velkým lákadlem a ve které porovnávají své výkony poníci různých výšek.

V kategorii Malý sportovní kůň byl, bohužel, pouze jeden jediný kůň - hřebec Kizbach (prokvetlý hnědák, nar. 1998, maj. TJ Verušice), takže se stal vítězem této kategorie.

Následovala Velšská plemena pony a cob, což byla nejsilněji obsazená kategorie. Posuzovaly se zde všechny čtyři sekce Welsh pony najednou, takže tu vedle sebe stály Welsh Mountain Pony i Welsh Cob a pan posuzovatel měl před sebou velmi náročný úkol. Šampionem této kategorie se nakonec stal hřebec Friars Royal Surprise (ryzák, nar. 1992, KVH 122 cm, Welsh Mountain Pony, maj. Hřebčín Dollom Mostec) a vicešampionem se stala klisna Dollom Centwrion (ryzka, nar. 1998, Welsh Mountain Pony, maj. Hřebčín Dollom Mostec).

Ve výstavní třídě Rodiny se nejvíce líbila kolekce, kterou tvořil hřebec Friars Royal Surprise a jeho potomci - klisna Dollom Centwrion a klisna Dollom Savannah (vše Welsh Mountain Pony).

Následovala poslední výstavní kategorie - Welsh Part-Bred, ve které jsem opět měla své zástupce, takže jsme znovu prožívali velké napětí. Náš hřebeček Omar se, bohužel, neměl ve své třídě s kým srovnávat, takže dostal svou první žlutou flotu (a doufáme, že ne poslední). Valach Dasty už ale měl čtyři konkurenty - obstál výborně a získal 1. místo, čímž postoupil do šampionátu kategorie. Šampionem této kategorie se jako na každé výstavě stal opět hřebec Shoshon (bělouš, nar. 1991, KVH 148 cm, maj. P. Bartoňová) a vicešampionem valach Dasty (ryzák, nar. 1997, KVH 150 cm, maj. M. Rambousková).

Následovaly hlavní šampionáty výstavy; nejprve se vybíral Šampion výstavy - tohoto šampionátu se zúčastnili všichni šampioni jednotlivých tříd. Šampionem výstavy se opět stal hřebec Shoshon (toto hodnocení získá na každé výstavě, takže už to není žádnou novinkou) a vicešampionem výstavy se stal hřebec Friars Royal Surprise. Do Šampionátu mladých postupovali všichni první umístění ve třídách Mladí pony od 1 do 3 let věku a Hříbata do 1/2 roku věku pod matkou. V tomto šampionátu jsem tedy měla svého valacha a hřebečka. Letošním šampionem mladých se stala klisna Dollom Centwrion a vicešampionem mladých se stal valach Dasty.

Po šampionátech ještě následovaly další jezdecké soutěže pro děti na ponících a my už se pomalu začali chystat k odjezdu. Prvního jsme do Prahy vezli Dastyho a Orgie s Omarem zatím čekali v ohradníku, který jsme jim zvětšili i o Dastyho půlku. Pásli se a dostali i svou večeři; vrátili jsme se pro ně asi v osm hodin večer. Ve stáji vládla dobrá nálada a nadšení z našich výsledků - když jsem vystoupila z auta s náručí plnou flot a s pohárem, všichni chtěli samozřejmě slyšet vyprávění do nejmenších detailů. Nebyl na to ale ten den čas - museli se převézt koně, postarat se o jejich pohodu a odpočinek a i všichni lidé kolem byli po těch dvou dnech unavení. Rozešli jsme se někdy kolem dvanácté hodiny v noci, všichni s dobrým pocitem, že jsme to perfektně zvládli a že máme další nezapomenutelné zážitky, zvýrazněné ještě báječným úspěchem našich koníků!

Ráda bych poděkovala organizátorům výstavy, posuzovatelům, rozhodčím, milé hlasatelce a vůbec všem, kteří se na této akci podíleli! Ze svého týmu samozřejmě nejvíc mému tatínkovi, bez kterého bych se asi těžko mohla zabývat chovem koní a jezdit na různé akce - je to on, kdo mě nejvíce podporuje a umožnil mi vyplnění mého dětského snu! Nemohu ale nepoděkovat také pomocnicím - nadšenkyním, které chodí denně pomáhat do stáje a které jsou na akcích nepostradatelné, protože celý den koně "leští", nosí jim vodu, dohlíží na ně a připravují je pro předvedení; pomáhají zvládnout hříbě, které pochopitelně maminka zajímá ze všeho nejméně a pomáhají při nakládání i vykládání koní. Musím poděkovat svému příteli, který to se mnou zvládá i přez to, že sám aktivní "koňák" není a spíš se jen tak smířil s osudem a tím, že já a koně jsme prostě neoddělitelní... Děkuju všem báječným lidem, kteří mi všelijak pomáhají a stojí při mně! Moje úspěchy jsou i Vašimi úspěchy; každý jste se na nich podílel a přispěl tak svou troškou do mlýna.

A koně? Ti se další den zase spokojeně pasou ve výběhu; na včerejšek už úplně zapoměli, protože mají důležitější starosti než je přemýšlení o slávě... Často si říkám, jestli vůbec chápou, proč je vezeme tolik kilometrů daleko od domova, aby se tam prošli a proběhli před pár lidmi a pak na ohlávku dostali barevnou mašli... Možná to také berou jako přátelská setkání s dalšími koňmi, možná to nechápou a možná je jim to úplně jedno - vždyť všude dobře, ale doma nejlíp! A to, chudáci, netuší, že už na ně zase chystáme další velké stěhování, předvádění a možná - kdo ví - i další ocenění. Ale na to si musíme nějaký čas ještě počkat..

Podobné články
Zambia vom Ellernbrook - LR

Národní pony společnost (NPS) by ráda pozvala v této sezóně všechny majitele i chovatele široké rodiny mountain a moorland plemen, jejich uznaných…

Naira Delveti - Lille Rosendals Captain Jack

Národní výstava NPS obvykle zakončuje výstavní sezónu v daném roce a dochází na ní k vyvrcholení šampionátových soutěží. Této tradici dostála i letos…