WBFSH hodnocení plemeníků 2020: drezúra

20. 12. 2020 The Horse Magazine Autor fotek: © archiv Horse Magazine

Minule jsme probrali plemeníky umístěné v žebříčku WBFSH disciplín skoky a všestrannost, dnes si přečtěte analýzu žebříčku v drezúře. Zajímá vás, co Johann Hamminga řekl o Jazzovi?

Drezúrní žebříček byl ovládnut dvěma nejlepšími Holanďany, Johnsonem (z matky po Flemmingh), který si prohodil místo se svým otcem Jazzem (Cocktail x Ulster). Sandro Hit (Sandro Song x Ramino) si udržel třetí místo druhý rok za sebou, zatímco čtvrtý Quaterback (Quaterman x Brandenburger) si o jedno místo polepšil. V elitní top 10 se objevili jenom dva nováčci – Florencio (Florestan x Weltmeyer), který se posunul z jedenáctého místa na páté, a San Amour (Sandro Hit x Plaisir d’Amour), který se na deváté místo posunul ze šestnáctého místa. Vivaldi (Krack C x Jazz) se postupně propracovává žebříčkem nahoru, loni byl devátý, letos šestý. Fidertanz (Fidermark x Ravallo) si své sedmé místo udržel a Don Schufro (Donnerhall x Pik Bube I) je osmý (loni desátý), a De Niro (Donnerhall x Akzent II) desátý, když loni byl čtvrtý.

Nyní se zdá, že nadvláda Donnerhalla v drezúrním chovu se vytrácí, De Niro zemřel v roce 2017 a Don Schufro loni. Ostatní plemeníci z linie D již jsou za svým zenitem; 11. Don Frederico se narodil roku 1997 a jeho chovná kariéra je nyní ovlivněná WFFS pozitivitou, 12. Diamond Hit je také narozený roku 1997 a 16. umístěný Donnerhallův vnuk Dimaggio (Don Primero x World Cup I) se narodil roku 1995. Veliká naděje D linie Desperados FRH (De Niro x Wolkenstein II) se narodil roku 2001, ale letos zemřel.

Žebříček také demonstruje, jak důležitou roli hraje jezdec a Jazz je toho skvělým příkladem. Pokud by se mladý Jazz nesetkal během testace roku 1994 s trpělivým a nadaným jezdcem Johanem Hammingou, asi by se nikdy nestal slavným.

Johan Hamminga při tréninku Adelinde Cornelissen s Jazzovým synem Parzival

Johan Hamminga k Jazzovi řekl: „Jezdil jsem ho během testu v prvních třech týdnech. Byl vystrašený, nervózní. První dva týdny jsem jezdil ve velmi malém prostoru, zpočátku pouze pět x deset metrů a každý dnem jsme prostor zvětšovali. Pak začal věřit svému jezdci a to bylo velmi důležité, protože když vám kůň věří, je v klidu, tak pak od něj můžete něco chtít. Jazz zpočátku nevěřil ničemu, takže jsme se snažili vybudovat dobrý vztah. Po čtrnácti dnech se cítil lépe, tak ho mohl začít jezdit jeden z mých jezdců.“

„Jazz měl štěstí, že prošel výkonnostním testem. Každý den jsme o něm diskutovali, jestli ano či ne. Ale po třech týdnech začal ukazovat, že v něm něco je, že bude dobrý. A nyní je to plemeník století s 80 potomky v Grand Prix soutěžích.“

Za poznámku u Jazze stojí, že někteří jezdci měli velmi špatnou zkušenost s potomky Johnsona a jedna z nejlepších stájí v Holandsku zastává názor „žádný Johnson ve stáji, ani z jeho dcery“. Na druhou stranu, dva z šesti koní, kteří napomohli KWPN k vítězství ve WBFSH, jsou po Johnson a to hovoří samo za sebe.

Umístění v top 10 není zárukou pro to, že potomstvo bude zářit ve velkém sportu a často je umístění výsledkem jediného potomka. Například Vivaldi je jediným plemeníkem v top desítce, který dal potomka, který sám byl hodnocen v top deseti a to 7. Desperado N.O.P. (z matky po Havidoff). Ale další potomek Vivaldiho v žebříčku je pak až na 149. místě. Dokonce Don Schufro, který má koně číslo jedna Weihegold (z matky po Sandro Hit), má dalšího až na 36. místě. Jiným příkladem je v žebříčku plemeníků na 30. pozici umístěný Son de Niro (De Niro x Balzflug), který má v přehledu potomstva 5. Zaire-E (z matky po Jazz) a dalšího až na 257. pozici. Plemeník Damon Hill (Donnerhall x Rubinstein), který je sám v žebříčku hřebců na 22. místě, má v žebříčku koní 6. Daily Mirror (z matky po Florestan), a další nejlepší potomek je 137. Dalším takovým plemeníkem je na 32. místě Dressage Royal (Donnerhall x Rubinstein), jehož Damsey (z matky po Rituel) je 4. a další nejlepší potomek až 401.

V minulosti jsme kritizovali výsledky Dressage Breeders Award, když cenu dostala chovatelka Weihegold, Inge Bastion, navzdory tomu, že jiný chovatel měl v top 20 rovnou dva koně. Letos žádné sporné výsledky nejsou, protože Inge má v žebříčku kromě 1. Weihegold i 18. Blue Hors Zatchmo (Zack x Donnerhall).

Nyní k drezúrním statistikám

Nejvíce hříbat z top 10 plemeníků má Jazz (2825) a nejméně San Amour (812).

Průměrné procento plnokrevné krve u elitní desítky je pak 34,1 %, což je lehké snížení od loňských 34,7 % jako důsledek toho, že se Don Frederico nedostal do elitní top 10. Největší procento krve u plemeníků letošního roku je 46,1 % u Vivaldi, a nejméně má Fidertanz, pouhých 18,6 %.

Pohled na statistiky potomstva v %, kteří byli schopní dosáhnout na úroveň Prix St George+ a v Grand Prix, ve spojení s celkovým hodnocením hřebce v žebříčku, nám dává asi nejkomplexnější obrázek. Než lidé začnou protestovat, že by se v úvahu měl brát věk potomstva atd., tak si uvědomte, že žádný žebříček není dokonalý, ale při jednotném užití poskytuje užitečnou zpětnou vazbu.

Lídrem obou kategorií (Prix St. George/Grand Prix potomstvo) je Don Schufro, když 14,0 % jeho potomků soutěžilo na úrovni Prix St George a výše, 5,0 % jeho potomků pak v Grand Prix. Dalšími plemeníky jsou Sandro Hit (4,3 % / 13,0 %), Jazz (4,2 % / 12,0 %), De Niro (3,8 % / 8,5 %) a Quaterback (3,5 % / 10,5 %).

Podobné články
Zambesi

Zambesi TN je první z ohlášených novinek ZH Písek pro rok 2023. Jedná se o letos 19letého KWPN hnědáka s působivým potomstvem, který se snadno může…

I. předvýběry hřebců pro plemennou knihu českého teplokrevníka se konají 25. ledna v ZH Tlumačov a 26. ledna v Zemském hřebčinci Písek.