Plemeníci anglického plnokrevníka: Stane se Scyris šampiónem i v roli otce?

16. 1. 2011 ondřej blahník Autor fotek: fotokisza.com

Představujeme dalšího člena napajedelské sestavy, SCYRISE, kterého čeká třetí připouštěcí sezóna. Jeho potomci se tedy na dráze zatím neukázali, ale k mání budou letos jeho první ročci.

Jeho dostihové úspěchy asi netřeba detailněji připomínat, přičemž bilance třiceti pěti vítězství z dvaapadesáti startů ozdobená pěti tituly sprintera roku v řadě o mnohém vypovídá. Pravdou ovšem také je, že Scyrisovo mezinárodní srovnání se takřka výhradně omezuje na středoevropský region, přičemž v českém chovu působí řada plemeníků úspěšných v black - type dostizích. Populární bělouš nicméně několikrát naznačil, že při odvážnějším menežování by v jeho silách byly i výraznější úspěchy.

ScyrisNejzřetelněji to dal najevo v srpnu roku 2005, kdy jedinkrát vycestoval na západ od našich hranic a v kategorii listed na dráze v Kolíně nad Rýnem obsadil čtvrtou příčku. Tento výsledek je o to cennější, že tehdy mu situaci komplikovala neoblíbená měkká dráha a v podobné konkurenci by potřeboval spíše rovný kilometr než distanci 1200 metrů. Špatně Scyris nevychází ani ze srovnání s německým Sachem, na něhož narazil celkem třikrát v Bratislavě a Ebreichsdorfu. Skóre těchto soubojů totiž vyznívá 2:1 pro bývalého Holčákova svěřence, přičemž Sachův německý handicap se v té době pohyboval kolem devadesáti kilo.

Otcem Scyrise je Sadler's Wellsův syn In Camera, jehož doménou byly naopak supervytrvalecké distance, když jeho největším úspěchem je čtvrtá příčka ze St. Legeru a i většina jeho potomků se prosazuje na dlouhých tratích. Přestože tedy Scyris platil na dráze za sprintera, nemusí to tak nutně platit i o jeho chovné produkci. Navíc sám Scyris, přestože na vytrvaleckých tratích jinak příliš úspěšný nebyl, stále drží rekord bratislavské dráhy na 2200 metrů. Potomci In Camery jsou také výbornými překážkáři. Zmínit si z nich určitě zaslouží vítěz jedné z letošních kvalifikací, Aspirant, dvojnásobný vítěz pardubického Zlatého poháru Ner nebo Sakenos, který se třikrát prosadil nad britskými proutěnými překážkami.

Úspěšnému využití Scyrisových potomků i nad překážkami napovídá i mateřská strana rodokmenu, když jeho polobratr Satis se z Polska třikrát vydal na pardubický rámcový program Velké pardubické a získal v něm dvě pátá místa. Jinak mateřská strana Scyrisova rodokmenu je především zdrojem jeho rychlosti, když druhý nejúspěšnější potomek Scyrisovy dvakrát vítězné matky Scytie Secemin bodoval na nejvyšší scéně už ve dvou letech a i poté byly jeho parketou distance do jedné míle.

Scyris, přestože svou třídu výrazněji neprověřil v západních black - type dostizích, tedy rozhodně je nadějným plemeníkem a byť na dráze platil za excelentního sprintera, u jeho potomků to notně platit nemusí. V jeho původu je totiž dostatek vytrvalosti a najdeme v něm i silnou vazbu na překážkové dostihy.

Jaroslav Fabris (Vabank)

 

Tipařův palec - logoTIPAŘŮV PALEC

Internetové stránky o dostizích, specializující se na zpravodajství z domácí i zahraniční scény, servis pro sázející i zprávy z chovu plnokrevníka.

Podobné články
Zambesi

Zambesi TN je první z ohlášených novinek ZH Písek pro rok 2023. Jedná se o letos 19letého KWPN hnědáka s působivým potomstvem, který se snadno může…

I. předvýběry hřebců pro plemennou knihu českého teplokrevníka se konají 25. ledna v ZH Tlumačov a 26. ledna v Zemském hřebčinci Písek.