Kořeny moderního teplokrevníka: Quidam de Revel

12. 1. 2022 Kateřina Hanušová

Potomci, vnuci a pravnuci dnes již legendárního Quidama de Revel dokázali v roce 2021 přivézt více skokových medailí z OH a ME než zástupci kterékoli další hřebčí linie. Cenných kovů nasbírali celkem 8 a větev Quidama de Revel je dnes výrazně nejúspěšnější ze všech větví hřebčí linie Almé Z, ač to v uplynulých desetiletích zdaleka nevypadalo tak jednoznačně, když zejména německému, holandskému a belgickému chovu dominovaly větve začínající písmenem A, především zásluhou Ahorna, Anima a Athleta Z.

Děd Almé Z

Almé Z, dědeček Quidama de Revel, působil v rodné Francii čtyři sezony (1971–1974) a v té době se také narodili čtyři jeho nejvýznačnější synové v rámci SF, kteří zároveň všichni dosáhli výkonnosti 160 cm v parkurech. Hned z prvního ročníku vzešel Galoubet A, syn klusačky Viti po Nystag. Tento mohutný hřebec zvítězil již jako sedmiletý s legendárním francouzským jezdcem Gillesem Bertrandem de Balandou ve Velké ceně Wiesbadenu 1979 a ve stejném roce se umístil na 15. příčce na ME. Třikrát vyhrál mistrovství Francie (1977, 1979 a 1982), byl součástí vítězného týmu při PN v Cáchách, Torontu, Chaudefontaine a Longchampu. V sezoně 1980/81 vyhrál svému jezdci žebříček západoevropské ligy, když zvítězili ve třech soutěžích SP v řadě: v Antverpách, s’Hertogenboschi a Dortmundu. O rok později pak Galoubet A s francouzským týmem získal zlato na MS v Dublinu a současně vybojoval pátou příčku v jednotlivcích. V chovu se stal hvězdou zejména díky dvěma synům, olympijskému vítězi z roku 2004, hřebci Baloubet du Rouet, a vítězi mnoha mezinárodních Grand Prix – hřebci Quick Star. Další slávu mu přinesla vnoučata, hlavně valach Itot du Chateau, který s Edwinou Tops-Alexander slavil bezpočet vítězství v nejvyšších parkurech.

V roce 1974 se po Almé Z narodil I Love You a z posledního ročníku pak Joyau D'Or A a Jalisco B. I Love You se proslavil pod Američanem Normanem Dello Joiem, s nímž byl nejprve druhý a o rok později první ve finále Světového poháru (1983 Vídeň). V chovu se bohužel příliš neprosadil, jeho nejznámějším potomkem je Ilion Killen Rusky Ljubov Kochetové, ale má velmi slavného vnuka – Chamana (po Baloubet du Rouet), který je synem jeho dcery Jadied a proslavil se pod Lucianou Diniz a zejména pod Ludgerem Beerbaumem, na jehož stanici hřebců dnes působí. Podobně je na tom také Joyau D'Or A, který sbíral slávu v italských barvách Bruna Scolariho na OH 1984 i ME 1985, ale v produkci synů se mu tolik nevedlo, je však skvělým mateřským otcem.

Jalisco B

Otcem Quidama de Revel byl výše zmíněný Jalisco B. Na rozdíl od Galoubeta pochází z rodiny prověřené na produkci výkonných sportovních koní – matka Tanagra po legendárním plnokrevníku Furioso xx dala kromě Jalisca B ještě tři další sourozence do těžkého skákání, všechny po jiném slavném plnokrevníkovi ve francouzském teplokrevném chovu – hřebci Night And Day xx. Jednou z nich byla Geisha N, která později dala člena francouzské reprezentace, plemeníka Ephebe for Ever (Galoubet A). Další Jaliscova polosestra Quanagra (po Galoubet A) dala později známého plemeníka Cabdula du Tillard (Abdullah) a také význačnou, i když obtížnou skokanku Mic Mac du Tillard (Crusing).

Jalisco B se narodil v Normandii u chovatele G. Sabrase a díky otci své báby je z otcovy i matčiny strany 4 x 4 prochovaný na anglického plnokrevníka Orange Peel xx. Jaliscova matka Tanagra byla hvězdou Sabrasova chovu a pamětníci tvrdí, že nedala špatného koně. Tehdejší anglonormanský chov dokázal plně využít kvality plnokrevníků, aniž by se to projevilo na kohoutkové výšce, a tak Jalisco B dosáhl úctyhodné kohoutkové výšky 174 cm, přičemž nepostrádal ani obratnost, ani temperament. Jako dvouletého ho zakoupila Henriette Van Riemsdijk, pozdější manželka francouzského experta na chov, Arnauda Evaina. Henriette dobře znala Jaliscova otce Almého, protože se obsedal a začínal závodit v její stáji. Dokud byl Jalisco B v jejím majetku, dala ho jezdit Xavieru Lereddovi, synovi slavného chovatele Ferdnanda Leredda, s nímž se domluvila, že ho smějí připouštět pouze na klisny s výkonností nebo výkonným potomstvem. Jalisco B se jako pětiletý i šestiletý umístil jako osmý na francouzském šampionátu a vyhrál Velkou cenu Paříže 1983. Probojoval se do kádru pro olympijské hry v Los Angeles 1984, ale v účasti mu zabránilo zranění při jarní přípravě na španělských závodech. Poté byl prodán do Portugalska a v jejich barvách se zúčastnil dalších OH v Soulu 1988 s jezdcem Manuelem Maltou da Costa.

Následně se vrátil do Francie a zahájil chovnou kariéru, ale počet klisen byl omezen tím, že se jeho semeno nedalo mrazit ani chladit, takže připouštěl pouze přirozeně. Naneštěstí uhynul po pouhých třech připouštěcích sezonách na následky koliky ve věku 19 let. Mezitím se však již začalo ukazovat, že ačkoli byl Jalisco B ze čtyř výše zmíněných význačných Almého francouzských synů na kolbištích nejméně nápadný, v chovu to bylo právě naopak. F. Lerrede o něm v roce 1997 řekl: „Byl trochu flegmatický, měl menší respekt před překážkami a nebyl tak závodivý jako jeho slavnější polobratři. Ale byl největší, pohyboval se nejpružněji a měl nejdelší cvalový skok. Dnes, 15 let po skončení jeho sportovní kariéry lze říci, že to byl nejlepší plemeník z francouzských synů Almého této generace.“

Sportovní hvězdy po Jalisco B

Již v roce 1980 se po Jaliscovi narodila první hvězda – hřebec Olisco, který se mezinárodně proslavil pod Michaelem Matzem a mimo jiné vybojoval 7. příčku ve finále SP 1990. Je polobratrem výše zmíněného Quick Stara (Galoubet A) – z angloarabky Stelly po Nithard. O rok později se narodil Privilége (Helmut Morbitzer) a také Papillon Rouge, kterého mezinárodně jezdil X. Leredde. F. Lerrede odchoval po Jaliscovi také valacha Rochet M, který s Alexandrou Ledermann vybojoval olympijský bronz v Atlantě 1996. V roce 1982 se po Jaliscovi B narodily hned dvě absolutní hvězdy – Quidam de Revel, později 4. na OH v Barceloně, a Quito de Baussy, mistr světa z roku 1990 ve Stockholmu. V roce 1995 vedl Jalisco B žebříček WBFSH s osmi koňmi soutěžícími na nejvyšší mezinárodní úrovni. Na OH 1996 v Atlantě ho vedle Rocheta M reprezentovali ještě Surcouf de Revel, Vert et Rouge a Revoulino. V roce 2004 sklízel v Aténách slávu Epsom Gesmeray, když se s korejským jezdcem probojoval až do olympijského finále. A když jsme u sportu, zmíníme také nejslavnější vnučku – Jalisca Solier (po Alligator Fontaine z Jaliscovy dcery) byla léta velkou oporou dnešní světové jedničky Steva Guerdata.

Jedničkou se stal Quidam de Revel

Kromě celé řady význačných sportovců se Jalisco B postaral o výrazné rozšíření hřebčí linie svého otce Almého. Dal celkem 72 körovaných synů, o řadě z nich už padla zmínka v souvislosti se sportem. Mezi nimi se zcela jednoznačným králem ukázal být Quidam de Revel. Oficiálně ho odchoval princ Amaury de Broglie z klisny Dirky po Nankin, která se sama stala mistryní Evropy juniorů s Ericem Navetem a později sbírala vítězství v nejrůznějších soutěžích závodů CSIO s Nelsonem Pessoou v sedle. Na konci kariéry s ní absolvoval juniorský debut také již zmíněný Xavier Lerrede. Dirka měřila pouhé 163 cm v kohoutku, ale pocházela ze sportovně velmi prověřené rodiny a v době narození Quidama de Revel byla po své sportovní kariéře v péči rodiny Lerredových, protože princ Amaury uprchl do Švýcarska po levičáckém obratu francouzské politiky. Ferdinand Lerrede ji připustil svým oblíbeným Jaliscem B. Quidam de Revel dosáhl největších úspěchů ve francouzských barvách s Hervé Godignonem, vrcholem pak bylo 4. místo v jednotlivcích a bronz s týmem na OH 1992 v Barceloně, mezitím však dokázal vyhrát celou řadu Velkých cen (Dortmund, Řím, New York) i Pohárů národů (Řím, Dinard, Hickstead, New York). O to větší šok utrpěli francouzští patrioti, když ho v roce 1993 koupil dánský obchodník Flemming Velin a přestěhoval hřebce do Dánska. Pro časopis Horse International se Velin tehdy vyjádřil: „Jsem fanouškem plnokrevníků. Quidam je koněm, který mě oslovuje. Je nádherný. Když ho srovnáte s legendárním Northern Dancerem, těžko rozeznáte, který je který. Mohli by být dvojčata.“ Ale Thomas Velin nekoupil jen skvělého plemeníka, koupil také učitele pro svého syna Thomase. Quidam s ním vyhrál tehdy nejdotovanější halové skákání světa – Šampionát Hannoveru – a také Arhus Masters i Velkou cenu Helsinek. „Quidam mě naučil pocitům, které mám mít na opravdu dobrém koni. Když to nezažijete, jednoduše si neumíte přestavit, jaké to je. Už když byl ve vzduchu, dokázal Quidam, když bylo potřeba, přidat další rychlost, víc se zasnažit nebo skočit ještě výš, i když už se odrazil od země.“ S Charlotte Velin pak Quidam vyhrál mistrovství skandinávského dorostu.

Quidam de Revel měl sice i určité nedostatky v jezditelnosti, vzhledem k horší rovnováze svého těla se také obtížně vodil. Termín „francouzská huba“, který němečtí a holandští obchodníci i jezdci s oblibou přisuzují všem francouzským koním, vznikl zřejmě hlavně zásluhou Quidama de Revel a jeho potomků.

Plemeník rekordman

Ve Francii působil Quidam de Revel prostřednictvím chlazeného spermatu, od roku 1993 pak po celé Evropě především prostřednictvím hluboce zmražených dávek, které byly natolik kvalitní, že se počet jeho potomků přiblížil 3500 a další se ještě rodí, navzdory jeho úhynu v roce 2014.

Navzdory obtížné jezditelnosti potomků se Quidam de Revel stal ještě lepším plemeníkem, než jakým byl sportovcem. Databáze horsetelex uvádí 236 synů-plemeníků a přes 165 potomků dosáhlo výkonnosti 160 cm. V roce 2002 při MS v Jerezu de la Frontera měl na startu 10 potomků, o dekádu později ho při olympijských hrách v Londýně reprezentoval jeden přímý potomek a celá řada (pra-)vnuků – Nabab de Reve měl čtyři potomky, Nababův syn Kashmir van Schuttershof jednoho, dalšího Quidamova syna Quasimoda Z reprezentovali dva potomci a po jednom měli ještě Vigo d’Arsouilles, Guidam a Dollar de la Pierre. V letech 2003 a 2004 vedl Quidam de Revel žebříček plemeníků WBFSH. Nelze tu vyjmenovat všechny skvělé skokany, tak jen krátký výčet: Guidam, Circa Z, Tlalloc la Silla (chov. Dollar de la Pierre), Nabab de Reve, Jadis de Toscane, Furka du Village, Eve des Etisses, Diabolo du Parc, Bianca d’Amaury, Verdi TN, Sterrehof’s Calimero a v neposlední řadě jeho současná největší hvězda, krásný hřebec Quel Homme de Hus. S přibývajícími roky a rozšířením této populární linie už ani nelze podrobně sledovat počty všech jeho přímých potomků, synů, vnuků a pravnuků na šampionátech, takže se vrátím jen k číslům z OH Tokio a ME 2021. Quidam de Revel vyslal na tyto šampionáty 23 příslušníků své větve, ostatní hřebci z linie Almé Z „pouze“ 6.

Guidam a Guidam Sohn

Výše zmíněné číslo Quidamových synů působících v chovu je absolutním rekordem v produkci plemeníků pro skokový chov. Vzhledem k omezenému prostoru se tedy musíme zabývat jen těmi nejvýznačnějšími. Pro český chov je to zcela jistě jeden z prvních narozených synů, Guidam, který se prostřednictvím Guidam Sohna dnes již nesmazatelně zapsal do chovu ČT i CS a v podobě Quimera M se zasloužil o odchování jediného účastníka mistrovství světa z českého chovu narozeného po roce 2000. Guidamovým potomkem je také stříbrný olympionik z roku 2008 valach Ninja la Silla (R.-G. Bengtsson), zlatý týmový medailista z OH Londýn 2012 Vindicat (P. Charles) a dále valach Authentic (Beezie Madden), stříbrný z MS 2006 v Cáchách. Kromě toho dal Guidam téměř 40 dalších koní s výkonností 160 cm a bezpočet dalších kvalitních sportovců. Guidam je z matky po Venutard, který je synem plnokrevníka Rantzau xx, stejně jako Cor de la Bryere. Guidam dal přes 30 plemeníků, z nichž se zatím prosadil zejména někdejší mezinárodní skokan Luidam (Billy Twomey), který dal už celou řadu koní do nejvyššího sportu (např. Luibanta s Amandou Derbyshire) a rok 2021 uzavřel jako 30. ve světovém žebříčku plemeníků WBFSH.

Nabab de Reve a výkonný Kashmir

V roce 1990 se po Quidam de Revel narodil Nabab de Reve, který se stal velmi úspěšným skokanem pod Philippem Le Jeunem, s nímž pro belgický tým vybojoval bronz na MS 2002 a pátou příčku na ME 2001. Nabab de Reve má plně francouzský původ (matka po Artichaut), ale je belgickým teplokrevníkem a také ho zde od raného mládí hojně využívali v chovu. Dal zatím přes 2500 potomků, z toho 69 plemeníků a 113 koní do parkurů 160 cm.

Hned z prvního ročníku se mu narodil v současnosti velmi populární plemeník Kashmir van Schuttershof z matky po Tenor Manciais x Furioso II. Kashmir sám dosáhl s Philippem Le Jeunem výkonnosti 160 cm, včetně startů v Pohárech národů a třetí příčky s belgickým týmem na WEG v Jerezu 2002, ale zároveň hned od počátku produkoval jako plemeník výkonné skokany, z přibližně 1300 doposud narozených hříbat dosáhlo úctyhodných 100 potomků výkonnosti 160 cm.

Tím zcela jistě nejlepším je H&M All In, zlatý s týmem a stříbrný v jednotlivcích na OH v Riu 2016. V roce 2021 přivezl tento kůň dvě medaile také z OH v Tokiu, stříbro v jednotlivcích a zlato se švédským týmem, při němž mu skvěle sekundovala další Kashmirova dcera H&M Indiana s Malin Baryard-Johnsson. Všech úspěchů dosáhl All In v sedle s P. Fredricssonem a dnes budí pozornost dalšími raritami – sportuje na nejvyšší úrovni bez podkov a je ustájený ve výběhu s přístřeškem.

Z dalších potomků Kashmira patřil dlouhá léta ke světové špičce také Reveur de Hurtebise (M. Bayard-Johnsson a později K. Staut) a mnohá vítězství z dobře dotovaných GP má na kontě také Gazelle (Kent Farrington). Kashmir dal 44 synů pro chov, tak si počkáme, zda některý prorazí do špičky. Jak Kashmir, tak Nabab de Reve už chovatelskou scénu opustili, ale k dispozici jsou ještě zásoby mraženého spermatu, které se zejména v Belgii i Holandsku velmi šetrně využívají formou ICSI-embryotransferů, takže se nejspíš můžeme těšit ještě na řadu ročníků hříbat těchto skvělých hřebců.

Mistr světa Vigo D’Arsouilles

V roce 1998 narozený Nababův syn Vigo D’Arsouilles si jako plemeník nemohl udělat lepší reklamu, než vyhrát mistrovství světa 2010 v Lexingtonu – a to se stejným jezdcem, který jezdil jeho otce, tedy Philippem Le Jeunem. Dnes má registrovaných přes 1300 potomků, z nichž vyčnívají Ego van Orti, Vagabond de la Pomme, Golden Hawk, Sterrehofs Ushi či Irenice Horta, ale v nejvyšším sportu se jich pohybuje ještě dalších 34, v posledních měsících zaujala v soutěžích SP zejména Hulde G. Ze 47 Vigových uchovněných synů by měl v hřebčí linii významně pokračovat zejména Vagabond de la Pomme (z matky po For Pleasure x Darco), který má přes své mládí již 7 potomků v parkurech 160 a Vagabondův körovaný syn Jenson van’Meulenhof vyniká ve stáji Nielse Bryunseelse.

Stříbrný olympionik z Londýna

Třetím slavným Nababovým synem je Glocks London, dvakrát stříbrný olympionik z Londýna 2012, týmový mistr světa z Caenu 2014 a vítěz velkého množství Velkých cen pod Gercem Schröderem (NED). I London už má syna v nejvyšším sportu, valacha Ipswich van de Wolfsakker (S. Breen), a k tomu 10 synů v chovu.

Kromě zmíněných tří hřebců dal Nabab de Reve ještě celou řadu dalších význačných koní, například Walnut de Muze (H. Smolders), Valentina v’t Heike (J. Lansink), Zinius (H. Smolders) či Glasgow vh Meerelsnest (J. Vrieling). Poslední zmíněný patří spolu s Gitanem van Berkenbroeck k mladším nadějím mezi plemeníky a první dvě uvedené klisny jsou hvězdami i v produkci embryí.

Mistr světa Tlaloc M

Dalším Quidamovým synem z francouzského období byl Dollar de la Pierre (sportovním jménem Tlaloc M), který se s Reynaldem Angotem podílel na již několikrát zmíněném týmovém zlatu v Jerezu 2002 a také na stříbrné medaili z ME v Donaueschingenu 2003. I tento hřebec si již zajistil pokračovatele, má 26 synů v chovu a mezi nimi Ratinina potomka Treasure Z (výk. 160), který do nejvyššího sportu dal například Teavantu II C Z a HH Reboza, čtvrtého na MS 2010 v Lexingtonu pod Rodrigem Pessoou, který s ním absolvoval i OH 2012. Přestože byl Rebozo využívaný hlavně v mexickém chovu La Silla, dal již dva význačné skokany – vítězku Velké ceny Mnichova 2018 Rebecu LS (E. Levy) a nynější posilu stáje Denise Lynche, skokana a plemeníka Rubense LS La Silla. Kromě Treasura Z dal Dollar de la Pierre další dvacítku skokanů s maximální výkonností, mezi nimi například Tebbelova koně z předloňské olympijské kvalifikace v Budapešti, valacha Saxo de la Cour, který dnes úspěšně startuje na nejvyšší úrovni s Japoncem Mikem Kawaiem.

Evropská Q-linie

Po prodeji Quidama de Revel do Dánska ho začaly hojně využívat veškeré evropské plemenné knihy a tak jako předchozí normandský hřebec Cor de la Bryere, i Quidam skvěle pasoval zejména na holštýnské klisny. Založil novou hřebčí linii, z mnoha jeho synů se zde zatím prosadili zejména Quinar a Quantum, mnoho slušných skokanů dal také Quite Capitol. Po Quinarovi se narodila celá řada vynikajících a rychlých sportovních koní a úspěšní plemeníci Quality a Quintender, Quantum se díky synovi Quinterovi, léta sbírajícímu úspěchy pod R.-G. Bengtssonem, postaral o velké rozšíření linie zejména v Holštýnsku, kde dal mnoho výkonných sportovních koní i plemeníků, z nichž velmi nadějně vypadají zejména Quick Fire, Quibery a Quarz ASK. Quinterovým synem je také vítěz pařížského finále SP 2018 Breitling LS (B. Madden). V Holandsku úspěšně působí ještě jeden potomek Quantuma – hřebec Quality Time TN. Holštýnským chovatelům se také podařilo vrátit Quidamovu krev zpátky do Francie – Quaprice Bois Margot, odchovaný M. von Allwördenem po Quidam de Revel z pravé sestry plemeníka Lantaan, se již jako mladý prodal z Holštýnska do Francie, a narodila se po něm celá řada špičkových skokanů, například Ratina d’la Rousserie (P. Leprevost), Sangria du Coty (R.-Y. Bost), Baltic VDL a také hřebec VDL Groep Quattro, který se právě stal životním koněm 60letého G. Gulliksena, před více než rokem ho donesl k prvnímu životnímu triumfu v soutěži SP (Göteborg 2020) a od té doby sbírají jeden úspěch za druhým, včetně startu na OH v Tokiu a 4. příčky z nedávné soutěže SP v Londýně. Také hřebec Baltic VDL už si kromě sportovních zásluh s Jurem Vrielingem v sedle vysloužil slávu i jako plemeník – je totiž otcem fenomenálního bělouše Leone Jei, který si jako devítiletý doskákal pod Martinem Fuchsem pro stříbro z ME v Riesenbecku a v prosinci vyhrál Rolex Grand Rrix v Ženevě.

Pokračovatel Verdi TN

V rozsahu tohoto článku se nelze podrobně věnovat všem úspěšným potomkům geniálního Quidama de Revel, kterého nejspíš časem začneme považovat za zakladatele vlastní linie. Zmíním tedy ještě několik přímých potomků, kteří úspěšně působí v chovu, například Quasimodo Z, Quite Capitol, Quite Easy, Quo Vados I a bohužel příliš brzy uhynuvší hřebci Quidam’s Rubin a Quiwi Dream. Quidam’s Rubin byl otcem spolkového šampióna 5letých skokanů, hřebce Quaid FRH, který byl až do své (bohužel příliš brzké) smrti v majetku pana Csabiho ze stáje Mustang a jako jediný hřebec působící v ČR je aktuálně v první stovce žebříčku světových plemeníků WBFSH, nejvíce bodů mu přinesla Quibelle, úspěšně startující v sérii GCT se Spencerem Smithem. V ČR také úspěšně působí Quidamův syn Empire, zároveň velmi výkonný skokan. A k úspěšným synům Quidama patří také Verdi TN, KWPN hřebec z holštýnské matky Renaissance po Landgraf I, který před rokem ukončil veledlouhou sportovní kariéru, ale mezitím dokázal zplodit přes 1900 potomků, z toho 57 s maximální výkonností 160 cm, k těm nejznámějším patří Varoune, Ibelle ASK, Evita SG Z a Cuidam a Chaplin. Vzhledem k jeho věku a skvělému původu se dá očekávat, že se bude výrazně podílet na rozšíření Quidamovy linie, již nyní má v chovu zapsaných 26 synů.

Linie Quidama de Revel je tedy v současnosti výkonnostně nejúspěšnější skokovou hřebčí linií světa a uvidíme, zda si toto vedení udrží, protože v první desítce hřebců žebříčku WBFSH má Quidam de Revel aktuálně tři zástupce – Nababa de Reve, Kashmira a Verdiho, ale aktivně v chovu působí už jen Verdi TN. Počty medailí ze šampionátů 2021 však mluví jasně a většina koní, kteří je získali, může o další bojovat i v následujících sezonách a přinášet tak další úspěchy této široce rozvinuté linii.

Podobné články
Zambesi

Zambesi TN je první z ohlášených novinek ZH Písek pro rok 2023. Jedná se o letos 19letého KWPN hnědáka s působivým potomstvem, který se snadno může…

I. předvýběry hřebců pro plemennou knihu českého teplokrevníka se konají 25. ledna v ZH Tlumačov a 26. ledna v Zemském hřebčinci Písek.