AKTUÁLNĚ: Předvýběry hřebců do plemenitby ČT jsou v plném proudu

19. 1. 2022 EQCH redakce Autor fotek: Martina Cerhová

AKTUALIZACE 19.1. 19:00: Zemský hřebčinec Tlumačov hostil první chovatelskou akci roku 2022 // Dnešním dnem se rozjelo kolo předvýběrů mladých teplokrevných hřebců do plemenitby plemenné knihy ČT. Dnes se představí hřebci v ZH Tlumačov, zítra se předvede další skupina v ZH Písek.

AKTUALIZACE 19. 1. 19:00:

Zemský hřebčinec Tlumačov hostil první chovatelskou akci roku 2022

V Zemském hřebčinci Tlumačov proběhl 1. předvýběr hřebců do plemenitby ČT. V mrazivém dopoledni bylo za obrovské divácké účasti předvedeno celkem 11 hřebců. Jako první se představil holštýnský hřebec Cassin (Cassini I x Calido I), který se ucházel o udělení výběru do plemenitby na základě vlastní výkonnosti a výkonnosti potomstva. Tento figurantní, rámcový hřebec ve velmi dobrém a moderním typu s dostatečnou sílou kostry, výbornou horní linií, dobře osvaleným krkem se předvedl na svůj věk ve velmi dobré kondici. Komise tomuto hřebci z chovu Thede Frellesen (DE) v majetku Karla Růžičky udělila výběr do plemenné knihy českého teplokrevníka a posílí tak garnituru plemenných hřebců působících v PK ČT pro rok 2022.

Dále bylo předvedeno celkem deset tříletých hřebců, kteří se ucházeli o postup do druhého kola únorového předvýběru. Hodnoticí komise pracovala ve složení Ing. Hana Civišová, PhD., Stanislav Hošák, Jan Chýle a Luboš Kozák. Při předvedení na tvrdém povrchu vynikali hřebci zejména mechanikou pohybu a připravenost byla taktéž na velmi vysoké úrovni. Toto kvitujeme velmi pozitivně, protože došlo k velkému posunu oproti rokům předchozím.

Následoval skok ve volnosti v hale, která byla taktéž velmi dobře připravena. Hřebci skákali velmi dobře a připravenost byla taktéž na vysoké úrovni. Doporučující verdikt si vyslechlo osm hřebců a je pouze na zvážení majitele, zda se s hřebci druhého předvýběru zúčastní.

Děkujeme všem majitelům, chovatelům, předvaděčům a zaměstnancům ZH Tlumačov za vzornou přípravu a bezproblémový průběh této první chovatelské akce roku 2022.

Fotogalerie Martiny Kůstkové z akce: https://www.zonerama.com/MartinaKustkova/1035518

 Za RPK ČT Ing. Hana Civišová, PhD.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Středeční program bude začínat v 9:00 měřením hřebců a od 10:00 je na pořadu předvedení na tvrdém povrchu. Následně budou hřebci skákat ve volnosti.

Ten samý časový harmonogram byl stanoven pro 1. předvýběr v ZH Písek, který se uskuteční o den později, 20. 1. 2022.

Propozice a katalogy obou akcí:

 

Zdroj: Český teplokrevník, z.s.

Podobné články
Zambesi

Zambesi TN je první z ohlášených novinek ZH Písek pro rok 2023. Jedná se o letos 19letého KWPN hnědáka s působivým potomstvem, který se snadno může…

I. předvýběry hřebců pro plemennou knihu českého teplokrevníka se konají 25. ledna v ZH Tlumačov a 26. ledna v Zemském hřebčinci Písek.