Premiérové Hořovice v rámci ČSP

13. 9. 2010 Kateřina Návojová Autor fotek: Návojová Kateřina

Areál Hořovice se po podzimních a dříve i jarních jezdeckých závodech do stupně ST konečně dočkal a získal příležitost ukázat, jak se zhostí Velké ceny. Po dohodě s areálem Jemčina se zde nakonec odehrála VC Jemčiny-Hořovice.

Premiérové Hořovice v rámci ČSP

Aleš Suchánek a Jiří OberfalzerMezi velkým počtem diváků byl v Hořovicích přítomen i za JK Jemčina Jiří Čermák. A ten si stejně jako většina účastníků nemohl areál vynachválit. „Jsem rád, že se VC Jemčiny nakonec uskutečnila, a o to více mě těší, že to bylo právě v Hořovicích." Závodů se zúčastnil i kandidát ODS do senátních voleb v Berouně Jiří Oberfalzer, který předával i některé z cen.

V Hořovicích se tedy o prodlouženém víkendu ve dnech 10.-12. 9. 2010 konaly závody s nedělním vrcholem VC Jemčiny-Hořovice, desátým kolem Českého skokového poháru. Zároveň to bylo předposlední kolo a většina jezdecké špičky v boji o body nechyběla. Pouze průběžně vedoucí Petra Charvátová figurující na předních bodujících místech nedorazila.

Závody zahajovaly pátečním dnem, kdy byly na programu 4 soutěže. Již prvním dnem pořadatelé ukázali, jak jsou sehraní a schopní a mají vše pod kontrolou. O závody byl velký zájem a do pátečních soutěží se přihlásilo zhruba 330 startujících. Start byl posunut na 8:30 a jen díky rychlé organizaci se vše stihlo a v sedm hodin večer bylo odskákáno.

kolbištěV nižších soutěžích se ukázalo mnoho méně známých jezdců, kteří jezdí pouze výjimečně. Někteří, avšak nejen méně zkušení, jezdci měli problémy s dochvilností a muselo se na ně občas čekat. A to i přesto, že byl sborem rozhodčích dovolen i druhý kůň na kolbišti. Soutěž od soutěže to však bylo lepší. Možná by umístění startovní listiny i před kolbiště pomohlo některým jezdcům s tím, zda mohou vstoupit do kolbiště a připravovat se. Velký podíl na rychlém průběhu měli organizátoři především v průběhu přestávek. Nepamatuji si, že by někde byly v poslední době přestávky pouze půl hodiny. Ihned po skončení soutěže, již při dekorování, naběhnul početný technický personál na kolbiště a pod vedením stavitele Jana Šímy přestavěli parkur a skutečně se za půl hodiny mohlo startovat.

V pátek se nejvíce dařilo dvojicím ze stáje Karsit, když Kristýna Mikulková zvítězila s Castelonem Karsit v L a Ludvík Jandourek zvítězil s Kassien v ZL.

První soutěží byl parkur Z. Typ soutěže byl výborně zvolen a soutěž na limitovaný čas dávala šanci na vítězství všem jezdcům a především začínající jezdce nenutila spěchat po parkuru na úkor jezdeckého umu. Nejpřesněji, a to s odchylkou 0,54, zajel Libor Helebrant na Funstorm. V nejvyšší soutěži pátečního dne si od organizační práce odskočil do sedla Aleš Opatrný a přivedl Carusa 279 vítězně do cíle. Druhý skončil ředitel AČSP Jiří Skřivan s Rytmou a třetí dojel Ludvík Jandourek, který po delší odmlce a zdravotních problémech představil na závodech opět svoji stájovou jedničku Casia Karsit.

Barbora Tomanová, Careful FJV sobotu následoval soutěžní den třemi soutěžemi. Skákalo se od stupně L do stupně ST, poslední soutěž se jela jako jediná na rozeskakování. Ostatní byly stejně jako páteční (vyjma Z) na čas. Dařilo se pouze ženám. V L kralovala opět Kristýna Mikulková s koněm Castelon Karsit, v S poté zvítězila Zuzana Zelinková na Captain Star. O vítězi v soutěži ST** rozhodovalo až rozeskakování, do kterého se z velmi kvalitního pole dostalo nakonec 12 jezdců. Z toho se rozeskakování účastnily dvě juniorky a jedna mladá jezdkyně. A právě juniorka Barbora Tomanová s Careful Franz Josefem byla jednou ze čtyř jezdců, kteří dojeli bezchybně. Lepší čas měl pouze Jiří Skřivan s Mercedes, který však jednou chyboval a Barbora se tak radovala z vítězství.

Aleš Opatrný, Verdi 6V neděli se dle rozpisu uskutečnily opět tři soutěže, k nim přibyl ještě show program před Velkou cenou. V neděli zakončila svoje působení Kristýna Mikulková s koněm Castelon Karsit vítězným triem a i v posledním třetím L získala prvenství. Soutěž byla opět hodnocena na čas. Jezdkyně však zdaleka neřekla touto soutěží poslední slovo a posléze bojovala i ve finále 10. kola ČSP.

Soutěž S se jela s finále pro 10 nejlepších. O tuto elitní desítku se strhl velký boj a závod s časem. Celkem 30 dvojic dojelo bezchybně a rozdíl nejlepšího a nejhoršího času bezchybných jezdců byl 14,89 sekund. Pouze dvěma jezdcům se podařilo dostat do finále se dvěma koňmi - Barboře Tomanové a Aleši Opatrnému. Domácí jezdec Aleš Opatrný se postaral o pěknou a také napínavou podívanou. Startoval v začátku finále s bělkou Eileen 1 a dokázal zajet velmi dobrou jízdu. Při startu jako poslední jezdec finále s Verdim 6 bylo jasné, že vyhraje. Do konce však bylo otázkou, který kůň bude vítězný. Nakonec bylo vítězství přiřknuto rychlejší bělce Eileen 1 a Verdi 6 zaostal o 17 setin vteřiny. O další tři setiny sekundy byla horší Zuzana Zelinková s Captain Star, která za třetí příčku získala stejně jako Aleš Opatrný pěkný pohár. Další jezdci měli odstup více jak tři vteřiny.

Show program - ponyPřed vrcholem závodů byl již výše zmíněný show program. Představila se šestice mladých začínajících jezdců na pony, kteří trénují právě v Hořovicích pod ředitelem závodů Václavem Opatrným. Nejmladší jezdkyní byla v sedle Zorky Adélka Opatrná, která letos oslavila čtvrtý rok. Jezdci byli vedeni vodiči, přestože již zvládají jízdu nejen krokem sami. Nebylo však proč riskovat, neboť pro jezdce to bylo povětšinou první představení na veřejnosti. V kroku a klusu po rozcvičení předvedli divákům opičí dráhu a po zásluze získaly všechny dvojice pěkný pohár. Někteří se představili ještě ve cvalu na lonži. Po ponících přišli na řadu opět mladí jezdci, přestože o něco starší. Před VC bylo na programu ještě vyhodnocení 10. kola DaJ junior cupu. Nejlépe se zde dařilo opět Barboře Tomanové, která vede i celkové hodnocení.

Kristýna Mikulková a Kamila KupcováPoté již nic nebránilo startu 10. kola ČSP 2010. Na start T* se postavilo celkem 38 dvojic a finále bylo přístupno deseti nejlepším. Těžší parkur přinesl hned v počátku několik odlišných výsledků. Třetí jezdkyně startovního pole, Barbora Tomanová, dokázala zajet bezchybně, stejně jako 9. na startu Kamila Kupcová s Duelem 3. Čistě nakonec dojelo 7 dvojic, naopak pro 8 dvojic to bylo nad jejich síly a nedokončily. Do finále se nakonec podívalo 7 dvojic bez zatížení konta, dvě dvojice s penalizací za čas a jedna dvojice s chybou.

Zuzana Zelinková s La Pilotou zopakovala jednu chybu z prvního kola a čekala na své soupeře. Boj o přední příčky svedli jezdci s čistým kontem. Pouze dva však zopakovali bezchybný výsledek z prvního kola. První z nich byl Ludvík Jandourek s koněm Casio Karsit, který se velmi snažil o zisk bodů do ČSP. Druhý bezchybný byl Martin Šoupal s Cornadou-K, který měl o něco lepší čas a čekal, zda bude někdo lepší. Velkou smůlu měla Kristýna Mikulková. Obtížně jezditelného koně Viga, kterého si někteří mohou pamatovat z loňského finále ČSP, dokázala převést přes základní kolo bezchybně. Stejně dobrou jízdu předvedla i ve finále až do posledního skoku. Snad menší nejistota jezdkyně před posledním oxerem znamenala zaváhání dvojice a Kristýna toto odmítnutí poslušnosti neustála a skončila v oxeru. Přesto si od diváků vysloužila mohutný potlesk a to zcela právem. Předvedla velmi dobrou jízdu.

Ludvík Jandourek, Casio Karsit

O napínavost do posledního koně se postarala opět domácí dvojice. Aleš Opatrný se představil s koněm Quito 1, kterého jezdí od CSIO Bratislavy, kdy si ho vyměnil s jezdkyní Zuzanou Zelinkovou za Luka´s Ninju. Čas měl bezkonkurenčně nejlepší, o celých šest vteřin lepší, než dosud vedoucí Martin Šoupal. Avšak dvojice se nevyvarovala chyby. Na kurzu parkuru byly dva kolmé skoky, které vybízely buď k standardnímu, ale časově delšímu nájezdu, nebo skákání zešikma. Dvojice si samozřejmě při touze po vítězství vybrala druhou variantu. Quito však před druhým takto šikmým nájezdem chvíli myslel, že se má skákat voda a jezdci mírně vybočil. Do kolmého skoku chybělo málo času, kůň se nestihl již úplně srovnat a z toho pramenila jediná chyba na kontě. Museli se tak spokojit se čtvrtou pozicí. Třetí skončil stejný jezdec s Carusem 279, který získal v obou kolech 1 trestný bod za čas. Velmi pěkně zajela Kamila Kupcová s koněm Duel 3. Po třech chybách nakonec soutěž vzdala, jak byla předem s trenérem Jaroslavem Jindrou domluvena. S Duelem to bylo pro ně jejich druhé životní T a první bezchybné (základní kolo). Finále se účastnila prvně. Koně má půjčeného na rok od Luboše Kozáka, který na rok odcestoval do zahraničí. Zlepšení předvedla například i Michaela Krulichová s Quick Horn Z. Sice zajeli základní kolo za dvě chyby, ale kůň působil mnohem lépe a bylo vidět, že dvojice se postupně sehrává.

Martin Šoupal, Cornada-KMartin Šoupal si tak vylepšil chuť po nevydařeném startu na MČR, kdy dvojice Martin Šoupal a Cornada-K ukončili své naděje v prvním kole na prvním skoku, na kterém spadli. Jezdec se díky zisku bodů vyhoupl do vedení ČSP. I šťastný Ludvík Jandourek si polepšil a je prozatím šestý. Na druhé dělené místo s Petrou Charvátovou se vyhoupl Aleš Opatrný, čtvrtá je zatím Barbora Tomanová. Finále je však stále otevřené a není zárukou, že všichni kvalifikovaní se ve finále předvedou. To se uvidí za 14 dní ve Frenštátu pod Radhoštěm.

Pořadatelům patří velká pochvala a precizní příprava přinesla kladné ohlasy ze všech stran. Účast jezdců byla vysoká, a přesto vše běželo jako na drátkách. Diváků v areálu také nebylo málo a během nedělního dne personál rychle reagoval a dodělával další lavičky pro diváky. Vždy dobrý hlasatel Aleš Suchánek dokázal zaujmout diváky a přesvědčit je, aby zůstali až do úplného konce. Na povrch se také nedalo stěžovat. Přestávky již byly zmíněny, byly ideálně dlouhé a především tak diváky neodradili. Ti navíc měli možnost prohlédnout si různé stánky. Také na ně čekal show program, který není u všech Velkých cen pravidlem. Úroveň závodů by se dala přirovnávat k zahraničním kolbištím a hořovičtí pořadatelé tak mají skvěle nakročeno k dalším závodům. Poté, až se dokončí druhé větší kolbiště, bude mít i stavitel parkuru více možností pro stavbu techničtějších pasáží na trati. Především v nižších soutěžích bylo příliš mnoho bezchybných výsledků a parkur tak mohl být snad o něco těžší. Vrcholy ST a především pak T však měly odpovídající úroveň, na kterou jsme od Jana Šímy zvyklí. Pouze finále soutěže T mělo dva skoky trochu nezvykle umístěné a nenavazovaly příliš na předchozí skok. Právě tam se však mohlo rozhodnout o tom, jaký čas dvojice bude mít.

Podobné články
Miloslav Příhoda

První ročník Zimní jezdecké ligy vyhráli Zlatí lvi, které v Královicích při finále reprezentovali Jiří Tměj s Miloslavem Příhodou. Ten byl doslova…

Skvělá zpráva nejenom pro fanoušky parkurového sportu. Global Champions Prague Playoffs se vrátí do O2 areny – organizátoři z Czech Equestrian Teamu…