Pohár Bolka Polívky

10. 10. 2002 Aleš Vymětalík Autor fotek: Aleš Vymětalík

Program posledního zářijového víkendu na Farmě Bolka Polívky v Olšanech u Rousínova patřil po oba dny koním, a tak se snad ani nevyplatilo odjíždět. Ovšem dostiháky ze sobotní Královské podzimní steeplechase cross country v neděli vystřídali účastníci parkurových soutěží, kteří bojovali nejen o peníze a přízeň valašského krále, ale i o jeho putovní pohár, jehož bílý porcelán byl více než 50 hodin ručně zdoben kresbou a zlacením.

Při parkuru postupné obtížnosti do 120 cm se žolíkem 130 cm se zadařilo polovině z 20-ti startujících projet cílem s plným počtem 27 bodů, a tak rozhodly vteřiny. Nejrychleji zajela dvojice Jan Kubrický - EURIPIDES (JK Amigo Sedlnice; 33,25 sec.) před Klárou Flisníkovou - GEORGIA (Newport University; 34,13 sec.) a Stanislavem Hošákem - ALL MY DREAMS (SPZ Nový Jičín; 35,80 sec).

V jezdeckém pokeru 12-ti soutěžících zvítězil opět Jan Kubrický s Euripidesem. Následoval jej Ing. Petr Eim s Oskarem (ZH Tlumačov) a Stanislav Hošák s ALL MY DREAMS. Na zajímavosti soutěži přidal svým skvělým komentářem hlasatel Ing. Radovan Šálek, což ocenili diváci. Jezdci ocenili hlavně narůstající peněžní sázky.

K soutěži s obdobnými pravidly jako skok mohutnosti se přihlásili 4 jezdci, kteří překonávali 160 cm vysokou zeď. Stanislav Hošák a Robert Baloun pokračovali v pokuse o překonání 180 cm, což se S. Hošákovi povedlo.

Závody se příjemně vydařily, neboť nedělní slunečná podzimní nálada přivedla i řadu diváků. Mezi soutěžemi se jim předvedlo i spřežení v maratonském voze. Vozatajská ukázka byla tak divoká, že při průjezdu zatáčky smykem nevydržely svary mezi loukotěmi a nábojem předního kola, které se odkutálelo a kočár se převrhl. Na rozdíl od vozu koně zůstali stát na všech čtyřech a kočímu s přísedícím se také nic nestalo.

Hezký průběh dne ohodnotila i komise rozhodčích ve složení Olga Havrantová, Stanislava Zemanová a Cyril Pořízka. Bolek Polívka také hýřil dobrou náladou, vtipkoval a ochotně vyhověl i svým příznivcům, toužícím po společné fotografii. Svou pohostinnost všem nabídla Restaurace U KLAUNA, kde Bolek společně s jezdci poseděl a pozval je na Hubertovu jízdu a listopadové hody.

Podobné články

Před deseti lety se v Olomouci konaly první parkurové závody zařazené do Světového poháru a stejnou dobu trvalo čekání na to, až se některému z…

Strhující finiš nabídlo třetí kolo Longines Global Champions Tour v Mexico City. Do rozeskakování Grand Prix s překážkami do 160 centimetrů…