Od malých po velké - hobby parkury jízdárny Chaby

29. 10. 2008 EQCH redakce Autor fotek: Kristýna Malenínská

V sobotu 18. října uspořádala naše jízdárna letošní poslední závody této sezóny, veřejnosti otevřené hobby parkury 50 - 100 centimetrů výšky.

Sobotní počasí bylo jak na objednávku, jasná modrá obloha, sice trochu chladněji, ale je přece jenom už podzim, a tak byly závody velmi dobře obsazeny, v nižších výškách bylo vždy minimálně deset koní, pouze do poslední soutěže nastoupili jen tři koně.

Celé závodní odpoledne začalo ve 13 hodin prvním, nejnižším parkurem 50 - 55 cm, do kterého mohli nastoupit i poníci a malé děti. I proto byl tento parkur jedním z nejvíce obsazených závodů tohoto odpoledne. Většina jezdců absolvovala parkur čistě. O výsledném pořadí tentokrát nerozhodovalo rozeskakování, ale soutěž měla finále formou jednoduchého bodového skákání. Skákalo se v limitovaném čase (45 vteřin) na nezvýšených překážkách a většina dětí měla nejvíce starostí s tím, jak nejlépe zvládnout nájezdy.

Michaela Meisselová - Filip

Michaela Meisselová - Filip (stáj Prelata Jasany Hladové), 5. místo do 55 cm.

Konečné pořadí na prvních třech místech bylo: 1. Dominika Sadílková, kůň Greit, stáj DDM hl. m. Prahy; 2. Dan Fiala, kůň Denny, soukromý kůň; 3. Viktorie Špičková, kůň Monli z domovské stáje majitelky Jasany Hladové.

Viktorie Špičková -  Monli

Viktorie Špičková - Monli (stáj Prelata Jasany Hladove), 3. místo do 55 cm.

Následoval parkur 60 - 70 cm, do kterého nastoupili již většinou velcí koně a huculové z Hucul klubu. I zde jsme viděli mnoho čistých parkurů, takže následovalo rozeskakování na výšce do 70 cm.

Andrea Pošívalová - Who Else

Andrea Pošívalová - Who Else, 2. misto 60 - 70 cm.

První tři místa obsadili: 1. Věraa Vránová, kůň Lego z domovské stáje majitelky Jasany Hladové; 2. Andrea Pošívalová, kůň Who Else, soukromý kůň z domovské stáje; 3. Dominika Sadílková, kůň Greit, stáj DDM hl. m. Prahy.

Věra Vránová - Lego

Věra Vránová - Lego (stáj Prelata Jasany Hladové), 1. místo 60 - 70 cm.

Třetí vypsaná soutěž do 90 cm, už byla náročnější, počet přihlášených dvojic byl nižší, ale i tak jsme viděli pěkné výkony. Bohužel při rozeskakování byli někteří koně diskvalifikováni.

A výsledky na prvních třech místech: 1. Zuzana Sobolová, kůň Penelopa, stáj JK Helios Kataríny Hlavové; 2. Barbora Hůlková, kůň James, soukromý kůň z domovské stáje; 3. Veronika Rezková, kůň Greit, stáj DDM hl. m. Prahy.

Do soutěže s výškou do 100 cm nastoupili jen tři koně, z nich pouze jeden absolvoval parkur čistě. Pořadí bylo: 1. Zuzana Sobolová, kůň Penelopa, stáj JK Helios Kataríny Hlavové; 2. Barbora Hůlková, kůň James, soukromý kůň z domovské stáje; 3. Kateřina Pošívalová, kůň Who Else, soukromý kůň z domovské stáje.

Zuzana Sobolová - Penelope

Zuzana Sobolová - Penelope

Zuzana Sobolová - Penelope (JK Helios Katariny Hlavové), 1. místo do 90 a 1. místo do 100 cm.

Celé odpoledne skončilo kolem půl páté odpoledne a myslím, že všichni si ho užili. K příjemné atmosféře přispělo i nové ozvučení, které napomohlo lepší organizaci a více přiblížilo atmosféru oficiálních závodů. Koně i jezdce pak během závodu stimulovala reprodukovaná hudba, což zejména velmi hudebně nadaný kůň Fox při finále v bodovém skákání ocenil (ale k umístění mu to nepomohlo, příště tedy něco rychlejšího?).

Závěrem tedy velké poděkování všem, co se na realizaci podíleli a ještě více těm co se jich zúčastnili. Díky vám všem si všichni užili krásné odpoledne a děti začínají poznávat, co to je soutěžní ježdění a sbírají první neocenitelné závodní zkušenosti. Příští jaro tedy nashledanou u dalších hobby závodů, ještě lepších a zábavnějších (o to se postaráme, je co zlepšovat a uděláme to).

Autor Michal Šulc
 

Podobné články
Miloslav Příhoda

První ročník Zimní jezdecké ligy vyhráli Zlatí lvi, které v Královicích při finále reprezentovali Jiří Tměj s Miloslavem Příhodou. Ten byl doslova…

Skvělá zpráva nejenom pro fanoušky parkurového sportu. Global Champions Prague Playoffs se vrátí do O2 areny – organizátoři z Czech Equestrian Teamu…