Hanušová v Královicích zabodovala. Velkou pohárovou túru vede Pospěch

5. 3. 2023 Tisková informace Autor fotek: Josef Malinovský Zdroj: Zimní jezdecký pohár URL zdroje: www.jezdeckypohar.cz

Základní část Zimního jezdeckého poháru 2023 uzavřelo v Královicích třetí kvalifikační kolo v parkurovém skákání. To skončilo velkým úspěchem pro Kateřinu Hanušovou, která brala nejvíce bodů do žebříčku malé i velké túry. Vede však pouze tu malou.

Prvním ze tří vrcholů posledního kvalifikačního mítinku Zimního jezdeckého poháru v Královicích u Slaného, který se konal v neděli 5. března, byla seriálová soutěž dětí na pony. 

Čtyři jezdkyně bodovaly ve všech kolech seriálu a musely si tak nejhorší z výsledků škrtat. Výrazně si polepšila Markéta Suková, jež s Majou 1 skončila tentokrát čtvrtá. Brala sedm bodů, ale škrtala jen jeden získaný 18. února a s 11 body je sedmá v průběžném pořadí. O řádek výš je Eva Helena Kovářová s 13 body. Také ona si jeden bod škrtala, respektive si jej ani nepřipsala, neboť jej získala až v závěru základní části série. Aktuálně pátá je Simona Píšová. Ta napotřetí dosáhla na nejlepší výsledek, když v sedle Caramely 2 skončila druhá a získala tak devět bodů. Jenže pět z minule si škrtla, a tak jich má v součtu čtrnáct. Po šestnácti bodech pak mají shodně Hana Šmejkalová a Eliška Perlíková. Druhá jmenovaná na poníkovi Coolagh April vybojovala při březnovém klání pěkné třetí místo. Vítězkou se stala Adéla Korousová na Nancy 3 a díky celkovým 18 bodům je druhá za Annou Urbanovou. Ta přestože poslední možnost vylepšit bodové skóre nevyužila a do Královic nepřijela, tak má z dřívějších dvou soutěží 19 bodů. 

V malé túře seriálu je situace jednodušší, jelikož v této kategorii nebyl žádný jezdec, který by bodoval třikrát. Nikomu se tak body nevyškrtávaly. Velmi dobře je na tom Daniel Pospěch, jenž s Londonem 3 dokončil parkur vysoký 120 centimetrů jako třetí nejlepší a s 13 body je ex-aequo druhý společně s Kristýnou Poštovou. Ta sedlala Charlie 28 a skončila pátá. Nejvyšší bodový příděl do tabulky zaznamenala Kateřina Hanušová, ale plný počet to nebyl. Umístila se druhá a brala tudíž devět bodů. Před dvěma týdny však vyhrála a má tedy před finálovými závody 19 bodů. Z dílčího prvenství se radovala německá jezdkyně Charlotte Wirtgen na Limette 9. Zahraničním účastníkům ovšem seriálové body přidělovány nejsou.

Několik dvojic z Německa obohatilo startovní listinu i soutěže stupně S** s překážkami vysokými do 130 centimetrů. Žádná z nich se však nedostala do rozeskakování, tam postoupilo sedm nechybujících účastníků. Jako první do zkráceného kurzu nastoupil Miloslav Příhoda s Oboras Guitar Gangsterem, ale inkasoval čtyři trestné body a skončil pátý. Další dvě dvojice tuto část soutěže nedokončily a čtyři naopak zopakovali výkon bez penalizace. Rozhodl tak o pořadí čas a ten z nich měla nejpomalejší jedna z favoritek seriálu Kateřina Mestenhauserová. S Dibadu se umístila pátá a získala do žebříčku sedm bodů. Bohužel si zároveň pět bodů škrtala a se 17 body je druhá za Danielem Pospěchem, který má i díky vítězství z druhé poloviny února celkem 19 bodů. V tomto případě byl Pospěch s Londonem 3 druhý před třetí Adélou Chrdlovou s Armani 7. Ta byla o 12 setin sekundy pomalejší. Nejlepší výkon pak podala Kateřina Hanušová na klisně Gia Acorada, jíž časomíra v cíli ukázala hodnotu 36,54. Přidala tak k šesti bodům z minule dalších deset a v tabulce Zimního jezdeckého poháru figuruje na třetím řádku. 

Velké finále proběhne v sobotu 18. března opět v královické hale. Všechny seriálové soutěže se pojedou jako otevřené, ovšem bodovat tentokrát budou moci pouze ti, kteří zabodovali alespoň v některé z kvalifikací. Rozdíl při finále je také v tom, že bodovaných pozic bude dvojnásobek, tedy dvacet. To zajišťuje napínavý průběh až do úplného konce, neboť každá příčka může hrát velkou roli. Během stejného víkendu vyvrcholí i vozatajská série. Soutěže spřežení jsou na programu v neděli 19. března. Podrobnosti jsou na stránkách www.jezdeckypohar.cz.

Podobné články
Miloslav Příhoda

První ročník Zimní jezdecké ligy vyhráli Zlatí lvi, které v Královicích při finále reprezentovali Jiří Tměj s Miloslavem Příhodou. Ten byl doslova…

Skvělá zpráva nejenom pro fanoušky parkurového sportu. Global Champions Prague Playoffs se vrátí do O2 areny – organizátoři z Czech Equestrian Teamu…