ČSP 2009: Z vítězné Šali pro vítězství do Brna

9. 5. 2009 Jana Fatenova Autor fotek: Hana Návojová

Kde mají na radnici slavného draka? Kde je kolbiště umístěno skoro ve středu města? Kam tedy směřovaly davy diváků o víkendu 2.-3.5.? No, přeci do Brna, které bylo dějištěm prvního kola VIII. ročníku ČSP 2009 na Falton VC Brna. Startovní listiny byly naplněny kvalitními jmény jezdců a koní nejen z Česka, ale i nejedna ekipa ze Slovenska si přijela prověřit svou výkonnost. Jak vše dopadlo?

Igor Šulek si v neděli do Brna přijel prodloužit - jak se ukázalo vítězný - víkend, když v pátek a v sobotu kraloval na závodech ve Slovenské Šali a v Brně opanoval svým výkonem s Wavo Profit i téčkovou Falton VC Brna a po zásluze vyhrál.

Deka pro vítěze

Deka pro vítěze...

T parkur postavený „Bertíkem“ Smékalem (tak jako všechny parkury při tomto mači) byl, jak charakterizoval nejeden jezdec,  příjemný a na mírách. Na start základního kola se postavilo 20 jezdců, kteří chtěli poprvé v sezóně prověřit své koně na T úrovni.

První jezdec, Aleš Opatrný, navrátivší se po „trestné přestávce“ na kolbiště, překonal  s pohárovým  Titanem  R.S. 11 čistých překážek, avšak poslední 12 se mu stala osudnou a břevno přitáhla přitažlivost zemská :-)). Na čistý parkur však diváci nemuseli čekat dlouho, hned druhý jezdec J. Luža  s  Ronaldo – S se předvedl ve skvělé formě a s 0 na kontě se mohli těšit do finálového kola. Pak již následovala řada jezdců, kteří na svá konta sbírali po  různém počtu trestných bodů. Nejvíce problémů dělala překážka č. 9.  dvojskok Falton (dva červenobílé kolmáky na 3 cvalové). Až další parkur s 0 tr. b. předvedl I. Šulek s výborně skákajícím Wavo Profit. Do konce základního kola jsme se více nul nedočkali.

host ze Slovenska Zuzana Zelinková

host ze Slovenska Zuzana Zelinková

Dle pravidel do finálového kola postupovalo 8 nejlepších dvojic, kde na ně čekalo 8 překážek (9 skoků). Pouze 2 jezdci dokázali překonat parkur bezchyby. Kdo?  Nejprve Aleš Opatrný s Kristály (ale jeho bodové zatížení s touto klisnou ho odsunulo až na 4. místo) a vítěz VC  Igor Šulek s Wavo Profit.  Tato dvojce se tak na ČSP konečně dočkala vítězství, když v loňském roce jak v Ostravě tak v Opavě skončila při VC  na 2. místě. Díky vítězství  slovenské dvojce si  nejvíce bodů do ČSP z Brna odvážel J. Luža - Ronaldo – S – 2. místo. Třetí příčku při VC obsadil A. Opatrný s Titanem R.S.

Nejen VC  bavila parkurochtivé diváky. Skokový maraton začal již v sobotu a každá z klasických soutěží s rozeskakováním byla bohatě obsazena  jezdeckými dvojcemi, a tak se závodilo až do večera. Bravurní jízdy a zkracování byly k vidění ve všech rozeskakováních. Riziko rychlosti a zkracování se nejvíce vyplatilo v L parkuru L. Jandourkovi s běloušem Castelon Karsit. Svůj temperament v S předvedla Cornada – K  (pravá sestra Corregio- S) s M. Šoupalem a  čas 40,84 byl pro tuto dvojci vítězný.  V ST usedla na vítězný trůn V. Krajníková v sedle stálé partnerky Cikády.

prohlídka parkuru...

prohlídka parkuru...

V nedělním  L  předvedl své jezdecké umění junior L. Vachutka (Dárek) a nižší umístění zanechal ostřílenějším kolegům. Jediný parkur stupňované obtížnosti do 135 cm dle nových pravidel zvládl nejrychleji J. Papoušek s Help (to není volání o pomoc, tak se pouze jmenuje nová akvizice ve stáji JO Srnín o.s.:-)) ).

V parkurech jsme mohli spatřit nové soutěžní dvojce – Natálie Crnková představila Corinta, D. Fialka jezdil  Semtex 1 (který  byl v  KMK ježděný A. Opatrným), M. Hentšel  s Chippolinim, P. Kubu s Beau geste van  a Outsider a v sedle koní stáje  Arcus Engineering Czech budeme vídat O. Zváru. Na kolbiště se po přestávce vrátila klisna Annie sedlaná T. Tesárkem a Ligoretto s D. Fialkou.

V Dance and  Jump Czech junior cup 2009  po sobotě vedla H. Mandová.  Svůj náskok neudržela a přenechal vítězný post N. Crnkové, které to v Brně skákalo a tak oproti loňskému roku si z Brna odvážela výhru  z Dance and Jump a ne pohmožděnou nohu.

Josef Kincl  při boji o prvenství i zábavu...

Josef Kincl  při boji o prvenství i zábavu...

Pořadatelé nezapomněli ani na další zábavu pro diváky. K vidění byla oblíbená soutěž kůň – auto, ve které zvítězil J. Papoušek a tak finanční prémie, kterou obdržel se mu bude hodit pro připravovanou veselku. Kdyby tato soutěž byla hodnocena dle masek a stylu jízdy, jistě by vyhrál L. Janďourek se svou růžovo -  panterovskou variací.

Brno bylo v minulém roce pro jezdeckou veřejnost hlavně voltižní a tak ani na kolbišti na Veveří nechyběla voltižní ukázka v podání TJ Lucky Drásov.

voltižní ukázka v podání TJ Lucky Drásov

voltižní ukázka v podání TJ Lucky Drásov

 

Kam dál za úspěšným seriálem ČSP?
No přeci do Ostravy 16. - 17. května !

Podobné články
Miloslav Příhoda

První ročník Zimní jezdecké ligy vyhráli Zlatí lvi, které v Královicích při finále reprezentovali Jiří Tměj s Miloslavem Příhodou. Ten byl doslova…

Skvělá zpráva nejenom pro fanoušky parkurového sportu. Global Champions Prague Playoffs se vrátí do O2 areny – organizátoři z Czech Equestrian Teamu…