CSIO**** W Kecskemét 2004, HUN

17. 8. 2004 Jarmila Beranová Autor fotek: Jarmila Beranová

Ve dnech 13.-15.08.2004 jsme se zúčastnili CSIO **** - W v Maďarském městě Kecskemét. Náš reprezentační tým dorazil ve složení Zuzana Zelinková (LaManche-T, Dan 7-T, Volonter-T), Aleš Opatrný (Grand, Corsár, Supreme Oil Team), Kamil Papoušek (Catrick Orion, Magic Boy, Laramon) a Zdenek Žíla (Pinot Grigio, Everden). Vedoucím českého družstva byla Jarmila Beranová.

V Kecskemétu se pořádaly skokové závody v premiérě. Parkur byl postaven v kotli fotbalového stadionu a opracoviště a zázemí pro koně bylo na tréninkových hřištích. Velká vedra a sucho ovlivnily kvalitu povrchu a tak přes snahu pořadatelů zavlažovat bylo stále betonově tvrdo a prašno.

Pohár národů je vždy v popředí zájmu všech jezdeckých federací a také body z Velké ceny Kecskemétu 2004 byly započítávány do světového poháru, obě tyto skutečnosti přilákaly do Maďarska jezdce zvučných jmen. Byli zde Helena Weinberg, Willi Melliger, Thomas Fruhmann, Tjark Nagel, Mario Stevens a další výborní jezdci.

Parkury byly postaveny od prvního dne na nejvyšším stupni obtížnosti a my jsme mohli jen odhadovat jak bude stát „Pohár“ a Velká cena, která byla již v rozpise uváděna jako 160cm.

Parkurů pro 6 a 7 leté koně se účastnili Corsár, Laramon a Volonter-T. V páteční soutěži 135 cm byl Corzár sedmý ( 0,4) a Volonter-T osmnáctý s jednou chybou, Laramon nedokončil.
V sobotní soutěži 135cm na čas byl bezchybný Corsár na 4.místě, Volonter-T absolvoval s chybou a Laramon se třemi shozeními.
V nedělním finále 140cm s rozeskakováním byl Corsár třetí (0,0) a Laramon čtvrtý (0,4), Volonter-T soutěž nedokončil.

Ostatní koně šli v pátek zahajovací soutěže. V parkuru 130cm na čas byli po bezchybné jízdě Supreme Oil Team na 13. a Dan7-T na 17.místě. Everden absolvoval s 8 tr.b.
V soutěži 140 cm se žolíkem skončili Pinot Grigio a LaManche-T ve středu pole, Magic Boy měl 2 chyby a Grand nedokončil.
Večerní skákání 150cm absolvoval Catrick Orion s 8 tr.b. a skončil 21.

V sobotu šel Dan7-T dvoufázové skákání 135/140 bezchybně a skončil na 14.místě. Soutěž 145cm na čas absolvoval Everden s chybou a Supreme Oil Team s 27 tr.b.

Na startu v Poháru národů 160 cm bylo 14 států. Naši absolvovali první kolo s 12 tr.b. a postupovali do druhého kola ze šesté pozice. V prvním kole LaManche-T 7 tr.b., Pinot Grigio 4 tr.b, Catrick Orion 12 tr.b a Grand 1 tr.b. Ve druhém kole šel LaManche-T se 4 tr.b., Pinot Grigio s 5 tr.b. a Catrick Orion se 4 tr.b.
Naši jezdci si udrželi celkovou šestou příčku. Zvítězilo družstvo Švýcarska, druzí byli Švédové a o třetí pozici se dělili 3 družstva – Maďarsko, Německo a Norsko.

V neděli absolvovali finále Malé ceny 140cm s rozeskakováním Supreme Oil Team (0,4) a Dan 7-T (4 tr.b.)


Velká cena Kecskemét 2004, parkur 160 cm, měla na startovní listině 60 jezdců. Pinot Grigio a Grand dokončili s 10 tr.b.a Magic Boy se 16 tr.b.
Nejlepší z našich v této náročné soutěži byla Zuzana Zelinková s LaManche-T, ta absolvovala parkur s 8 tr.b a umístila se na 21.místě. Soutěž nedokončilo 14 jezdců.
Ve Velké ceně zvítězila po rozeskakování Helena Weinberg s koněm Albfuhrens Ramonus.

Fotogalerii ze závodů naleznete na www.tarpan.cz

Podobné články
Miloslav Příhoda

První ročník Zimní jezdecké ligy vyhráli Zlatí lvi, které v Královicích při finále reprezentovali Jiří Tměj s Miloslavem Příhodou. Ten byl doslova…

Skvělá zpráva nejenom pro fanoušky parkurového sportu. Global Champions Prague Playoffs se vrátí do O2 areny – organizátoři z Czech Equestrian Teamu…