CSIO Lamprechtshausen je za námi

27. 5. 2010 Kateřina Návojová Autor fotek: Kateřina Návojová

Ve dnech 20.-24.5.2010 vyrazila česká ekipa mladších jezdců do rakouského Lamprechtshausenu ležícího nedaleko Salcburku a německých hranic. O závody na tomto kolbišti s velmi kvalitním povrchem je každoročně zájem, a to po většinu roku. Nejinak tomu bylo i u těchto soutěží pro jezdce na pony, děti, juniory, mladé jezdce a jezdce do 25 let.

Pořadatelé museli snížit možný počet koní na jezdce a přesto - startovní listiny byly velmi početné a především juniorů dorazilo skutečně mnoho.

Česká republika měla zastoupení v kategorii děti, junioři, pony (malá túra) a mladí jezdci.

V sobotní den, kdy se jely Poháry národů, postavila česká ekipa družstvo v dětech a juniorech. Děti byly znevýhodněny, protože startoval pouze trojlístek jezdců. Kdo ví, možná, kdyby startovaly ve čtyřech, jak původně měly, mohly mít velkou šanci minimálně na postup do druhého kola. A to proto, že na kontech Lucie Přikrylové i Adély Půlpánové byla nula trestných bodů. Tři chyby na kontě Nikoly Grünthálové znamenalo až osmou příčku z devíti. Děti zde předváděly vynikající výkony a na čistých kontech měly velký podíl - zdaleka to nebyla zásluha pouze koní. Je skutečně nádhera pozorovat malé jezdce, kteří jezdí a pracují s koňmi a povětšinou s nimi tvoří sehraný pár jako senioři na vyšších skocích. „Parkur stojí na mírách, ale příliš těžký mi nepřijde. Jen obsahuje trojskok po jednom cvalovém skoku..." zhodnotila Lucie Přikrylová, která sedlala Leonu.

Barbora Tomanová, Insul Tech ClarkNejpočetnější startovní pole juniorů po celé závody se projevilo i v Poháru národů, kde se utkalo 11 juniorských družstev. České družstvo si dalo za úkol postoupit do druhého kola, což se jim nakonec podařilo, byť těsně. Většina týmů měla dle dosažených výsledků na poslední startovní pozici slabšího jezdce či zde zapracovaly pořádně nervy. Pár suverénních družstev se po čtvrtých jezdcích lehce propadlo a Česká republika s 16 trestnými body nakonec postoupila. Tento výsledek měla další dvě družstva, bohužel v druhém kole nasbírala Česká republika nejvíce trestných bodů. Znamenalo to tedy konečnou šestou pozici, ale u družstva panovala celkem spokojenost z úspěchu postupu. V družstvu byla Barbora Tomanová, Michaela Krulichová, Veronika Krátká a Jan Zwinger. Poslední jmenovaný v sedle koně Al Campo měl největší podíl na postupu, kdy zajel první kolo bezchybně a druhé s jednou chybou na trojskoku.

Druhým vrcholem závodů byly pondělní GP.Měli jsme zastoupení ve třech ze čtyř. Pouze na start pony soutěže, kdy na jezdce čekal parkur 135 cm, Česko zastoupení nemělo. V České republice se nyní snad nenachází pony, který by na tuto výšku měl. V soutěži se představil pony Mars Star, který dříve startoval v Čechách i zahraničí s Michaelou, někdy i s Lucií, Krulichovými. S jezdkyní ze Švýcarska Joana Geiser dokončil s třemi chybami na 16. pozici. Jezdkyně Lucie Krulichová a Nikola Grünthálová se účastnily malé túry pro pony. Ta nedělní měla výšku 120 cm, což bylo jako naše TPB. O to větší byla radost dvojice Nikola Grünthálová a Primus de L´aube. Ti při své společné premiéře na této výšce překonali parkur bezchybně a patřila jim tímto pátá pozice.

Nikola startovala i v GP dětí na výšce 125 cm. Tam se nejvíce z našich dařilo Adéle Půlpánové na koni La Gabana, kterou měla na vyzkoušení. Kobylu si pamatujeme s Natálií Crnkovou, která však tady jezdila s koňmi Umberto Gain a Congo King. Adéla zajela základní kolo bezchybně, avšak v rozeskakování se nedařilo a dvojice se tak umístila na patnácté příčce.

Do rozeskakování se dostala po bezvadné jízdě mezi juniory i Barbora Tomanová s koněm Insul Tech Clark. Výkon byl o to fantastičtější, že se na start postavilo přes 70 jezdců a pouze šest jich dojelo bez trestných bodů. Parkur byl záludný především kvůli distancím. Vzdálenosti nebyly standartní a bylo na jezdcích, zda půjdou pomaleji, či koni prodlouží cvalový skok a udělají o jeden méně.

Stejný parkur měli i mladí jezdci, pouze byl o 5 cm vyšší. Kurz však nepřekonal nikdo bez trestných bodů. Pouze jeden jezdec, Gregor Gruber z Itálie, si poradil s překážkami kurzu, avšak již ne s časem. Rozeskakování se tak nakonec vůbec neuskutečnilo. Nejlepší z našich byla Natálie Crnková s koněm Congo King, která chybovala dvakrát. Skončila celkem na 13. pozici, neboť s jednou chybou dojelo pouze 6 dvojic.

Jan Zwinger, SisiČeské úspěchy byly i v předcházejících dnech, i když se nedařilo zdaleka všem. Česká hymna hrála pouze jedenkrát, a to zásluhou úspěšného Jana Zwingera. V sedle klisny Sisi ujel všem ve čtvrteční soutěži na výšce 125 cm, která byla na čas. Sisi opět předvedla se svým jezdcem bojovného ducha a přestože byla bezkonkurenčně v poli nejmenším koněm, nikdo na dvojici neměl.

Další úspěch zaznamenal v neděli Filip Doležal s koněm La Silva. S touto teprve osmiletou klisnou se dostal jako jeden z osmi do rozeskakování. Soutěž byla na výšce 145 cm a byla to soutěž v rámci Evropského poháru pro jezdce do 25 let (EY Cup). Filip startoval jako první. Vsadil na jistotu a i díky štěstí zajel bezchybnou jízdu. Čas měl pomalý, na hranici stanoveného času, avšak vešel se do něj. Dobře odhadl schopnosti svého koně, který ještě nemá tolik absolvovaných vysokých parkurů, aby s ní mohl více riskovat.

Pro Českou republiku se ukázala smůla posledního jezdce. Leč se to zdálo nemožné, pouze poslední jezdec dojel bezchybně. Ostatní, přestože jezdili i o 15 vteřin rychleji, vždy chybu udělali. Filip se tak radoval z pěkného druhého místa, zamrzela pouze rychlejší jízda posledního jezdce. V neděli se ještě dařilo Adéle Půlpánové s La Gabanou a již zmíněné Nikole Grünthálové. Adéla skončila čtvrtá, Nikola pátá. Všechny soutěže se jely na čas.

Čtvrtek začínal nádherně hymnou, o to smutnější bylo, když se na oficiální přivítání jezdců dostavila z českého družstva pouze polovina jezdců. Přestože to bylo hlášené několikrát v ten den a bylo to napsáno v oficiálním rozpise, 4 jezdkyně nedorazily. A to tři z nich loni byly v Lamprechtshausenu na CSI, kde probíhalo obdobné přivítání. Výmluva spánku nebyla na místě, když zbylá družstva byla povětšinou kompletní.

Kompletní výsledky českých jezdců, odkazy na oficiální stránky CSIO i další fotografie Katky Návojové najdete ve článku Čeští skokani bojují na CSIO v rakouském Lamprechtshausenu.

Podobné články
Miloslav Příhoda

První ročník Zimní jezdecké ligy vyhráli Zlatí lvi, které v Královicích při finále reprezentovali Jiří Tměj s Miloslavem Příhodou. Ten byl doslova…

Skvělá zpráva nejenom pro fanoušky parkurového sportu. Global Champions Prague Playoffs se vrátí do O2 areny – organizátoři z Czech Equestrian Teamu…