Paravoltiž zná jména mistrů ČR pro rok 2013

13. 10. 2013 Tisková informace

V jezdecké hale VFU na Palackého třídě v Brně se v sobotu 12. října uskutečnilo mistrovství České republiky v paravoltiži. Nejobsazenější byla kategorie žen s lehkým zdravotním oslabením, v níž mezi devíti účastnicemi zvítězila Soňa Černíková.

V rodině zůstalo i stříbro díky Markétě Černíkové. Ta získala jen o 7 setin bodu méně. Se ztrátou zhruba tří desetin pak obsadila třetí příčku Štěpánka Černá. Jediným startujícím ve stejné handicapové skupině byl mezi muži Radek Čuri, a tak měl své prvenství jisté. V porovnání s výsledky ženských protějšků by však byl až desátý.

U mentálně handicapovaných soutěžících byly velmi vyrovnané výsledky dvou nejlepších žen. Zlato zajistilo Petře Vrátné pouhých 5 tisícin bodu, které ji dělilo od Terezy Titěrové. Větší rozestup již měla Adriana Čuriová, ta obdržela od rozhodčích 6,924 bodu, což bylo o tři desetiny méně než její lepší soupeřky. Žen bylo v této soutěži sedm, zatímco muži startovali jen tři a nemuseli se obávat, že by na někoho mistrovská medaile nezbyla. Přesvědčivým výkonem si nejvyšší postavení vydobyl Tomáš Konečný. Jeho známka byla 7,118, zatímco v případě druhého Josefa Kočího sbor rozhodčích udělil jen 6,583 bodu. Třetí Jakub Kolínský si připsal 5,863 bodu.

Cvičenci s tělesným handicapem byli dva. Veronika Písaříková obstála podstatně lépe než Michal Obst a zaslouženě se tak může pyšnit mistrovským titulem.

Vyhodnocována byla také soutěž o pohár České hiporehabilitační společnosti pro rok 2013. V jednotlivcích se nejvíce dařilo Tomášovi Konečnému. Za ním skončily Markéta a Soňa Černíkovy. Mezi organizacemi pak prvenství připadlo na APA VČAS Olomouc následovanou zástupci POČIN Dolní Počernice Praha a FANY Hostěnice.

V neposlední řadě proběhla soutěž skupin nazvaná „Tanec a barel". Zúčastnily se jí čtyři celky, z nichž dva reprezentovaly APA VČAS Olomouc. Skupina označovaná jako „rošťáci" vybojovala druhou příčku, „opičky" pak příčku čtvrtou za zástupci TJ Orion Praha. Nejlepší ovšem byli cvičenci z FANY Hostěnice.

účastníci

Podobné články

Česká paradrezura bude mít svého zástupce na Paralympijských hrách v Paříži v roce 2024, protože díky výsledkům jezdkyně Anastasji Vištalové obdržela…

Jezdecký klub Fany Hostěnice je v koňském světě známý zejména provozování paravoltižní disciplíny – akrobacii na koni pro osoby se zdravotním…