Paravoltiž v Brně – generálka na mistrák

28. 4. 2022 Michaela Burdová Autor fotek: Petr Mikuláštík
Huynhová Tereza, 1. místo MP2
Huynhová Tereza, 1. místo MP2

A teď už „naostro“ na hřbetech koní! 23. dubna se v kryté jízdárně VFU Brno konaly paravoltižní závody a po odstartování sezóny na barelových závodech ve Frenštátu se v Brně cvičilo i na koních. Premiéra v kulisách budoucího mistrovství prověřila výkonnost po dlouhé zimní pauze.

Startovní listinu zaplnila necelá padesátka soutěžících v jednotlivcích, dvě dvojice a pět skupin pod hlavičkou osmi klubů. V podstatě se sjela celá paravoltižní komunita, které však byli k dispozici jen čtyři koně a neúnavný, nehybný barel. Vzhledem k menšímu počtu koní a začátku sezóny se sestavy dvojic a skupin konaly na barelu, jednotlivci však už naskakovali na koně. Klub čtyř statečných (koně) zastupovali Besina (Epona), Call me Grand (JO TJ Orion Praha), Druh (JK Voltiž Trojan) a Valisca (TJJ Lucky Drásov).

Uspořádání tradičních hostěnických závodů v areálu VFU Brno byla velmi příjemnou změnou a pohodovou atmosféru doplnila zjevně dobrá nálada aprílového počasí.

Podle slov Jany Tomíškové, manažerky disciplíny „cvičenci na koních sestavy zvládli dobře, ale přece jen byla na některých po zimní pauze patrná horší stabilita na koni.“

Paravoltiz-Brno-2022.jpg

kategorii ZO startovalo 8 cvičenců a celkem předvídatelně se na prvních místech umístily cvičenky, na kterých je vidět opravdová gymnastická zkušenost. Seskoky saltem dříve v kategorii ZO nebyly vůbec běžné. Takovou líhní precizních závodnic je Stáj Bonanza Trojanovice, jejíž zástupkyně obsadily celé pódium, zvítězila Barbora Mikesková, o desetinku za ní Viktorie Bačová a třetí místo s minimálním odstupem vybojovala Markéta Horníková. Výsledné známky ani u těch nejlepších však nepřekročily 8 bodů.

V kategorii LPP potvrdila formu loňská mistryně ČR Hana Šimečková z TJJ Lucky Drásov, která zvítězila ziskem 7,46 před druhou Adélou Hradečnou ze Stáje Bonanza Trojanovice a třetí Vanesou Folwarczna z JK Voltiž Trojan. Ani v této kategorii nikdo nepokořil osmičkové skóre.

kategorii MP1 Nikole Košnárová z JK Voltiž Trojan zvítězila před další zástupkyní Bonanzy, Kamilou Linkovou, třetí místo obsadila Hana Bartoňová z JK Fany Hostěnice.

V MP2 obsadila první místo Tereza Huynhová, druhé místo Petra Mikuláštíková, obě z Epony Brno, třetí místo Eliška Andrysíková z JK Fany Hostěnice.

Huynhova-Tereza-MP2-1.-misto.JPG

V kategorii TP1 startovaly jen dvě dvojice a výsledná známka 7,17 zařadila na první místo Barboru Ševčíkovou z JK Voltiž Trojan před Lucií Putnovou z TJJ Lucky Drásov.

Pavla Tetaurová ovládla kategorii TP2 a postarala se o radost v JO TJ Orion Praha, druhé místo obsadila Marcela Mikelová z TJJ Lucky Drásov a na třetím místě skončil Michal Jančík z JK Fany Hostěnice.

Startky kategorie jednotlivců doplnila jména účastníků přátelské soutěže na barelu. Zvítězila s výraznějším náskokem Valerie Slezinská ze Stáje Bonanza Trojanovice před nadějnou Kateřinou Dudkovou z TJJ Lucky Drásov, třetí místo obsadila Karolína Buřičová ze Sdružení AMBRA.

Paravoltiz-Brno-barel.JPG

Dvojice a skupiny cvičily na barelu, což oproti koním trochu ubírá na atraktivitě, ale začátek sezóny je náročný nejen pro cvičence, ale také pro koně, kteří by museli brát na svůj hřbet i cvičence z jiných oddílů. A ohleduplnost vůči koním je v paravoltiži samozřejmá i zásadní. Nemají lehký úkol, ač neskáčou metr padesát nebo netáhnou kládu skrz kotáry.

Dvojice byly pouze dvě. Výsledná známka 8,58 určila jasné vítěze Vanesu Folwarcznu a Barboru Ševčíkovou z JK Voltiž Trojan. Druhé místo se skóre 7,61 braly Adéla Hradečná a Valerie Slezinská ze Stáje Bonanza Trojanovice.

Také v soutěži skupin padla hranice 8. Výslednou známkou 8,22 rozhodčí ocenili volnou sestavu skupiny z JK Voltiž Trojan, skupina z TJJ Lucky Drásov získala známku 8,1 a třetí místo obsadili cvičenci z Epony.

Paravoltizni-zavody-Brno.JPG

Dekorování pro většinu cvičenců představuje zlatý hřeb závodního dne i oddech rozhodčích, že je další náročný den za nimi, konkrétně za Markétou Švábenskou, MUDr. Martinou Jansovou a Vendulou Titěrovou. Organizační výbor JK Fany Hostěnice a Epona Brno v čele s Janou Tomíškovou zajistil všem účastníkům příjemné závody a patří jim velký dík všech účastníků.

Podobné články

Česká paradrezura bude mít svého zástupce na Paralympijských hrách v Paříži v roce 2024, protože díky výsledkům jezdkyně Anastasji Vištalové obdržela…

Jezdecký klub Fany Hostěnice je v koňském světě známý zejména provozování paravoltižní disciplíny – akrobacii na koni pro osoby se zdravotním…