Mistrovství ČR v paradrezuře se blíží

14. 10. 2009 Hana Štěpánová Autor fotek: archiv autorky

Dovolte mi, abych vás i v letošním roce pozvala k návštěvě velmi zajímavé akce, která se již tradičně pořádá v tomto podzimním termínu (16.-18.10) v areálu InExpo Group na Císařském ostrově. Jedná se o mezinárodní mistrovství a zároveň Mistrovství České republiky v paradrezuře.

Během loňského osmého ročníku mezinárodních závodů v paradrezuře a současně desátého ročníku MČR v této disciplíně v Praze bylo přihlášeno 20 jezdců z pěti států - Finska, Francie, Německa, Švýcarska a České republiky. Dvě německé jezdkyně si dokonce přivezly dva koně. Viděli jsme excelentní výkony a letos jsme zvědavi samozřejmě nejen na to, zda loňský Mistr republiky 2008 Honza Rous obhájí, ale těšíme se i na další dorůstající české jezdce a jak obstojí ve srovnání s velice kvalitní konkurencí ze zahraničí.

paradrezuraV roce 2006 se paradrezura stala osmou disciplínou FEI - mezinárodní jezdecké federace a tím i všech národních jezdeckých federací. Pro paradrezurní jezdce jsou pořádány speciální soutěže, s předepsanými úlohami, jejichž nároky jsou lehce přizpůsobené možnostem jezdců. Přesto máme možnost i v těchto úlohách vídat překroky, přeskoky apod. Paradrezurní jezdci v Čechách mohou soutěžit i v běžných soutěžích klasické drezury, pokud složí zkoušky potřebné k získání jezdecké licence ČJF. Při zkouškách nemusí absolvovat skokovou část - licence je v tom případě platná pouze pro drezuru. Jezdci při soutěžích se zdravými musí kromě licence ČJF předložit i klasifikační kartu FEI, kde je specifikován jejich handicap a použití kompenzačních pomůcek - rozhodčí klasických soutěží na toto musí brát ohled.

Paradrezura patří mezi paralympijské sporty, pravidelně se konají i mistrovství světa a Evropy - opakovaně se jich zúčastňují i čeští jezdci.

Paradrezura je hodnocena podle v podstatě stejných pravidel jako drezura klasická, tak jak ji známe z českých závodních obdélníků. Handicapovaní jezdci mají pravidly přísně vymezenou možnost užití kompenzačních pomůcek, které jsou schváleny pro skupinu podle zdravotního handicapu jezdce, a tato kompenzace je velmi přísně kontrolována. Klasifikace jezdce i kompenzační pomůcky jsou přesně definované v klasifikační kartě, kterou na základě hodnocení mezinárodními klasifikátory vydává FEI.

paradrezuraRozhodčí, kteří předvedené úlohy hodnotí, však konkrétní rozsah handicapu nebo diagnózu jezdce neznají. Je to samozřejmě s ohledem na zachování jejich objektivity. A věřte mi, v některých případech je to někdy dost obtížné. Pokud se vám v jedné úloze sejde jezdkyně s vysokou amputací dolní končetiny (v kyčli) a následně naprosto zdravě vypadající jezdkyně, o níž víte pouze z kuloárních informací, že v jezdecké botě skrývá protézu nahrazující končetinu od kolene dolů... Stejně tak máte možnost sledovat výkon jezdkyně, jejíž těžký zrakový handicap prozrazují pouze figuranti signalizující písmena obdélníku, a přitom jste ji před hodinou potkali v bufetu, kde byla schopna naprosto suverénního pohybu bez jakékoliv kolize. Proto rozhodčí znají pouze zařazení jezdce do skupiny dle handicapu a tomu odpovídající předepsanou úlohu, aniž by byli ovlivňováni „dojímavou diagnózou", jejich úkolem je objektivně zhodnotit předvedení úlohy, jednotlivých cviků i celkového dojmu, včetně souhrnných známek, posuzujících vhodnost předvedeného koně pro drezuru a „sed" nebo spíše pomůcky a působení jezdce.

Pro zajímavost - předpoklady pro zařazení koně do oficiálních paradrezurních soutěží
- Soutěží se smí účastnit koně po dosažení 5 let
- v ČR je další podmínka pro účast koní v paradrezurách - koně musí absolvovat:
pro skupiny Ia., Ib. a II. min. "Z" drezúru s výsledkem min. 55 %
pro skupiny III. a IV. min. "L" drezúru s výsledkem min. 50 %

Přijďte se podívat a hlavně podpořit naše závodníky. Věřím, že to pro vás bude zajímavá zkušenost a na druhou stranu pomůžete vytvořit správnou atmosféru pro všechny zúčastněné! Jste srdečně zváni ...

Program závodů:

paradrezuraPátek 16.10. 14:00-16:30:
  • Zahajovací soutěž "Cena Ministerstva zemedělství ČR",
  • soutěž týmů
Sobota 17.10. 13:00-15:30:
  • Individuální soutěž "Cena hl. m. Prahy",
  • 1. kolo MČR,
  • soutěž pro začínající a neklasifikovatelné jezdce "Cena Arcdata Praha"
Neděle 18.10. 10:00-11:30 a 12:30-15:00:
  • volné sestavy na hudbu "Cena Prahy 7",
  • 2. kolo MČR,
  • soutěž pro začínající a neklasifikovatelné jezdce "Cena Arcdata Praha"

Pořádá Klub Kvítek, www.kvitek.org

Podobné články

Česká paradrezura bude mít svého zástupce na Paralympijských hrách v Paříži v roce 2024, protože díky výsledkům jezdkyně Anastasji Vištalové obdržela…

Jezdecký klub Fany Hostěnice je v koňském světě známý zejména provozování paravoltižní disciplíny – akrobacii na koni pro osoby se zdravotním…